HDR Nedir

Son güncelleme: 30.05.2009 18:52
  • HDR Nedir - HDR Uygulama Alanı - Yalancı HDR

    HDR (High Dynamic Range), fotoğraf sanatında çekilmiş fotoğrafa uygulanan bir tekniktir.

    Ne işe yarar?

    Üçten fazla çekilmiş aynı kadraja ait farklı pozlanmış fotoğraflar yazılım sayesinde karanlık ve aydınlık yerleri belli bir mantık dahilinde yeniden değerlendirilerek dördüncü ve göze hitap eden bir fotoğraf oluşturulur. 0 poz değerinde karanlık çıkan yerler + pozlanmış kareden, aydınlık çıkan yerler - pozlanmış kareden alınır. Böylece ışık dengesizliklerinin olduğu ve detayların kaybolduğu fotoğraflardan tüm detayların barındıran HDR uygulanmış kare elde edilir.

    Uygulanması

    Üç kareden HDR uygulanacaksa fotoğraf örneğin 0, +2, -2 pozlama değerleri ile üç kare çekilir. Makinenin düşük gürültü oluşturduğu ASA değerlerinde çekilmesi oluşacak fotoğrafın kalitesini etkileyecektir. İyi bir sonuç için doğru çekilmiş fotoğraflara, doğru şekilde bu teknik uygulanmalıdır. Çekilen fotoğraflar bilgisayarda Photomatrix yazılımına aktarılır. (HDR /Generate yoluyla 3 fotoğrafın jpeg veya Tif uzantılı dosyaları aynı anda seçilir.) Photomatrix burada çekilen karelerin poz değerini tahmin etmeye çalışmaktadır. (Yanlışsa doğru pozlama değerlerini girilir. Örnekte Pozlama aralığı 2, Poz değerlerimiz +2,0, -2 girilir.) Bu menü "Ok" tuşuna basılarak geçilir. Bir sonraki bölümde eğer minimal olarak karemizde hareketler yoksa "Align source images before generating HDR." seçeneğini seçilmez. Alttaki seçimde "Assume standart tone curve." yi seçerek bir sonraki bölüme geçmek için "OK" tuşuna basılır. Bilgisayar hesaplamalardan sonra gayet başarısız bir HDR oluşturur. HDR / Tone Mapping ayarlarından Details Enhancer seçiliyken sırasıyla HDR nin uygulama derecesi, Renk doygunluğu, Işık ayarları, micro-contrast gibi ayarlar doğru fotoğraf elde edilinceye kadar değiştirilir, "OK" tuşuna basılır, oluşan fotoğraf kaydedilir.
    (Not: Photomatrix HDR yazılımlarından sadece bir tanesidir.)

    Yalancı HDR

    Fotoğrafta hareketli alanların olduğu durumlarda, tripod gibi sabitleyici olmadığı gibi durumlarda HDR uygulanacak kompozisyon tek bir fotoğraftan oluşabilir. Tek bir fotoğrafa HDR uygulanmasına Yalancı HDR denir. Ancak fotoğraf RAW formatında çekildiyse tek kareden HDR yapmak mümkündür. Bu uygulamada karlanma problemi ortaya çıkabilir.


    HDR uygulama alanı

    HDR her fotoğrafa uygulanmaz. Özellikle bulutlu havalarda veya iç mekanda çekilen fotoğraflarda iyi sonuç verecektir.

    İyi bir HDR için uzun pozlama ile çalışılıyorsa üç ayak, düşük asalı ve üç tane (0, +Poz, -Poz) çekilmiş fotoğraf ve bunlardan HDR'yi oluşturmak için yazılım gerekmektedir. Günümüzde gelişmiş bazı DSLR'lerde makine içinden fotoğraf çekilirken veya çekim sonrasında(Pentax K20D) yazılımla HDR yapılabilmektedir.


    Orjinal fotoğraf

    noimage


    Fotoğrafa bilgisayarda HDR uygulandıktan sonra

    noimage
#30.05.2009 18:52 0 0 0