Arkadaslar bilirsiniz kars bali meshurdur, yillar evvel karsli bir cami imamimiz vardi ve bir sohbet esnasinda hakiki balin sekerlenecegini söylemisti o ana kadar hep tam aksini düsünürdüm yani halk arasinda yaygin olan sahte bal sekerden yapiliyor o yüzden sekerleniyor inanci bendede vardi ama o zaman tam aksi oldugunu ögrendim ve bal alirken hep buna dikkat ettim.
Aslinda mantiken düsünürsek biliyorsunuz insan yapimi recellerde seker ile yapiliyor ve hic sekerlenmiyorlar, aynen sahte ballarda yillarca bekleseler bile sekerlenmiyorlar.
Bu bal konusu gündeme gelince hocamin dedikleri aklima geldi ve bu konuda biraz arastirma yaptim ve hocamin verdigi püf noktasinin gercek oldugunu bir kez daha gördüm. Arastirmalarim sonrasi önemli buldugum noktalari sizler icin derledim...
BAL ALIRKEN: "Öncelikle markalı ürünler tercihedilmeli, raflarda kristalleşmiş ballar onun yüzde yüz bal olduğunu gösterir. Ben bir tüketici olsam marka tercihim yoksa böyle bir ürünü alırım. İkincisi renkte çok önemli. çok açık renk Türkiye piyasasında bulunmamakta, daha çok kızıla yakın hepimizin hayrınlıkla baktığı tatlı bir rengi var ve bu fiziksel bal rengidir. Rengin acığı da koyusuda hilelerden bir tanesi."
"KATKISIZ BAL ŞEKERLENİR"
Katkısız bal zamanla kristalleşir. "Eğer, bir bal buzdolabına girmesine ve uzun süre kalmasına rağmen kristalleşmiyorsa ondan korkun".Kristalleşme balın, bir tür kendini koruma altına alması demektir.
"Doğal ballar belli bir süre sonra, onun açılamını yaparsak nektar dediğimiz meyva şekerinin içinde glikoz, su ve çeşitli elementler var. Meyva şekeri balın nektar dediğimiz tatalı kısmana geldiğimiz de bunların hepsi bir bütün halinde geliyor.
Bunlar beli bir olgunluğa geldiğinde çökme dediğimiz yani kristalleşme yani glikozun doymuş halini gösteriyor. Bunların birbirinden ayrılmasıyla çökme oluyor. Bu aslında balın kendini koruma altına alması demektir. Müdahale edilmiş ballar zaten donmaz. Hileli ballar en başta şeker, glikoz şerbetiyle yapılır. bunlarda zaten 3 - 5 yıl içinde kristalleşme olmaz, dolayısıyla hileli ballar raf ömrü uzun olan ballardan çekinmek lazım."
Agzindan bal akiyor usta Gercekten bende tam aksini biliyordum
demekki yalnismis
Allah razi olsun bu faydali paylasimin icin bundan sonra dikkate alacagim sagolasin
@Levis-501
üstad burada yani TR öyle bir piyasa varki gorsen şaşarsın yanı ve millette kulakta duyma bılgılerle bıldıgı ıcın Balın ne oldugunu hala itimat etmiyorlar hakiki balın şekerleşecene verdiğin bu güzel bilgi için Allah razı olsun inşallah nasiplenenler olur.
Tesekkurler üstadım
Türkiye'de neye güvenip, neyi yiyeceğimizi iyice şaşırdık...Hepimizin dikkat etmesi gereken bişey aslında...Ama artık herşeyin sahtesinden o kadar çokki, aman sendecilik, boşvermişlik daha kolay gelir oldu...Allaha tevekkel yaşıyoruz...Paylaşımın için saol usta...
arkadaşlar doğrudur hakiki bal kristalleşir halk arasındaki deyimiyle şekerlenir memleketimizin en meşhur balı anzer balıdır bilgilerinize sunulur
yılda, dar bir alanda bulunan zengin ve özel çiçek florasından arılar tarafından
üretilen çok özel bir baldır.bu yüzdende yıllık üretimi sınırlıdır.benim tercihim ise kestane balıdır hem tadı çok hoşuma gider hemde solunum yollarına iyi
gelir tavsiye ederim.sevgilerimle
Evet abim kestane balini bende cok severim ilac niyetine bir kenarda sürekli bulundururum yurt disindaki cocuklarda iklimi itibari ile astim belirtisi cok yaygin kestane bali oldukca faydali bu konuda.
anzer balina gelince onu bilmeyen yoktur sanirim ama fiyatida yanasilir cinsten degil yani
Levis usta bence o imam yanlış biliyor.Ben tv de Uğur Dündar ın yaptığı baskınlarda izledim.Uzmanlar da hakiki balın şekerlenmeyeceğini söylüyordu.Yaw usta yoksa o adam sana bal mı sattı??
Satıcımıydı yoksa?Aacaba ondan mı öyle dedi?.Ben yinede araştıracağım Levis Usta
Paylaşımın için teşekkürler