Limonlu Ve Frambuazlı Doğumgünü Pastası

Son güncelleme: 01.06.2009 09:17
  • Limonlu ve Frambuazlı Doğumgünü Pastası tarifi

    noimage

    Kek

    Uyarı: Alttaki malzemelerle ince iki adet kek çıkıyor. Eğer ince tabakaları yatay olarak ikiye kesmekte zorlanacak olursanız tarifi iki katına çıkarmanızı öneririm. Bunun için pastanın kek kısımlarını bir gün önceden hazırlamanız ve kesmeniz bu ayarlamayı yapmak için yeterince vakit kazandıracaktır.

    Malzemeler

    * 2 bardak un
    * 1/4 bardak mısır nişastası
    * 1 çorba kaşığı kabartma tozu
    * 1/2 tatlı kaşığı tuz
    * 1 tam 1/4 bardak süt
    * 6 yumurtanın beyazı
    * 1.5 bardak şeker
    * 3 adet limonun kabuğunun rendesi
    * 125 gr tereyağı, oda sıcaklığında

    Yapılışı

    1. Fırınınızı önceden 180 C'de ısıtın.
    2. 2 adet 22 cm çapında yuvarlak kek kalıbını yağlayın ve tabanına parşömen kağıtlarını yerleştirin.
    3. Unu, kabartma tozunu ve tuzu bir kabın içine eleyin.
    4. Diğer bir kapta yumurta beyazlarını ve sütü çırpın.
    5. Mikserinizin kabında şekeri ve limon kabuğu rendesini ellerinizle biririne sürterek karıştırın (böylelikle limon kabuğu rendelerinin içindeki aromatik yağlar şekerle karışacaktır). Şekere tereyağını ekleyip orta hızda 3 dakika boyunca şeker ve tereyağı iyice yumuşayana kadar çırpın.
    6. Unlu karışımın 3′te birini ekleyip çırpmaya devam edin. Sütlü karışımın yarısını ekleyin ve çırpmaya devam edin. Ardından sırayla unlu karışımın geri kalan kısmının yarısı, sütlü karışımın geri kalanı ve son olarak da unlu karışımın geri kalanını ekleyip iyice çırpın.
    7. Bu karışımı fırın kaplarınıza eşit şekilde bölüp 30-35 dakika boyunca pişirin. Fırından çıkardığınız kaplar soğuduktan sonra kekleri kaplardan çıkartın, parşömen kağıtlarını sıyırın ve oda sıcaklığına gelmelerini bekleyin. Bu aşamada çok sıkı paketleyip oda sıcaklığında 1 gün ya da dondurucuda 2 ay boyunca saklayabilirsiniz. Dondurucuda saklayacaksanız kullanmadan önceki akşam paketli halde buzdolabı kısmına koyup ertesi sabaha kadar bekleyin.

    Buttercream

    Malzemeler

    * 6 yumurtanın beyazı
    * 1 bardak şeker
    * 375 gr tereyağı, oda sıcaklığında
    * 1/4 su bardağı limon suyu (yaklaşık 3 limonun suyu)
    * 1 tatlı kaşığı vanilya özütü (opsiyonel)

    Yapılışı

    1. Ufak boy bir tencereye su koyup kaynama noktasına getirin ve altını kısın. Üzerine mikser kabınızı ya da tencerenin ağızını tamamen kaplayacak kadar geniş bir tabana sahip bir kabı (mümkünse paslanmaz çelik olsun, cam olmasın) oturtun.
    2. Bu kabın içine şekeri ve yumurta beyazlarını koyup ateşin üzerinde çırpmaya başlayın. Şeker tamamen eriyip kar gibi olan karışım dokunduğunuzda sıcak hale gelince (yaklaşık 3-5 dakika - tamamen kol kuvvetine bağlı) ateşten alın.
    3. 5 dakika daha, karışım soğuyana kadar çırpmaya devam edin.
    4. Oda sıcaklığına gelmiş ve iyice yumuşamış olan tereyağını 3 seferde ekleyerek hiç durmadan çırpmaya devam edin. Bütün tereyağı eklendikten sonra karışım koyulaşana kadar çırpmaya devam edin (yaklaşık 10 dakika). Mikserinizi orta hıza getirip azar azar limon suyunu ve kullanacaksanız vanilya özütünü ekleyin ve çırpmaya devam edin.
    5. Tamamen karıştıktan sonra üzerini kapayıp buzdolabına koyun. Buttercream oda sıcaklığındayken sürmekte zorlanabilirsiniz. Onun için buzdolabında biraz soğutmanız (bu esnada biraz sertleşecektir) işinizi kolaylaştıracaktır.
    6. Mümkünse buttercream kısmını pastayı hazırlayacağınız gün yapın. Eğer daha önceden yapıp buzdolabında muhafaza etmek istiyorsanız ertesi gün buttercream buzdolabında tamamen sertleşmiş olacağından benmari usulü oda sıcaklığına gelene kadar tekrar ısıtmanız gerekebilir.

    Frambuaz Reçeli/Sosu

    Malzemeler

    * 800 gr frambuaz (donmuş)
    * 1 su bardağı şeker
    * 1 limonun suyu
    * 1/4 su bardağı mısır nişastası

    Yapılışı

    1. Frambuazları blenderdan geçirip ardından bir elekten geçirerek orta boy bir tencereye transfer edin.
    2. Diğer malzemeleri de ekleyip orta kısık ateşte karışım iyice koyulaşana kadar karıştırın (tencerenin kapağını kapamayın - yaklaşık 45-60 dakika).
    3. Üzerini kapayıp buzdolabında soğumaya bırakın.

    PASTA

    1. İyice soğumuş olan keklerinizin kabarmış orta kısımlarını kesip düzleyin, ardından büyük bir ekmek bıçağıyla yatay olarak ortadan ikiye kesin.
    2. Alt kısmını servis yapacağınız tabağınıza alın ve altına üç dört ufak parça parşömen kağıdı keserek (10 cm genişliğinde) tabakla taban arasına yerleştirin. Bunu yapmamızın sebebi buttercreami sürdükten ve şekil verdikten sonra bu kağıtları tabanın altından çekeceğiz ve servis tabağınız kirlenmemiş olacak.
    3. Reçelin 3′te birini kenarlardan 1′er santim boşluk kalacak şekilde birinci katın üzerine yayın. Buttercream'in 4′te birini de reçelin üzerine yayın ve bir spatula yardımıyla düzleyin. Bu şekilde buzluğa koyup 10 dakika boyunca bekletin. Bu aşamaları bütün kek parçaları bitene kadar tekrarlayın ve geriye kalan buttercream'in 4′te biriyle de tepesini ve kenarlarını sıvayıp spatulayla iyice düzleyin. Ardından yaklaşık 1 su bardağı hindistan cevizle kenarlarını ve tepesini süsleyin.
    4. Servis yapacağınız zamana kadar buzdolabında muhafaza edin.
#01.06.2009 09:17 0 0 0