Clive Barker's Jericho

Son güncelleme: 03.06.2009 09:00
  • Clive Barker'dan kutsal Jericho


    Clive Barker, bu isimle aslında ilk tanışmam 'Lanetlenme Oyunu' isimli bir kitapla olmuştu. 2. Dünya Savaşı sırasında başlayan öykü; kağıt oyunlarında usta bir hırsızın, efsane haline gelen bir kağıt oyuncusu ile maç yapmasına ve sonrasında onu yenip oldukça zengin olmasıyla başlıyordu. Olaylar günümüze kadar gelip, sonradan yaşayan bir ölü olduğunu anlayan kişilere, garip güçlere vs' kadar uzanıyordu. Okurken bunları hayal ettiğim zaman, gerçekten tırstığım yerler olmuştu. Barker'a daha sonra 'Kan Kitapları' ile devam ettim ve gerisi geldi. Ancak Clive Barker'ın birçok oyuncu arasında oldukça ünlü yapan, Undying isimli şaheserdir.

    Geçmiş zaman olur ki

    Birçok kişi Undying'i hatırlayacaktır. Bizden yardım isteyen arkadaşımız, lanetlenen bir aile ve sürpriz son. Senaryosunu Barker'ın yazdığı oyun, konu bakımından oldukça sağlamdı. Zamanında iyi olan grafikleri ve sesleriyle, birçok kişiyi iyice gerip, korkutmayı da başarmıştı. Undying başarılı bir yapım olmasına rağmen, EA Games yaptığı açıklamada oyunun yeteri kadar satışı olmadığından, devamının yapılmayacağını belirtmişti. Aradan uzun seneler geçti, oyun üstüne mod'lar yapıldı, hayranları onu bırakmadı. Arada oldukça dedikodular çıktı. Clive Barker, yeni bir senaryo yazdı Undying 2 geliyor, yeni Unreal motoru Undying 2'yi uçuracak vs' tarzında spekülasyonlar etrafta doldu.. Fakat ortada bir netice yoktu. Aslında ünlü yazar Demonic üstünde çalışıyordu. Undying 2 böylece yalan oldu ve yine karanlıklara gömüldü. Fakat kısa bir süre sonra Demonic'in de akıbeti, Undying 2'ye katılmak oldu. Çünkü yeterli para olmadığından, iptal edilmişti. Halbuki ekran görüntüleri yayınlanmış, üstüne videosu bile çıkartılmıştı. Clive Barker'ın adı geçince iştah kabartıyordu. Fakat şansımıza küsüp, artık bir Barker projesi daha oynayamayacağız derken Jericho imdadımıza yetişti.

    Jericho?

    noimageJericho, Tevrat'ta yazanlara göre Dünya'nın ilk yerleşim merkezidir. Kudüs'ün 20 Km kadar Kuzeybatısında bulunan bir kenttir. Tarihi konusunda ise M:Ö 9000 yıllarına dayandığı söylenir. Ancak şehrin bu kadar ünlü ve konuşulmasının nedeniyse, surlarının Yahudiler tarafından lanetlenerek şehrin ele geçirilmesi. Yahudiler, Aron Aberit'le (10 Emir'in içinde bulunduğu kutsal sandık) beraber 7 gün boyunca, kentin çevresini gezmişler. Sonunda, surlar yıkılır ve kent Yahudilerin olur. Jericho'nun diğer en önemli özelliği duvarları. Tahmin edilenlere göre kentin; 600 metre uzunluğunda, 1.8 metre genişliğinde ve 4 metre yüksekliğinde duvarlara sahip olduğu söyleniyor.
    Jericho, Clive Barker'ın gözünden kaçmamış ki, yazar korkutucu bir senaryoyla kenti bütünleştirerek, hikaye olarak sunuyor. Doğaüstü güçlere karşı sürekli tetikte olan ve onları tehlikeli olmadan önce müdahale eden bir ekibin başıyız. Bir gün çöl ortasında devasa bir şehir belirir, ancak bu şehir kayıp olan Jericho'nun kendisidir. Bu durumda biz ve ekibimiz; araştırma yapmak, ayrıca olabilecek bir tehlikeyi önlemek için ilgili olay bölgesine gönderiliriz.

    Ekip çalışması

    Söylendiği üzere elimizin altında bir ekip olacak. Yani tek tabanca bir şekilde takılacağınızı sakın düşünmeyin. Ekip diyoruz ve doğaüstü bir olayla karşı karşıyayız. İşte burada adamlarımızın da kesinlikle boş olacağını sakın düşünmeyin. Çünkü takım arkadaşlarımızın da kendilerine has özel güçleri var. Mesela bize saldıran bir yaratığa, hiç ateş etmeden ekipteki birinin gücü ile canını acıtarak, bizden uzaklaşmasını sağlayabiliriz. Kısaca yeri ve zamanı geldiğinde, ekipteki kişilerin güçlerine başvuracağız. Hepsinin bu yetenekleri oldukça işimize yarayacak.

    Jericho kentinin kuşatılmasından başka, diğer önemli kısmını surlarıydı. Aslında hikayenin ve oyundaki kısmın asıl mekanı burası yani surlar olacak. Çünkü karşımızda iç içe geçmiş duvarlar var ve biz her seferinde her surun bir kat arkasına doğru kayıp, şeytani kötülüğe merkeze doğru ineceğiz. Merkeze ilerledikçe karşımıza çıkan düşmanlar daha korkunç, karanlık ve güçlü olacaklar. Rakiplerin kesinlikle yaratık deyip geçilmeyeceği ve son derece akılcı olacakları kulağa fısıldananlar arasında.

    Teknik

    Jericho'nun grafiksel yönden iyi olacağı yönünden şüphe yok gözüküyor. Korkutucu atmosferi etkili grafikler tamamlayacak, diğer ana faktör ise sesler olacak. Çünkü bu tür yapımlarda en belirgin kısım seslerdir. Bu konuda yapımcıların boş geçeceğini kesinlikle sanmam. Yeni nesil konsollar içinde hazırlanan yapımın, özellikle grafikleri atlamasına ihtimal vermiyorum. Konsolların teknik üstünlüklerini ve Directx 10'lu PC'lerle ekran kartlarının gücünü kullanacaklardır.

    Senaryoda kesinlikle sürprizler yer alacak. Yeri geldiğinde senaryo gereği ekip arkadaşlarımızdan birini kaybedebilir, hatta şeytani merkeze tek başımıza bile ulaşabiliriz. İşin diğer kısmı oldukça farklı ve ilginç bir son da bizleri bekleyebilir. Bu yüzden hikaye hakkında kesin bir yargı verilemiyor. Zaten Undying'ten ve Cliver Barker'ın kitaplarından, yazarın oldukça ilginçliklere imza attığını görebiliriz.

    Son nokta

    Cliver Barker's Jericho, oldukça korkutucu ve etkileyici bir yapım olarak gözüküyor. Daha önce hedefi 12'den vuran Barker, bu sefer de boş geçmez diyorum. İşin diğer güzel tarafı, Jericho X360, PS3 ve PC platformunda 2007'nin 4. çeyreğinde piyasaya çıkacak. Arada Undying'ten hep bahsetmişken, canım çekti yeniden bilgisayara yükleme zamanı geldi galiba.
#03.06.2009 09:00 0 0 0