sigara ve stres ilişkisi

Son güncelleme: 30.05.2009 15:33



  • Sigara bağımlılığı ile başedemeyen kişilerin çoğu stres ile başedemedikleri için bırakamadıklarını söylemektedirler.Bırakıp da yeniden başlayanların dörtte üçü bu nedenle yeniden başladıklarını belirtmişlerdir.
    Gerçekten nikotin ve stres arasında nasıl bir bağ vardır?
    Stres vücutta asit üretir, vücudun pH dengesi çok hassastır.Asit nikotini hemen tüketir, tıpkı sodanın akü başlarında biriken asiti yok etmesi gibi.Bu durumda nikotin yoksunluğu belirtileri ortaya çıkar;beynin fizyolojisi değişir,en sık olarak anksiyete-tedirginlik-,keyifsizlik olur; kişi bir sigara içse bunların kaybolacağını hafızasına önceki deneyimlerinden kaydetmiştir, şiddetli sigara isteği doğar.
    Bu istek tamamen psikolojiktir.Kişi stres ile karşılaştığında bir iki kez sigara içmemeyi başarırsa, üçüncü dördüncüden sonra strese karşı artık aklına sigara gelmeyecektir,çünkü sigara şartlı refleks olmaktan çıkacaktır.
    Sigara bırakma merkezimize gelenlerin çoğuna bedensel ve bilişsel tekniklerle örneğin temel nefes egzersizi ve/veya bilişsel yeniden yapılandırma ile stresi yenmeyi öğrettiğimizde daha sonra sorunlarını kendi kendilerine sigarasız çözme başarısını gösteriyorlar.
    Kişinin hafızasında kodlu olan " streisle karşılaştığında bir sigara içip rahatla" mesajını bozup," stresin çözümü sigara değildir, işe yarar başka teknik kullan,gerçek çözüme ulaş" mesajını yerleştirmek gerekir.
    Gerçekten bir çok teknik stres için çok etkilidir ve terapistler bunları kişiye özel çözümler olarak öğrettiklerinde sigara-stres şartlı refleksi bozulmakta, daha iyisi kişi ömür boyu stres kontrolünü başarmaktadır.






#30.05.2009 15:33 0 0 0