Benim Çocuğuma Birşey Olmaz Sendromu

Son güncelleme: 01.06.2009 13:59
  • Benim Çocuğuma Birşey Olmaz Sendromu - Çocuk Sorunları

    Ebeveynlerin yüzde 24'ü esrarın bağımlılık yapmayacağına inanıyor.

    Madde bağımlılığını ciddiye alın!

    Okul çağındaki çocukların ailelerinin madde bağımlılığı ve uyuşturucu kullanımı konusundaki bilgi düzeyini ve bu konuda verilen eğitimin etkinliğini test etmek üzere yapılan araştırmanın sonuçlarına göre "Beni çocuğuma bir şey olmaz" görüşünün hakim olduğu ortaya çıktı.

    Okul çağındaki çocukların ailelerinin madde bağımlılığı ve uyuşturucu kullanımı konusundaki bilgi düzeyini ve eğitimin etkinliğini test etmek üzere yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, ebeveynler bu konuda ya yanlış bilgiye sahip ya da hiç bilgi sahibi değiller. Araştırmada, ayrıca, ebeveynlerin madde bağımlığı konusunu çocuklarıyla konuşmaktan kaçındıkları ortaya çıktı.

    Velilere eğitimler verildi

    İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün desteği ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Yeniden Sağlık ve Eğitim Derneği, Genel Yaşam Sigorta ve Bluechip'in katkıları ile gerçekleştirilen "Bilgili Ol, Bağımlı Olmaö projesinde 32 okulda 3203 veliye madde bağımlılığı konusunda eğitimler verildi.

    2 ayda tamamlanan eğitimler kapsamında aileler, madde bağımlılığı ve yol açtığı tehlikeli sonuçlar, çocuklarının madde bağımlısı olmamaları ve bağımlı hale gelmiş çocuklarının davranış değişikliklerini erken fark ederek buna karşı önlem almaları konularında bilinçlendirildi.

    Anne babalar konuşmaktan çekiniyor

    Eğitimler kapsamında eğitime katılan anne ve babaların bilgi düzeyini ve eğitimin etkinliğini belirlemek üzere ön ve son testler yapıldığı belirtilerek, velilerin tümünün okuma yazma bilmemesi nedeniyle anketin 694'ü kadın 191'i erkek olmak üzere 885 kişinin yanıtları sonucunda değerlendirildiği kaydedildi.

    Velilerin yanıtları üzerinde yapılan değerlendirmede, ebeveynlerin yüzde 70'inin çocuklarıyla alkol ve uyuşturucular hakkında konuşmaktan çekindikleri belirlendi. Bağımlılık yapan bir madde olan esrarın bağımlılık yapmayacağına inanan ebeveynlerin oranı ise yüzde 24 olarak ortaya çıktı. Ayrıca ebeveynlerin yüzde 33'ünün tiner ve yapıştırıcıların bir tehlike olduğunun farkında olmadıkları saptandı.

    Yeniden Sağlık ve Eğitim Derneği uzmanlarınca yapılan değerlendirmede, ebeveynlerin bilgi oranının eğitim öncesine göre yüzde 25 oranında arttığı saptanırken, eğitimlerin madde bağımlılığı engelleme konusundaki önemini bir kez daha ortaya çıktığı bildirildi.

    Araştırmanın diğer sonuçları

    Yapılan anket sonucunda elde edilen diğer sonuçlar ise şu başlıklar altında özetlendi:

    -Ebeveynlerin yüzde 24'ü esrarın bağımlılık yapmayacağına inanırken, bu konuda hiç bilgisi olmayanlar da dahil edilince ebeveynlerin yüzde 80'inin yanlış bilgiye sahip olduğu anlaşıldı.

    -Ebeveynlerin yüzde 32'si uçucu maddelerin sadece sokak çocukları tarafından kullanıldığına ilişkin yanlış bir bilgiye sahip.

    - Sigara, alkol ve uyuşturucunun zararları hakkında konuşmanın çocuğun merakını artıracağından sakıncalı olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 70.

    -Ankete katılanların yüzde 40'a yakın bölümü madde bağımlılığı ve uyuşturucu konusunda "benim çocuğuma bir şey olmazö görüşünde.

    -Ebeveynlerin yüzde 60'ı uyuşturucu maddelerin gerçek etkilerinden habersiz

    -Son yıllarda yaygınlaşan sentetik haplar konusunda ebeveynlerin yüzde 45'inin hiç bilgisi yok.

    Hedef bin okul

    "Bilgili Ol, Bağımlı Olmaö projesinin ikinci aşaması olan 2008-2009 öğrenim yılında projeye İstanbul'daki yeni okulların yanı sıra diğer illerdeki okulların da ilave edilmesi planlanıyor. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Yeniden Sağlık ve Eğitim Derneği, Genel Yaşam Sigorta ve Bluechip'ten oluşan proje paydaşlarının gelecek yıllarda eğitim verilecek okul sayısını en az bin okul olarak hedeflediği bildirildi.
#01.06.2009 13:59 0 0 0