Kutluğ Ataman

Son güncelleme: 01.06.2009 00:32
  • Kutluğ Ataman - Kutluğ Ataman Kimdir - Kutluğ Ataman Biyografisi

    Kutluğ Ataman (d. 1 Ocak 1961, İstanbul) Türk fotoğraf sanatçısı ve film yönetmeni. Saatleri Ayarlama Enstitusu website in English www.saatleriayarlamenstitusu.com [1]

    noimage

    Yaşamı

    Kutluğ Ataman,1961 yılında Istanbul'da doğdu. Galatasaray Lisesi ve Mimar Sinan Üniversitesi'ndeki eğitiminin ardından 1988'de Kaliforniya'da UCLA Üniversitesi Tiyatro Sanatları, Sinema ve Televizyon bölümünde sinema yüksek lisansını tamamladı. Bir süre ABD'de, Türkiye'de ve Almanya'da çalıştıktan sonra 1999 yılında Londra'ya taşındı. Son birkaç yıldır güncel sanatlar alanında pek çok çalışması oldu ve bu alanda aldığı beğeni ile dünya çapında başarılar kazandı. Video enstelasyonları halen New York, Londra (The Serpentine Gallery, Barbican Art Gallery, Tate Britain) ve Avrupa'nın pek çok şehrinde çeşitli galerilerde gösterilmeye devam ediyor. Güncel sanat konusunda en prestijli sergi olan Documenta 11'e katılan ilk Türk sanatçısıdır. Eserleri MoMA koleksiyonuna ve dünyanın başlıca müzelerinin koleksiyonlarına girmiş tek Türkiye'li sanatçıdır.

    Sinemacı olarak şimdiye kadar iki tane uzun metrajlı film yazdı ve yönetti, 'Karanlık Sular' ve 'Lola&Bilidikid'.İki film de dünya çapında pek çok ödül ve olumlu eleştiriler aldı. Üçüncü uzun metrajlı filmi olan 'İki Genç Kız'ın çekimlerı İstanbul'da tamamlandı montajına devam ediyor. Kutluğ Ataman'ın son yazdığı senaryolardan biri olan, Palto, geçen yıl hem European Pitch Point'e seçilerek 2003 Berlin Film Festivali'nde, hem de Kanarya Adaları'nda 4.sü yapılan Euroforum 2003'te sunumu yapılan filmlerden biri oldu.2003 Balkan Film Fund ödülü aldı. Senaryo aynı zamanda Hubert Bals Fonu'ndan gelistirme fonu almaya hak kazandı. Kutluğ Ataman ünlü Ingiliz gazetesi the Observer tarafından 2003 yılının en iyi sanatçısı seçildi. Yapımcılığını Yalan Dünya Film Yapım Sirketi'nin üstlendiği 'Ruhuma Asla' ve 'Veronica Reed'in 4 Mevsimi' isimli çalışmalarıyla İngiltere Tate Britain'in uluslararası sanat alanında dünyanın en önemli ödülü olan 'Turner Prize 2004'e aday olan 4 sanatçıdan biri oldu. Kutluğ Ataman 'Küba' isimli projesi ile ABD'de 2004 The Carnegie Prize ödülünü aldı.

    Filmleri

    Yönetmen:
    Karanlık Sular (1993)
    Lola + Bilidikid (1999)
    The 4 Seasons of Veronica Read (2002) (V)
    İki Genç Kız (2005)
#01.06.2009 00:32 0 0 0