Mevlit nedir

Son güncelleme: 31.05.2009 19:25
  • Mevlit nedir - mevlit çekme - mevlit



    mevlit, nedir sorusuna, kelime anlamı olarak doğum zamanıdır diyebilir ve ardından "Çeşitli sebeplerle bir araya gelinip Peygamberimiz'e (s.a.v) övgüler ve sevgiler sunulup, Kur'an-ı Kerim okunan güzel bir topluluğun oluşturduğu bir olgudur"u da ekleyebiliriz. Ne değildir sorusuna ise; sürekli yenilen içilen, homojen türlerin bir araya gelerek oluşturduğu ilahili toplantılar değildir, olmamalıdır ama olanlar olmuştur, cevabını verebiliriz. Yeni evlenen çift için gelin mevlidi, yeni doğan bebeğe bebek mevlidi, yeni ev alana ev mevlidi gibi her yenilik mevlit okunması ve toplanılması için güzel bir vesiledir. Mevlitlerin en hüzünlüsü ise cenazelerden sonra okunanlarıdır.

    İLAHİ SEÇİMİ MEVLİTHANIN ŞANINDANDIR

    Günümüzde her ne kadar mevlit yapılma oranında geçmişe nazaran bir düşüş görülse de halen devam etmektedir. Mevlitler daha çok hanımlar arası bir toplantıdır, bu toplantının en önemli şahsiyeti mevlithandır. Mevlithan güzel sesi ile namını mahalleler arasında duyurmuş, ilahi repertuarının genişliği ile de tercih sebebi olmuş hanımdır. Günün anlam ve önemine göre ilahi seçmesi şanındandır. Örneğin yeni ev için okunan ilahi "dünyada mekân ahirette iman" konseptinde olmalıdır. Cenaze için toplanıldıysa, mevlidin ana teması "dünyada ölümden başkası yalan"dır.

    MEVLİTLERE ÖZEL İŞARET DİLİ

    Mevlitler son zamanlarda her ne kadar pratiklik açısından camilerde yapılıyor olsa da genellikle hanımlar arasında evlerde toplanılması yaygın olan uygulamadır. Ortalama kırk ila elli hanımefendinin katıldığı mevlit okunması sırasında konuşulma olamayacağından bu toplantılarda gözle anlaşma sıkça görülür. Çıt çıkaramayan hanımlar birbirleriyle gözleriyle işaretleşmek suretiyle sohbet ederler. Doğrusu bu da kabiliyet gerektiren bir iletişim şeklidir ve bu hanımlarımızda fazlasıyla mevcuttur. Mevlit denilince akla gelen bir başka unsur da gülsuyudur. Misafirlere ikram edilen gülsuyu en sonunda bereket getirmesi sebebiyle evin geneline yağmurlama sistemiyle dökülür. Bu ritüellerin sıra ile yapılması ardından neşeli mevlit toplantıları, hanımların "Önce Allah Sonra Yallah" sloganıyla kendi aralarında eğlenmeleri ile son bulur.

    Ev sahibi misafirlerini mevlit şekeri ikram ederek yolcu eder. Mevlit şekerleri külah biçiminde olup içinde minik beyaz şekerlerden oluşur, üst noktasında ise tek bir tane farklı renkte büyük şeker ya da lokum bulunur. Bu külahın sonundaki şekerin tek olması herkeslerce rağbet görmesine neden olur, gerekirse çocuklar bunun için birbirini bile ezebilir.

    Çocukluğumun geçtiği Samsun'da apartmanımızda oturan mevlithan teyzemizin akşamüstü yollarını gözleyen altı ila on yaş arası sekiz çocuktan biri olarak, ekipçe hep bu tek şekerin peşinde olduğumuzu gülümseyerek hatırlarım. Uzaktan gördüğümüz teyzemizin yanına oyunu bırakıp koşarken aklımızda her zaman tek bir şey vardı, lokumu kapmak. Aslında önümüze bir kutu lokum konulsa dönüp bir kez bakma etkisini bile gösteremeyecek olsa da, o külahın bir tek lokumu bizi birbirimize kırdıracak güçteydi. Bir kez, sadece bir kez; uzun boylu ve yaşı büyük çocukları egale edip, lokumu kaptığımda, başıma gelecekleri hesap edememiştim. O yaşlarda dişlerimin üçte birinin çürük diğer üçte birinin sallanmakta ya da çekilmiş olmasını unutmuş olmam, çektiğim ızdırap ve yıkılan dünyam, halen elimi lokuma uzatamama nedenimdir.

    BİR BİTMEZ MUHABBETTİR AMACIMIZ

    Araştırmalarıma göre diğer Müslüman ülkelerde bizdeki gibi bir mevlit anlayışı yok, yani bu duruma sadece kuva-i milliye sınırları içerisinde rastlanabilmekte. Bu durum sevinci de hüznü de beraber yaşamak isteyen bir millet olmamızdan kaynaklanıyor galiba. Görünen o ki; yurdum insanı her fırsatta mevlit okutmakla, Kur'an-ı Kerim'le gözleri ve gönülleri aydınlatmayı, Peygamber Efendimiz'i (s.a.v) anarak bitmez bir muhabbetle dolmayı, bir arada olup sohbet etmeyi, acılarımızı azaltmayı, sevinçlerimizi arttırmayı istemektedir her daim.
#31.05.2009 18:38 0 0 0
  • emeğine sğlık
#31.05.2009 19:25 0 0 0