Anna Vissi

Son güncelleme: 01.06.2009 12:32
  • Anna Vissi Kimdir - Anna Vissi Resimleri - Anna Vissi Biyografisi - Anna Vissi Hakkında

    Anna Vissi (Yunanca: Άννα Βίσση; doğum 20 Aralık 1957, Pile, Larnaka) Kıbrıslı Rum şarkıcı. Kıbrıs ve Yunanistan'da ünlenen Vissi daha sonra Türkiye ve ABD başta olmak üzere dünyada tanınmıştır. Sanatçı sadece yorumcu olmayıp aynı zamanda söz yazarı , bestekâr ve oyuncudur.

    Sanatçının Yunanca konuşan hayranları arasındaki takma adı Thea'dır. (Tanrıça)

    30 yılı aşkın süredir müzikle uğraşan Vissi gelmiş geçmiş en çok satan Yunan kadın şarkıcı ünvanını elinde tutuyor.

    Kıbrıs'ta doğan Vissi, müzik kariyerine 6 yaşında Kıbrıs Konservatuarı'nda başladı. 12 yaşındayken, yerel bir şarkı yarışmasında birincilik kazandı. Annesi, Anna'nın yeteneğinden emin olduktan sonra, ailece müzikal açıdan daha iyi imkânlara sahip olan Yunanistan'a taşınmaya karar verdiler.

    Mikis Theodorakis, Stavros Koujoumtzis, Giorgios Hacinasios, Doros Georgiadis gibi sanatçılara birçok şarkılarında eşlik etti. Daha sonra, o zamanlar zaten tanınmakta olan ve birçok 1 numara olmuş şarkıya sahip Nikos Karvelas ile, bugünlere kadar sürecek bir işbirliğine girdi. Karvelas, Anna'nın birçok şarkısının yanısıra, Yunanistan'ın ilk rock-opera'sı olan "Daimones"i (Seytanlar) ve Mala müzikalini de yazmıştır. Anna'nın Nikos ile olan işbirliği 80'lerin başında başladı ve yıllar boyunca sayısız projede birlikte yer aldılar.Ikisinin ortak müzik tutkusu, birçok hit ortaya çıkardı. Bir numaraya yükselen bu şarkılardan bazıları şöyledir: Eleni, Min Psahnis tin agapi, Dodeka, Trellainomai, Kryvame tin agapi mas...

    1996-1997 Klima Tropiko" (Tropikal Iklim) isimli albümünün yayınlanmasının ardından, Anna Vissi Yunan müzik piyasasını neredeyse ele geçirdi. Albüm bir anda en çok satan albümler listesinin zirvesine çıktı, ve birkaç ay içinde sanatçıya "Platinyum Plak" ödülü kazandirdi. Anna Yunanistan turuna çıktı ve 40'ın üzerinde başarılı konser gerçekleştirdi. Bu turun ardından Anna için özel olarak yeni bir gece kulübü inşa edildi ve Anna burada, 3 saat süren özel bir sahne şovuna başladı. Biletleri uzun süre önceden tükenen bu şovla birlikte, Anna Vissi Yunanistan'da bir kadin solist tarafindan gerçeklestirilen en basarili performansa imza atmış oldu. 1996'yi 1997'ye bağlayan gece, Meclis'in Meydanı'nda düzenlenecek yeni yıl kutlamalari için Atina Valisi, Anna'ya bir teklif sundu. Ve Anna burada 20,000 kişilik bir konser verdi.

    1997'nin Şubat ayında, Anna, üç tane Yunan Müzik Ödülü kazandı: En iyi kadın şarkıcı, en iyi yorum ve en radyolarda çok istek alan şarkı. Aynı yıl, Anna Kıbrıs Çocuk Vakfi'nın baskanlığına getirildi. Tek bir konseri ile, 150,000 pound yardım topladı. Nisan ayında "Travma" (Yara) albümü yayınlandı ve 12 gün içinde Altın Plak ödülü kazandıracak satışa ulaştı. Takip eden altı ay boyunca, Yunanistan satışlari 150,000'i geçerek, sanatçiya üç adet Platinyum Plak getirdi. Amerikan müzikseverlere, Rick Wake'in (Celine Dion'la çalısan bir isim) aracılığ ile "Forgive Me This" sarkısıyla ulaşan Anna'nın Travma albümü, Avustralya'da yayınlandı.


    1997-1998 Anna yeni albümü "Antidoto"'u (Panzehir), Pire'nin en büyük müzik mağazasında, 5000 fanı eşliğinde tanıttı. Bu etkinlik Selanik'te de gerçekleştirildi, ancak buradakinde, Anna, mağazaya girmeyi bile başaramadı! Sadece yedi gün içinde, Andidoto 80,000 satış rakamına ulaşarak, Yunan müzik piyasası için yeni bir rekor kırmış oldu. Aynı zamanda, "Travma" albümü için üçüncü platinyum plak ödülü de, Sony Müzik Avrupa tarafından, sanatçıya, bu sıralarda sunuldu. Mart 1998'de, Anna, Pop Corn Müzik Ödülleri Töreni'nde yedi ödül birden kazandı: En İyi Kadin Şarkıcı, En İyi Yorum, En İyi Canlı Performans, En Iyi Albüm, En Iyi Sarki, En Iyi Albüm Kapağı ve Radyolarda En Çok Çalınan Şarkı ("Travma"). Aynı törende, uzun yıllardır işbirliği içinde olduğu müzisyen Nikos Karvelas da Anna'nın "Mavra Yialia" (Siyah Günes Gözlügü) isimli şarkısı için En Iyi Besteci ödülünü kazandı.


    1998-1999 Şubat 1999'da Anna Vissi, Londra'daki Forum Müzik Salonu ve Palladium Salonu'nda, tüm biletleri satılan iki show'a imza attı. Aynı şekilde gerçekleştirdiği, Los Angeles, Atlantic City, Sikago, Boston ve New York'taki konserlerden olusan ABD turunda, büyük ilgi gördü. New York'ta, birçok starın da sahne aldığı Madison Square Garden'da sahne alarak büyük sükse yaptı. Los Angeles Times, "...çok karizmatik bir performans, kendine çeken bir enerjiyle dolu... Bu yeni potansiyel uluslararasi stardan büyük şeyler bekleyin" yorumunda bulunurken; New York Times "Elleri havada ve zıplarken çizdiği görüntü, ulaşılamaz bir pop divasından cok karşı konulamaz bir eğlence dunyası ikonuna yakın" yorumunu yaptı.


    1999-2000 Anna Vissi 5 Mart'ta Royal Albert Salonu'nda, Ingiltere'deki Yunan nüfusun önde gelenlerinin, Yunanistan'dan gelen önemli isimlerin ve bircok önemli Ingiliz'in seyrettiği bir konser verdi.

    Anna'nın sahneye girişi çok sansasyoneldi. Iki buçuk saat süren olağanüstü bir show sergiledi. Salonun her yerini dolduran izleyiciler, sahnede dans eden ve coşkuyla çarkı söyleyen Vissi'ye eşlik etmeyi ihmal etmediler. Bu Pazar akşamı, bu önemli salon, unutulmaz anları herkesin kafasına kazınan bir olayı ev sahipliği yapmış oldu. Herkesin kendisini izlemek üzere oraya gelmesi, Anna için büyük bir ödül olmuştu. Sanatçı, coşku içindeki kalabalığa, yakında çıkacak olan uluslararası İngilizce albümünden dört şarkı da sundu, aynı konserde.

    Anna'nın bu yeni albümünde emeği geçen tüm müzisyenler oradaydı: Paul Russel (Sony Müzik Avrupa'nın yöneticisi), Peter Asher (uluslararası alanda tanınan prodüktör), Brian Rawling (Anna'nın albümündeki parcalarının coğunun yaratıcısı), ve Avrupalı bazı stratejik müzik pazarlama uzmanları. Anna Vissi, bir yıldan fazla bir süredir bu uluslararası projeye hazırlanmaktaydı. Tamamı Ingilizce şarkılardan oluşan bu ilk albümünü tüm Avrupa'da yazın yayınlandı. Albümün ilk single'i "Everything I Am"in bestesi Nikos Karvelas'a, sözleri Paul Barry'e aitti. Şarkıların geri kalanları diğer usta şarkı yazarları tarafından yazılmıştı: Russ Ballard, Mark Taylor, Graham Stack, Steve Torch, Paul Stanley, Tina Shafer, Julian Harris, Danielle Gerber... Albümün prodüktörleri, Cher ve Enrique Iglesias gibi isimlerle calışmış Brian Rawling, Celine Dion'la calışmış Ric Wake; ve Linda Ronstadt, Diana Ross gibi isimlerle calışmış Peter Asher'di.

    Dünyadaki milyonlarca TV izleyicisi, Anna Vissi'nin ilk uluslararası çıkışına, memleketi Kıbrıs'ta düzenlenen Miss Universe Güzellik Yarısması'ndaki performansıyla tanık oldu. Sekiz kisilik bir dans grubunun eşlik ettiği star, albümünden "On A Night Like This" şarkısını seslendirdi. Anna'nın ilk uluslararası single'ı olan "Everything I Am"in videosu, Solar Films sirketinden Antti Jokinen yönetmenliğinde Finlandiya'da çekildi.

    Fanlarını daha fazla bekletmek istemeyen Vissi, aynı zamanda "Agapi Ipervoliki" (Aşırı Aşk) isimli Yunanca bir maxi-single hazırladı. Single'a ismini veren yüksek tempolu dans şarkısı, yazın en büyük hiti oldu ve 4 platinyum disk ödülüne layık görüldü. Single'da bulunan bu 6 yeni parçasını, yaz boyunca bir gece kulübünde verdigi 60 performansta da seslendirdi. Boyzone'dan Shaun Fernandes'in koreograflığını yaptığı bu show'unda, uluslararası Ingilizce albümünden parçalarda seslendirdi. 2000 yılının kışı geldiğinde, Anna herkesin cok güclü bir sekilde geri döndüğü blmesini istedi, ve buna istinaden "Kravgi" (Cığlık) isimli Yunanca double albümünü yayınladi ve iki yıllık yokluğunun acısını çıkardı. "Kravgi" albümünden cok basarılı birçok hit yayınlandı: "Horis To Moro Mou" (Bebeğim Yanımda Olmadan), "Moni Mou" (Tek Başıma), "Agapoula Mou" (Aşkım), "Kravgi" (Cığlık), v.s. Doğal olarak, 6 platinyum plak ödüllü bu albümde de Nikos Karvelas imzası vardı.


    2001 Atina şehri, yeni yılı, belediye başkanı Dimiti Avramopoulos tarafından davet edilen Anna Visi ile birlikte kutladı. 2001'e girerken, şehrin ünlü Syntagma (Anayasa) Meydanı'nda gerisayima ve Yeni Yıl Partisi'ne birçok insan katıldı. Mart: Anna Vissi, uluslararası albümü "Everything I Am"den ikinci single'i "Still In Love With You"yu, Soda Club'un remixleriyle yayınladı.

    Nisan: Anna Vissi 5 tane popcorn müzik ödülü kazandı: En iyi kadin şarkıcı, En iyi single "Agapi Ipervoliki", En iyi vokal performansi "Afti Ti Fora", En iyi video klip "Agapi Ipervoliki" ve bir kadın sanatçıya ait En iyi sahne performansı. Nisan ayında, aynı zamanda, Anna, ünlü kozmetik markası Mac'in Yunanistan'daki Aids kampanyasının iyi niyet elçisi oldu. Mac, Yunanistan'daki ilk mağazasını açtı ve Anna'yı Mac Viva Clam III adlı rujunun tanıtımını yapmak üzere davet etti. Bu rujun gelirleri çocuk Aids hastalarına aktarılacaktı.. Bir numaralı Yunan kadın sanatci, en iyi hitlerini bir Balkan kültürel organizasyonu olan "2001 - A Peace Odyssey (Bir Barış Yolculuğu)"de seslendirdi. Etkinlik, 6 Haziran'da Romanya'nın başkenti Bükres'teki Uniri Meydanı'nda gerçekleşti. Romanya'nın telekom devleri Rometelecom ve Cosmorom, ve Yunan telekom devi OTE'nin işbirliği ile düzenlenen görkemli etkinlik çercevesinde, Uluslararası alanda tanınan Emir Kustarica ve sanat yönetmeni Angelos Hatziandreou da yer aldı. Program kapsaminda bir Multimedya gösterisi, yerel grupların konserlerı, Emir Kustirica'nin "No Smoking Band"inin konseri ve Yunan Diva Anna Vissi'nin büyük finali yer aldi. Anna'nın gösterisi, özel bir teknikle hazırlanmiş su duvarı ile açıldı ve alanda bulunan 150.000 izleyiciyi büyüledi. Emir Kusturica'nın grubu Anna'ya gösterisi boyunca eşlik etti ve dinleyicilere eşsiz bir müzik ziyafeti sundu.

    5 Eylül tarihinde, Lefkoşa'nin G.S.P. Stadyumu'nda, Anna büyük bir konser verdi. Sanatçı, memleketinde her sene konserler verse de, bu konser diğerlerinden çok öteydi. Bu çok özel gecede sanatcı, izleyicileriyle bütünleştı. 18.000 izleyici, divanın 3 saatlik performansının tadını çıkardı. Aynı gecede, sanatçının "Kravgi" (Çığlık) albümünün satışlarından dolayı hak ettigi 7 kez platinyum ödül, kendisine takdim edildi. "Mala" I Mousiki Tou Anemou (Rüzgarın Müziği) Gerçek bir aşk hikâyesi Sanatçı, müzikal yeteneğini durmaksızın daha genış alanlarda kullanmak amacıyla, "Mala" isimli çok özel bir müzikale start verdi. Bu oyunda 23 özel şarkı, 60 kişilik bir kast ekibi, ve 35 müzisyenden oluşan bir orkestra kullanıldı, ve oyun 15 Haziran 2002'de Palace Tiyatro'sunda sahnelendi.

    Risk almaya alışık olan Anna Vissi için "Mala" büyük bir sınavdı ve bu sınavdan başarıyla çıktı. Sadece oyunculuk yeteneğini kanıtlamakla kalmadı, aynı zamanda herkesı kalbinden etkileyen eşsiz bir yetenek sergiledi.

    Oyunda anlatılan, Ikinci Dünya Savaşi esnasında yaşanmis gercek bir aşk hikâyesiydi. Başrollerde Anna Vissi'nin yanısıra, "esas adam" olarak da Leonidas Kakouris bulnuyordu. Emeği Geçenler: Nikos Karvelas (Müzik-Tekst-Libreto), Yannis Kakleas (Yönetmen), Yiorgos Gavalas (Skenografi), Yannis Metzikof (Kostümler), Yiorgos Niarhos (Müzik yönetmeni). Bu müzikalin soundtrack albümünde, müzikalde kullanılan 27 senfonik parca yer aldı.


    2003 Anna Vissi'nin, birçok besteci ile bir arada çalıştığı ilk albümü: Kostantinos Christoforou, Nikos Karvelas, Sofi Papa, Alex Papakostantinou, Vangelis Vasiliou, Energy,..., "Paraksenes Ikones" (Garip Görüntüler) 6 ayda 2 kez platinyum plak ödülü kazanacak kadar sattı!"Treno" (Tren) single'i, 2003/2004 yıllarının en popüler şarkısı seçildi.


    2004
    Anna, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin AB'ye girmesi şerefine düzenlenen etkinliğin ağır toplarındandı ve şarkılarını 80.000 kişiye söyledi! Aynı sene, Ingiltere'de ve Amerika'da başarılı bir turneye çıktı ve son olarak 3 Eylül'de Kıbrıs'ta bir konser vererek bu turu noktaladı. Aynı zamanda, bu yıl düzenlenen 2004 Atina Olimpiyatlari'nın kapanış gecesinde sahne alma onuruna erişerek, tüm dünyaya şarkılarını söyledi.


    2005
    Eisai" isimli şarkısının İngilizce versiyonu olan "Call Me" piyasaya çıktı ve Anna, bunun promosyonunu daha etkin bir şekilde yapabilmek icin ABD'ye yerleşti. Single büyük başarı kazandı, Billboard'un Hot Dance Music Club Play Listesi'nde 1 numaraya, ve Billboard'un Dance Radio Airplay Listesi'nde 2 numaraya kadar yükseldi! Aynı zamanda bazi ülkelerin müzik listelerinde de büyük başarı elde etti. Bunlardan bazıları Türkiye, Israil ve Bulgaristan'dı. Tüm bunlar sürerken, sanatçi, Atina'daki "Ciro's Pizza Promodor" isimli restoran zincirine otak oldu. Yaz döneminde, Anna Yunanistan'a geri döndü ve "Call Me" single'ının Yunanistan'daki promosyon calışmalarına katıldı. Bu Yunanistan versiyonunda, "Lie" isimli bir baska bir Ingilizce parca daha bulunuyordu. Anna, promosyon kapsamında dünyaca ünlü Mykonos'taki Soundwave" festival'de sahne aldı. Bir ay sonra, Yunan diva "Nylon" isimli yeni bir Yunanca albüm çıkardı. "Nylon", "dual disc" formatiyla piyasaya cikan ilk Yunanca albümdü, ve diskte, şarkıların yanısıra, piyasada olmayan bazı video görüntüleri ve ekstra materyaller bulunuyodu. Anna şu sıralar "Votanikos" isimli canlı muzik kulübünde sahne almakta.

    2006
    Elena Paparizou'nun Eurovision 2005 te 1. olması üzerine ev sahibi olan Yunanistan , 2006'da Yunanistan'ı temsil etmek üzere Yunan diva Vissi'ye teklif götürdü. Vissi , Yunanistan ilk kez ev sahipliği yaptığı için Eurovision teklifini kabul etti.Anna Eurovision için 4 şarkı hazırladı. Ve ERT de yapılan Welcome To Party adlı bir programda Everything seçildi.


    Vissi Eurovision Song Contest 2006'da performansını sergilerken.Yarışma öncesinde Yunanistan'a ikinci bir birincilik getireceği söylendi. Eurovision gecesi dikkat çeken performansı ile 128 puanla 9. olabildi.


    2007 Anna Visi 2007 Yılında ABD , Fransa , Almanya , İsveç , Avusturalya , Güney Afrika Cumhuriyeti gibi farklı kıtalardan pek çok ülkeyi kapsayan bir dünya turu düzenledi.Bu tur dünyadaki bütün Anna fanlarını sevindirmenin yanında Anna'nın tanıtımına büyük katkı sağladı.Vissi , çıkaracağı yeni uluslararası ingilizce albüm için Christina Aguilera'dan bir şarkı aldı ve hazırlıklarına devam etmek üzere ABD'ye gitti.


    2008 Anna Yunanistan'da ve ABD'de çıkaracağı biri ingilizce biri yunanca olmak üzere 2 albümü üzerinde çalışmaya devam ediyor.Anna ,Ocak 2009'da çıkacağı tahmin edilen İngilizce albümünün Rock altyapılı olacağı ipucunu verdi.

    9 Aralık 2008 tarihinde Apagorevmeno isimli albümünü piyasa sürdü.Bu albüm sanatçının 35. stüdyo albümüdür.


    Diskografi
    Albümler
    2008 Apagorevmeno
    2007 The Essential
    2005 Nylon (Dual-Disk + Euro Edition) (2005/2006) - 1x Platinum
    2005 Call Me + Lie (single) - Gold CD
    2004 Anna Vissi LIVE - Platinum CD
    2004 The Remixes 2004
    2003 Paraxenes Eikones (2003/2004) - 2X Platinum CD
    2003 The Remixes 2003
    2002 X - 2X Platinum CD
    2000 Kravyi - 7X Platinum CD
    2000 Agapi Ypervoliki - 4x Platnium
    2000 Everything I Am - Gold CD
    1999 Anna Vissi - Best of
    1998 Antidoto - 3X Platinum CD
    1997 Travma - 3X Platinum CD
    1995 Klima Tropiko - Platinum CD
    1994 O! Kypros!
    1994 Re! - Gold CD
    1993 Live!
    1992 Lampo - Gold CD
    1992 Emis - Gold CD
    1990 Ime - Gold CD
    1989 Fotia - Gold CD
    1988 Epnevsi - Gold CD
    1988 Tora - Gold CD
    1986 I Epomeni Kinisi - 2X Platinum CD
    1985 Kati Symveni - Gold CD
    1984 Na 'Hes Kardia - Gold CD
    1983 Eimai to Simera kai Eisai to Xthes
    1982 Anna Vissi (Re-Release) - Platinum CD
    1981 Anna Vissi - Gold CD
    1980 Ne - Gold CD
    1980 Ta Kalytera Mou Tragoudia
    1979 Kitrino Galazio - 2X Platinum CD
    1977 As Kanoume Apopse Mian Arxi

    Single'lar
    2008 To Parelthon Mou
    2006 Welcome to the party
    2006 Everything
    2006 Autostop/Mono I Agapi - Eurovision Özel
    2005 Call Me
    2004 Live Promo Single
    2004 Remixes 2004
    2004 Paraxenes Ikones (Promo)
    2003 The Remixes
    2002 Tasis Aftoktonias (Promo)
    2002 Hitmix
    2001 Still in Love with You
    2001 Mala - i Mousiki tou Anemou (OST)
    2000 Everything I am
    2000 Agapi Ypervoliki (EP)
    1999 Forgive me this (sadece Avustralya)
    1999 In the Mood (Promo)
    1998 S'Eho Epithimisi (Promo)
    1997 The Remixes
    1995 Amin
    1995 Min Xehnas
    1995 Ime Poly Kala
    1980 Autostop (Promo)
    1978 Kos Nobel/O! Maria
    1977 As Kanoume Apopse mia Arhi
    1976 Mia Mikri Psihoula/Thelo
    1974 To Palio to Aeroplano
    1973 O, Ti Kosmos Baba

    Uluslararası Albümler
    2007 The Essential
    2006 Welcome to the party
    2006 Everything (Avrupa)
    2005 Call Me
    2004 Paraxenes Ikones (Türkiye)
    2002 X (turkish release)
    2002 Kravyi (Avustralya)
    2001 Kravyi (Türkiye)
    2001 Everything I Am (Hollanda)
    2000 Re (Turkish Release)
    1999 Anna Vissi (Uluslararası)
    1997 Travma (Avustralya)
    1997 Forgive Me This (Single)
    1997 Forgive Me This (Promo)
    1994 Re! (Turkish Release)
    1982 Love Is a Lonely Weekend

    Film Müzikleri
    2008 Bank Bang
    2002 Mala - I mousiki tou Anemou
    1993 Ode to the Gods (Opera)
    1991 Demones
    1980 To Tsitsiki Kai I Parea Tou

    DVD'ler 2006 Anna Vissi LIVE IN CONCERT
    2005 Nylon (dual-disk) Currently - 1x Platinum
    2004 Anna Vissi Live - Gold DVD
    2001 Anna Vissi: The Video Collection - Gold DVD

    noimage
#01.06.2009 12:32 0 0 0