Hayıt - Agnus-Castus

Son güncelleme: 01.06.2009 20:09
  • hayıt bitkisi - şifalı bitkiler

    Hayıt bitkisine eski zamanlarda namus ağacı denirdi.Papazlar tarafından şehveti yenmek için kullanılırdı.Hormon düzenleyici etkiye sahip bu bitki kışın yapraklarını döken,yazın leylak renkli çiçekler açan çalı cinsi bir bitkidir.Leylak renkli çiçekleri kırmızı-siyah meyvelere dönüşürler.Bitkinin tıbbi olarak kullanılan yeri bu meyveleridir.Olgun meyvalar kurutularak kullanılır.

    noimage

    Astringent(büzücü) özelliğe sahip bitki hormon fonksiyonlarını düzenler,süt artırır,ağrıları rahatlatır ve spazm çözücüdür.

    Glukozitler(agnusid,okubin),flavonlar,flavonoidler (kastisin,penduletin,

    krisospenol-D),diterpenoidler(viteksilakton,rotundifuran),1,8-sineol,limonen ve pinen içerir.

    Diterpenler hipofiz bezi üzerinde,prolaktin salgılanmasını engelleyen,dopaminerjik etkiye sahiptir.Çalışmalar bitkinin jinekolojik hastalıklar üzerinde etkili olduğunu götermektedir.

    Bitkinin en önemli özelliği aşırılıkları normalleştirmesidir.Engebeleri ve çukurları düzeltir.Eğer hormon aşırı salgılanıyorsa,azaltır,az salgılanıyorsa artırır.

    Tentür ve çay olarak kullanılır.

    Adet öncesi sendromu(PMS),ağrılı adet,sarı cisimcik sorunları,adet düzensizlikleri ve vajina kuruluğu,sıcak basması,baş dönmesi gibi menopoz sorunları için kullanılır.Emziren anneler için süt artırıcıdır.

    Erkeklerde androjenleri azaltarak libidoyu düşürür,bu yüzden namus ağacı adını almıştır.Aynı zamanda iktidarsızlık ve strese karşı da kullanılır.

    Bitkinin etkisini gösterebilmesi için bir kaç ay kullanılması gerekir.Ama süt artırıcı özelliğini ilk bir kaç hafta içinde gösterir.

    Hamileler kullanmamalıdır.

    Hayıt sentetik hormon tedavisinden daha iyi sonuçlar verebilmektedir.Üstelik neredeyse hiç yan etki oluşturmadan.Bugüne kadar rastlanan tek yan etki hafif karıncalanmalardır ve bunlar da tedavi bittiğinde kaybolurlar.

    Hayıt yumuşak bir bitkidir ve etkisi uzun sürede ortaya çıkar,direk bir hormon değildir,hipofiz bezini etkileyerek sorunu kaynağından çözer.

    Sentetik hormon tedavisinde emziren annelerin emzirmeyi bırakması gerekirken hayıt tedavisinde buna gerek yoktur üstelik hayıt sütü de artırır.

    Sentetik hormon tedavisinin uzun yıllarda yaptığı işi hayıt bir senede yapabilir.

    Hayıt yüzlerce yıldır güvenle kullanılmaktadır.



    KULLANIMI

    Tentür:Meyvalar ezilerek bir şişeye doldurulur ve şişeye meyveleri kaplayacak şekilde elma sirkesi konur.14 gün güneşin altında ya da sıcak bir yerde bekletilir.

    Çayı:Meyveleri kaynar suyla demlenir.

    Hayıt tedavisinin netice vermesi için uzun süre kullanılması gerekir.Hastalık iyileştikten sonra da 3-4 ay kullanılmaya devam edilir.Bu hastalığın tekrar nüks etmesini engeller.
#01.06.2009 20:09 0 0 0