Feriha Tevfik Negüz

Son güncelleme: 03.06.2009 00:23
  • Feriha Tevfik Negüz Kimdir - Feriha Tevfik Negüz Resimleri - Feriha Tevfik NegüzBiyografisi - Feriha Tevfik Negüz Hakkında

    (d. 1910 - ö. 22 Nisan 1991)

    Türkiye'nin ilk güzellik kraliçesi. 1929 yılında Cumhuriyet Gazetesi'nin düzenlediği yarışmayla Türkiye'nin ilk güzellik kraliçesi olmuştur.

    4 Şubat 1929 günü Cumhuriyet Gazetesi'nde yayınlanan ilanda şöyle deniliyordu: "Bütün dünyada güzel kadınlar seçilir ve memleketlerinin güzellik kraliçesi intihap edilirken, bizim böyle bir kraliçemiz niçin olmasın? Türkiye'nin en güzel kadını acaba kimdir?" Bu ilanla güzelini arayan gazete aynı zamanda mayoyla podyuma çıkacak olan kızların ahlaka uygun olmayacağı eleştirilerine de yanıt vermiş oluyordu. Yarışmanın ilk elemesi halk tarafından yapıldı. Birkaç ay süren tanıtımlar sonucunda gazetede yayınlanan resimler üzerinden oy kullanan halk, jüri için 48 yarışmacıyı seçti. 2 Eylül günü yapılan yarışmada jüri, daha önceki halk oylamasında 11. olan "Orta boylu, kıvırcık lepiska saçlı, altın gözlü, beyaz tenli, zarif endamlı, beyaz krep satenden bir elbise giymiş olan" Feriha Tevfik'i birinci seçti.


    Kraliçe seçildikten sonra çeşitli filmlerde oynayan Feriha Tevfik, sonraları tiyatroda da yer aldı ancak 1939'dan sonra sahnelerden tamamen ayrıldı ve bir daha hiç dönmedi. Üç kez evlendi. 1991'de geçirdiği bir beyin kanaması sonucunda yaşamını yitirdi.


    Türkiye güzeli Feriha Tevfik

    Feriha Tevfik bir dönem sinema ve tiyatroda da rol almıştı

    Türkiye'nin ilk güzellik kraliçesi Feriha Tevfik, 1991 yılında hayata veda etti.

    Türkiye'nin ilk güzellik yarışması, 1926'da İpek Film Şirketi tarafından düzenlendi. Ancak, ciddi ve muntazam bir şekilde tertip edilmediği için fiyaskoyla sonuçlandı.

    Hükümet, 1929'da Türkiye'nin en güzel kadınını seçmeye tekrar soyunur. Hatta Atatürk'ün bu yarışmanın yapılması için emir verdiği bile söylenir. Aracılık edecek kuruluş ise Cumhuriyet gazetesidir.

    İlk duyuru 4 Şubat 1929 tarihli Cumhuriyet'te yapılır: "Bütün dünyada güzel kadınlar seçilir ve memleketlerinin güzellik kraliçesi intihap edilirken, bizim böyle bir kraliçemiz niçin olmasın? Türkiye'nin en güzel kadını acaba kimdir?"

    İki gün sonra gerçek niyet açıklanır: "Türkiye'nin güzellik kraliçesini bulmaya karar verdik..." 16-25 yaş arasındaki hanımlar arasında mühim ve ciddi bir müsabaka yapılacaktır.

    Bir hafta sonra gazetenin sahibi ve başyazarı Yunus Nadi sütununu bu konuya ayırır. Bu arada güzellerin mayo ile jüri önüne çıkacakları, bunun ise gayri ahlaki olduğu yolunda eleştiri getirenlere de cevap verir.

    İlk fotoğraf 7 Mart'ta yayımlanır. Aday fotoğraflar ülkenin gündeminde de ciddi bir yer bulur. Fotoğrafların yanında bir yazışma sütunu ortaya çıkar ve giderek büyür. Bir kadın okur şöyle yazar: "Erkekler kadın güzelliğinden anlamaz!"

    Sonunda 125 güzelin fotoğraflarının yayınlanışı 21 Haziran 1929 tarihinde tamamlanır. Sıra okuyucuların oy vermesine gelmiştir. 1 ağustosta açıklanan sonuçlara göre, bin 121 oyla Mualla Suzan birinci seçilmiştir.

    Feriha Tevfik ise 721 oyla 11'inci sırada yer almaktadır. Gazete 400'ün üzerinde oy alan 48 yarışmacının büyük jüri önüne çıkmasına karar verir. 2 Eylül günü güzeller büyük jüri önüne çıkar.

    Yarışma Cumhuriyet gazetesinin üst katında yapılır. "Orta boylu, kıvırcık lepiska saçlı, altın gözlü, beyaz tenli, zarif endamlı, beyaz krep satenden bir elbise giymiş olan" Feriha Tevfik birinci seçilir.

    İkincilik Semine Nihat Hanım'a, üçüncülük ise 1926'da düzenlenen ilk güzellik yarışmasında birinci olan Matmazel Araksi'ye verilir.

    Türkiye'nin ilk güzellik kraliçesi seçilmesi doğal olarak Feriha Tevfik'in yaşamını değiştirir. Önce filmlerde rol alır, ardından tiyatroya geçer. 1939'da bir daha dönmemek üzere, perde ve sahneden uzaklaşır.

    Bu ayrılışın ayrıntıları üzerine hiç konuşmaz, sadece kırgın olduğunu söyler. 22 Nisan 1991'de beyin kanaması sonucu yaşamını yitirir. Feriha Tevfik'in ölümüyle Türkiye'nin ilk güzeli ve anıları çok uzaklarda kalan bir yıldız daha söner.

    Oynadığı bazı filmler

    Bir Kavuk Devrildi 1939
    Tosun Paşa 1939
    Allahın Cenneti 1939
    Aysel Bataklı Damın Kızı 1935
    Milyon Avcıları 1934
    Leblebici Horhor Ağa 1933
    Karım Beni Aldatırsa 1933
    Bir Millet Uyanıyor 1932
    Kaçakçılar 1929

    noimage

    Feriha Tevfik Negüz Resimleri
#03.06.2009 00:23 0 0 0