Kara Hindiba bitkisi

Hindiba tarlalarda zararlı ot muamelesi görür fakat bu bitki tabiattaki en şifalı bitkilerden biridir.Nisan ve mayıs aylarında çiçeklenir.Nemli yerleri sevmez. Karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarında faydalıdır.



Yaprakları çiçeklenme zamanından önce,sapları çiçeklenme zamanında,kökleri bahar başlarında veya sonbaharda toplanır.

Bütün bitki tıbbi değere sahiptir.

İlkbaharda bütün bitkiyi salata olarak yemeyi ya da akşamları yapraklarını patates ve haşlanmış yumurtayla salata yapıp yemeyi alışkanlık haline getirdim.

Yugoslavya'da insanların kara hindibayı salatayla beraber yediklerini gördüm neden diye sorduğumda iyi tanınan bir karaciğer uzmanı hindibanın karaciğere faydalı olduğunu söyledi.

Bugün biliyorum ki bitkinin günde 5-6 tane taze sapının yenmesi karaciğer iltihaplanmasına iyi gelir.

Bitki çiçeklenir çiçeklenmez diabet hastaları günde 10 sap yemelidir.

Çiçekli saplar yıkanır ve ancak ondan sonra çiçek ayrılarak sapları yavaşça çiğnenir.

Sürekili halsizlik hissedenler taze saplardan 14 günlük bir kür uygulamalıdırlar.Etkisi şaşırtıcıdır.

Kaşıntı,isilik,kurdeşen ve egzema gibi pek çok sorunda eşsizdir.

Taze saplar safra taşlarını ağrısız düşürür.

Karaciğeri ve safra kesesini çalıştırır.

Minerallerin ötesinde hindiba metabolizma için paha biçilmez aktif maddeler içermektedir.

Bir kan temizleyici olarak eğer taze saplarla 3-4 haftalık tedavi uygulanırsa gut ,romatizmave bezlerdeki şişmelere iyi gelir.

Sarılık ve dalak için de kullanılır.

Hindiba kökleri çiğ olarak yenir ya da kurutulup demlenerek içilirse kanı temizler,hazmı kolaylaştırır,idrar söktürür,uyarıcı ve terletici etkisi vardır.

Kadınlar bitkinin ve köklerinin çayını güzellik bakımında yüz ve gözleri yıkayarak kullanabilir ciltlerinin daha genç görünmesini sağlayabilirler.

Yapraklar kışında yaşamlarını sürdürür.

Her sene ilkbaharda hindibanın çiçeklerinden şurup hazırlarım.

Yılbaşında kurabiyelerimi bu şuruptan yaparım.

Bir keresinde annem bir sepet hindiba çiçekleri taşıyan bir kadınla karşılaşmış.

Sebebini sorduğunda kadın şu lezzetli şurubun tarifini vermiş.

Hindiba Şurubu

İki avuç dolusu hindiba çiçeği 1 litre soğuk suya konur hafif ateşte kaynatılır.kaynadıktan sonra ateşten alınır bir gece bekletilir.

Ertesi gün süzülür ve çiçekler iyice sıkılır.

Bu sıvıya 1 kilo işlenmemiş şeker ve dilimlenmiş yarım limon ilave edilir.

Daha fazla limon ilave edilirse ekşir.

Üstü kapatılmadan vitaminlerini kaybetmemesi için kısık ateşte kaynatılır.

Kontrol edin ne çok koyu olmali yoksa ilerde şekerlenir,ne de çok sıvı olmalı yoksa ekşir.

Kıvamı koyu akışkan bir kıvam olmalı.Tereyağlı ekmeğin üzerine sürüp deneyin çok lezzetlidir.

Bir keresinde evimizde çalışan bir marangoza bu şuruptan ikram etiğimizde bu bal tadındaki şurubu benim yaptığıma inanamamıştı ve balla arasında neredeyse hiç fark olmadığını söylemişti.

Böbrek şikayeti olup da balı hazmedemeyenler için hazmı kolay bu şurubu tavsiye ederim.

Kullanımı:

Demleme:
Tepeleme 1 çay kaşığı kök geceden soğuk suya konur ertesi gün kaynama derecesine kadar ısıtılır ve süzülür.Kahvaltıdan 1 saat önce ve bir saat sonra yudumlanarak içilir.


Salatası:
Taze kök ve yapraklardan yapılır.


Saplar:
5 10 çiçek sapı iyice çiğnenir ve yenir.
alıntıdır

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 331
favori
like
share