Facebook'ta silinen fotoğraflar yok olmuyor!

Son güncelleme: 20.12.2012 10:57
Han Han foto
  • Facebook'taki fotoğrafların ömrü ne kadar? İşte asla kaybolmayan zombi resimlerin sırrı..

    Herkes hata yapar. Yorucu bir akşamdan sonra sabah kalktığınızda arkadaşlarınızın "sevimsiz" bir sabah halinizin fotoğrafını çekmesine engel olamamış olabilirsiniz. Ya da kesinlikle kimsenin görmesini istemediğiniz özel bir resminiz "şakacı" bir arkadaşınızın eline geçmiş olabilir. Daha da kötüsü "şakacı" arkadaşlar bu tip fotoğrafları Facebook veya MySpace gibi sosyal ağ sitelerine yüklemeyi pek severler. Neyse ki tüm bu fotoğrafların silinmesini sağlamak mümkün.
    Ama ya bu fotoğraflar silinse bile ortadan kaybolmuyorsa? Bir zombi gibi peşinizi asla bırakmıyorsa?

    Ne yazık ki Cambridge Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi zombi fotoğrafların varlığını kanıtladılar. Sosyal ağ sitelerine yüklenen fotoğrafların gerçekten silinip silinmediğini denemek için 16 farklı siteye birer resim yüklediler. Kısa bir süre sonra ise tüm resimleri, herkesin yapacağı gibi sildiler. Peki sonuç? 30 gün sonra sitelerden 6 tanesinde resimlerin izine ulaşmak hala mümkündü!

    Araştırmacılar yükledikleri resimlerin adreslerini kaydettiler ve bu sayede sadece bu adresleri tarayıcıya yazarak test etmek mümkün oldu. Test edilen 16 siteden sadece Windows Live Spaces özel bir yöntem kullandığı için adresi saklamak mümkün olamadı. Flickr, Orkutve Photobucket resimleri anında sildi, bazılarında ise birkaç saat sonra silindi. Ama Bebo, Facebook, hi5, LiveJournal, MySpace veSkyRock sitelerinden ise resimlere ulaşmak hala mümkün.

    Şu adresten hangi resimlerin silinmemiş olduğunu kendiniz de görebilirsiniz. En üst satırda resmin orijinali görünüyor. Onun altında, sol tarafta resim şu anki hali, sağında bu resmin hangi siteden geldiği yazılı. Görüntülenemeyen resimler silinmiş olanlar. Resimlerin hala göründüğü siteler ise 30 günden uzun süredir resimleri silmeyi henüz başaramamış durumda.

    Kaynak: CHIP
#01.06.2009 13:00 0 0 0
  • :S
#18.07.2009 18:58 0 0 0
  • ilginç ya
#19.04.2012 16:10 0 0 0
  • Pardon ama o linki görmek neden mümkün değil sayın arkadaşım? Yada benim gözüme tırmı kaçmış?
#20.12.2012 10:57 0 0 0