SSPE Sinsice Yerleşiyor

Son güncelleme: 01.06.2009 14:24
  • SSPE Nedir - SSPE Sorunları - SSPE Tedavisi

    Çocuklarınız kızamık geçirdikten sonra bir kaç yıl içinde SSPE'ye yakalanabilirler. Türkiyede'de görülen bu hastalık ölümcül.

    Kızamık hastalığının ardından beyne yerleşebilen virüsün neden olduğu bir merkezi sinir sistemi hastalığı olan "Subakut Sklerozan Panensefalit"'e (SSPE) yakalanan çocuklarda önce davranış bozukluğu, mental gerileme ve görme bozukluğu görülüyor.

    SSPE, kızamığa karşı aşılanmamış, aşılandığı halde yeterli bağışıklık düzeyine ulaşmamış veya aşılanmadan önce kızamık geçirmiş çocuklarda ortaya çıkıyor.

    Kesin tedavisi bulunmayan hastalık, ancak virüsün yayılmasını geciktiren ilaçlarla kontrol altına alınabiliyor.

    Sağlık Bakanlığı SSPE Bilimsel İnceleme Komisyonu Raporu'na göre, 1995-2005 yılları arasında Türkiye'de bildirimi yapılmış bin 131 SSPE'li hasta bulunuyor.

    SSPE'nin ülke genelinde görülme sıklığı milyonda 2.5 olarak belirlenirken, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, aşılanma oranı yüksek olan ülkelerde tüm nüfusta SSPE görülme sıklığı milyonda 1'e düşüyor.

    Hastalığın görüldüğü illerin, kızamık aşı oranlarının düşük olduğu veya göç alan iller olduğu da kaydediliyor.

    Türkiye'de hiç kızamık aşısı uygulanmaması halinde her yıl doğan yaklaşık 1 milyon 350 bin bebeğin 339'unda SSPE komplikasyonunun gelişmesinin bekleneceği belirtiliyor.

    Raporda, kızamık hastalığının en düşük düzeye indirilmesi amacıyla 2002 yılı kızamık eliminasyon programının başlatıldığı bunun sonucunda 2001-2005 yılları ortalama kızamık aşı oranının yüzde 82.4 olduğu ve böylece her yıl 263 SSPE hastalığının gelişmesinin engellendiği vurgulanıyor.

    Raporda, "aşılamayla kızamık hastalığının kontrolü sağlandığında, kızamık hastalığının azalmasından birkaç yıl sonra yeni SSPE olgularının da azalacağı" belirtiliyor.

    61 ilden 546 hasta kayıtlı

    SSPE hastası çocukları bulunanlar ve çocuklarını bu hastalık nedeniyle kaybedenlerin kurduğu SSPE Hastaları Yardımlaşma, Dayanışma ve Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Abdurrahman Neşe, derneklerine 61 ilden 546 hastanın kayıtlı olduğunu söyledi.

    "Hastalık nedeniyle son yedi ayda sadece derneğimize kayıtlı 61 çocuk öldü" diyen Neşe, SSPE'nin bilimsel olarak yeterince araştırılmadığını ileri sürdü.

    9 aylıkken koruyuculuk oranı yüzde 60-80

    Kızamığın görülmediği ülkelerde SSPE görülmediğini belirten Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Nöroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Banu Anlar, kızamık aşısının 9 aylıkken yapıldığında koruyuculuk oranının yüzde 60-80 arasında değiştiğini anlattı:

    "Bir yaşından sonra yapılırsa bu oran artmaktadır. Eger aşı 9 aylıkken yapılıyorsa yaygın (çocukların yüzde 90'ına) yapılması önemlidir, çünkü ancak bu şekilde kızamık virüsünün dolaşması ve korunamamış olan çocukların da bu mikropla karşılaşması önlenebilir.

    Ülkemizde geçmişte kızamık aşısının yaygın yapılamadığı, hatta bazı yıllarda neredeyse hiç yapılamadığı iller olmuştur. Son yıllarda kampanyalarla aşı oranı artırılmaya çalışılmaktadır ve bu yıl yüzde 90'a yakın oranlara ulaşıldığı bildirilmektedir."

    Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç Dr. Şenay Haspolat da, Antalya'da 25 hasta çocuğun tedavisini sürdürdüklerini söyledi.

    Hastalığın tedavisinin bulunmadığını ancak yaşam süresinin ilaçlarla uzatılabildiğini belirten Haspolat, hastaların yüzde 10'unda ise kendiliğinden iyileşme görülebildiğini kaydetti.
#01.06.2009 14:24 0 0 0