Google çevrimiçi iletişimi 'dalgalandıracak'

Son güncelleme: 01.06.2009 13:10
Han Han foto
  • İnternet devi Google, Gmail ile farklı bir bakış getirdiği çevrimiçi geleneksel e-posta servislerini Google Wave ile başka bir boyuta taşımayı hedefliyor.

    Google'ın yeni nesil çevrimiçi iletişim ve işbirliği aracı olarak tanımladığı yeni projesi Google Wave, şimdiye kadarki e-posta kullanımını eş zamanlı etkileşim ve dosya paylaşımı platformu olarak yeniden tanımlamaya hazırlıyor.

    2004 yılında 1 Nisan tarihinde piyasaya sürdüğü Gmail ile çevrimiçi operasyonunun arama motoru fonksiyonundan çok daha farklı bir yönde evrileceğini kanıtlayan İnternet devi, Gmail ve Google Talk servislerinin tümleşik olarak iletişim araçlı kulalndığı bir yapıyla kullanıcıların İnternet üzerindeki etkileşimini başka bir biçime sokmayı hedefliyor.

    San Fransisco'da yapılan bir basın toplantısıyla duyurulan Wave, Google2ın açık kaynaklı ücretsiz bir servisi olarak tanımlandı. Anlık mesajlaşma, fotoğraf paylaşımı, eş zamanlı dosya düzenleme, e-posta gibi servislerin bir arada sunulduğu Wave platformu, güncel e-posta ve işbirliği araçlarının yerini alacak.

    Kullanıcıların yaratabilecekleri "Wave" adı verilen oturumlara farklı iş arkadaşları eklenebilecek. Sistem 'Wave'lerde her katılımcının eş zamanlı zengin metin oluşturma ve düzenleme, eş zamanlı iletişim, e-posta yedekleme ve sunu, görüntü ve video dosyası, ses dosyası gibi çoklu ortam verileri eklemesine olanak tanıyacak.

    Wave, ilk sunumundan anlaşıldığı kadarıyla, üretkenlik yazılımları, sosyal ağlar ve mikro-bloglama (Twitter, Tubmlr vb servislerle içine girilen etkileşim) gibi farklı platformların özelliklerini bünyesinde bulunduruyor.

    Wave'în başarısını arttırmak amacıyla, Google yazılım geliştiricilere gerçek zamanlı etkileşim uygulamaları geliştirebilmek amacıyla birçok uygulama programlama arabiriminin (API) duyurusunu yaptı. Bu API'ler, uygulama geliştiricilere çekirdek Wave platformu için yeni özellikler geliştirme imkanı sunuyor. Üçüncü parti uygulama geliştiricileri sayesinde, Wave platformunun yetenekleri arttırılmış olacak. Google'ın başlangıç olarak sunduğu ilk uygulama geliştirme aracı Twitter oldu.

    Google, yeni ürünü Wave ile uygulama geliştiricilere şimdiye kadar yapmadığı kadar büyük kaynak kodu açılımı yapıyor. Wave API'leriyle birlikte, uygulama geliştiricileri Wave'in çekirdek yapısına erişim sağlayabilecek açık kaynaklı protokoller de sunuyor. Bu sayede geliştiriciler, Wave'in çekirdek yapısı üzerinde de değişiklikler yaparak, tamamen kendilerine has bir platform oluşturabilecekler.

    Kaynak: Ntvmsnbc
#01.06.2009 13:10 0 0 0