Annie Leibovitz

Son güncelleme: 01.06.2009 19:13
  • Annie Leibovitz - Annie Leibovitz Kimdir - Annie Leibovitz Biyografisi

    Annie Leibovitz, (d. 2 Ekim 1949 Waterbury, Connecticut) ABD'li portre fotoğrafçısı.

    noimage

    Altı çocuklu bir ailenin kızı olarak babasının orduda yarbay olması nedeniyle askeri üsde doğdu. Annesi modern dans hocasıydı. Lisedeyken sanatın çeşitli branşlarına ilgi duydu ve ilgilendi. İlk olarak müzik üzerine yoğunlaştı. San Francisco Art Institute'ne (San Francisco Sanat Enstitüsü) kaydoldu. Japonya'daki ailesine ziyarete gittiğinde fotoğraf çekmeye başladı ve fotoğrafçılık üzerine çalışmaya bu sayede başladı. Her geçen gün sanatını geliştirdi ve bunun için aralarında 1969 yılında İsrail'de Kibbutz'da aylar süren çalışması olmak üzere çok farklı çalışmalar içinde bulundu.[1]

    1970 yılında ABD'ye dönünce, Rolling Stone adlı dergiye girdi. 1973'de yayımcı Jann Wenner Leibovitz'i derginin baş fotoğrafçısı olarak atadı. Leibovitz 1983 yılına kadar bu dergide kaldı ve çok popüler olan bu dergideki ünlülerin çok özel portre fotoğrafları derginin ününü arttırmasında rol oynadı.[1] 1975'de, The Rolling Stones adlı rock gurubunun Amerika Turu'na konser fotoğrafçısı olarak eşlik etti. 1983 yılından itibaren, Vanity Fair adlı derginin fotoğrafçısı olarak çalışmaya başladı.

    En çok bilinen fotoğraflarından biri olan, Vanity Fari kapağı, Demi Moore'un hamile fotoğrafının bir komedi filminde (Çıplak Silah 33 1/3) Leslie Nielsen'e uyarlanması üzerine Paramount Pictures adlı sinema şirketine dava açtı ve bu dava çok ilgi çekti. [2] Dava ABD yasalarında adil kullanım konusunda önemli gelişmelere yol açtı. Mahkeme Paramount'un fotoğrafı parodilerde bu şekilde kullanımın kullanımının adil kullanım (Fair Use) içinde yer aldığına karar verdi ve karar diğer davalara örnek teşkil etti.

    En önemli ve en çok bilinen fotoğraflarından biri olan John Lennon'un ölmeden önce çekilden son profesyonel fotoğrafıdır. Yoko Ono ile birlikte Lennon'un çırılçıplak ve Ono'nun siyahlar içindeki fotoğrafı Rolling Stone'un kapağında yer almış ve bu fotoğrafın çekilmesinden kısa süre sonra Lennon vurularak öldürülmüştür. Çekim öncesi Leibovitz, Lennon'la Rolling Stones kapağı için anlaştılar,[3] ancak ilk başta Leibovitz, Lennon'un yalnız fotoğrafını çekmek istedi. Kimsenin Ono'yu kapakta istemeyeceğini düşündü.[4] Ancak Lennon ikisinin beraber çekilmesinde ısrar edince Lennon'un Double Fantasy adlı albümünün kapağındaki öpüşme fotoğrafını göz önünde bulundurarak yeni bir fotoğraf tasarladı.


    Fotoğraf kitapları

    Photographs
    Photographs 1970-1990
    American Olympians
    Women
    American Music
    A Photographer's Life 1990-2005

    Bazı önemli fotoğrafları

    Yoko Ono ve John Lennon'un, Rolling Stone dergisi 335 nolu sayısının kapağı: 8 Aralık 1980 sabahı Lennon'un bir hayranı tarafından öldürülmeden önce çekilmiştir.[5]
    Demi Moore'un hamileyken çektirdiği çıplak fotoğraf. [6]
    Whoopi Goldberg'in süt banyosu yaparken fotoğrafı.[7]
    Christo, tamamen bezle sarmalanmış fotoğrafı.[8]
    Dolly Parton ve Arnold Schwarzenegger fotoğrafı
    Dan Aykroyd ve John Belushi'nin, The Blues Brothers filmi için çekilen fotoğrafı.[9]
    Kraliçe Elizabeth ABD'yi 2007 ziyaretindeki fotoğrafı.[10]
    Sting'in çölde çamur kaplı fotoğrafı.[11]
    Pete Townshend kanayan elinden dökülen kanların yüzüne aktığı yakın plan fotoğrafı
    Patti Smith'in "yangın" portresi. [12][13]
    Cyndi Lauper'in She's So Unusual ve True Colors albüm kapakları
#01.06.2009 19:13 0 0 0