Crashday

Son güncelleme: 03.06.2009 09:12
  • Yüksek hız felakettir!


    noimage Grafikler gayet başarılı Yıllar önceydi. PC'min başına oturmuş tek disketlik bir yarış oyunu olan Stunts oynuyordum. Öylesine keyifli bir oyundu ki, adeta bağımlılık yaratmıştı benim üzerimde. Okula gider gelirdim ve Stunts oynardım. Hatta diyebilirim ki, şimdinin poligon canavarı yarış oyunlarını bile, bu denli keyif ve bağımlılıkla oynamadım. Çünkü oyunda seçilebilen bir çok araç vardı. Bu otomobilleri, istediğimiz şekilde tasarlayabileceğimiz yol yaratma bölümü ile farklı pistlerde yarıştırabiliyorduk. Bununla beraber, birbirinden zorlu engelleri, hasar modellemeli araçlarla geçmeye çalışıyorduk. Yüksek hızda girdiğimiz rampalar, tekerleklerimizi uzun süre yoldan keserken, içerisinde çeşitli barikatlar bulunan tünellerde, 360 derecelik yatay daireler çizerek ilerliyorduk... Tüm bunlar o döneme göre çok gerçekçi 3 boyutlu grafiklerle süslenince, oyun hiç bitmesini istemediğimiz bir rüya halini alıyordu.

    Stunts&Adrenalin

    noimage Modifiyeler arasında Minigun'da var! Bu senenin 4. çeyreğinde piyasalarda olacak Crashday ise hem stunts'ın özelliklerini hemde Carmageddon'un aksiyon tarafını içinde bulunduracak. Zaten işin içinde Carmageddon ismi geçince, yapımın normal bir yarış oyunu olmayacağı muhtemel. Öyleki Crashday'de araçlarımızı çeşitli modifiyelerle şekilledirebileceğiz. Performans arttırıcılardan birbirinden güçlü silahlara(Minigun&çeşitli füzeler) ve hatta zırhlara kadar birçok eklentiyi otomobilimize dahil edebiliyoruz.

    Dodge Viper'ı ne hale getirmişsin!

    Oyunun video ve ekran görüntülerinde gördüğüm, tek kelime ile muhteşem grafiklerinin yanında, hasar modellemesiyle de karşılaşınca heyecanım bir kat daha arttı. EA'nin bir türlü NFS için başarmadığını(gerçi oyunda lisanslı araçlar kullanıldığı için üretici firmalardan izin alamadıkları söyleniyor) Crashday başarmış görünüyor. Oyunda Lamborgini Diablo'dan, Dodge Viper'a kadar birçok astronomik spor arabayı kullanabileceğimiz oyunda, ayrıca VW Golf gibi araçlarda mevcut. Ayrıca bu hız canavarlarıyla yaptığımız kazaların görkemi, harika görünen hasar modellemeleriyle daha da artacağı kesin gibi.

    Crasday'de kendi yarış parkurlarımızı yapabileceğiz. Kuş bakışı olarak göreceğimiz mod'da öncelikle bize büyük bir arazi verilecek. Sonrasında solda duran menüden dilediğimiz metaryelleri kullanarak pistimizi hazırlayacağız. Tıpkı Stunts'ta olduğu gibi oyunun en can alıcı noktası ise parkurumuza ekleyeceğimiz rampalar, engeller vb...

    Adeta uçuyoruz

    noimage İşte kanıtı Crashday piyasaya çıkınca benzerlerinden ayrılacağı bir konuda oyundaki eklentiler. Uzun bir düzlüğün ardına koyduğumuz rampalar tekerleklerimizi uzun süre yoldan kesecek. İnişimizde ise karşımıza dikey olarak 360 derece tur atabileceğimiz ilginç bir yol çıkabilir. Oyun genellikle bu şekilde hızı ve heyecanı ön planda tutacak.
    Yüksek hız felakettir!


    noimage Yarışa hazır mısın? Bunların dışında oyunda tüneller, barikatlar, tepeler, eğimli yollar vb... bir çok ayrıntı mevcut. Tabii bir çokta sürpriz oyunda mevcut olacaktır. Özellikle parkur yaratma ekranının basit arayüzü sayesinde, kolaylıkla kendi yarış pistlerimiz inşa edebilecek olmamız çok önemli bir artı olacaktır.

    Oyunda 8 adet yarış modu bulunacak. Bunların kimisinde rakiplerinizin otomobilini kullanılamaz hale getirebilecekken, bir diğerinde ise asıl hedefiniz zaman olacak. Ayrıca bahsi geçen modların bazıları çoklu oyuncu ile oynamak için geliştirilmiş. Bunların arasında, bir yarış oyunu için oldukça yeni bir özellik olsada, aslında yıllarca bir çok FPS'de karşılaştığımız, Capture to Flag modu'da Crashday'de bulunacak.

    noimage Kar veya yağmur yok! Crashday gece ve gündüz etkileşimini desteklemesine karşın karlı veya yağmurlu yarışları maalesef sunamıyor. Muhtemelen grafik kalitesine eklenecek yük dolayısıyla, sistem ihtiyacının yükselmesine neden olabileceği için oyuna hava durumu efektleri dahil edilmedi. Fakat hasar modellemeli araçlarla, karlı pistlerde yüksek hız yapıldığında, muhtemelen oyunun arcade havasıyla beraber büyük çaplı kazalar görebilirdik.

    Hangi sistemle?

    Grafik kalitesinin göz doldurduğu oyunda 5'i tekrar görüntüleri için olmak üzere toplamda 10 adet kamera mevcut. Peki böyle bir oyunu oynamak için nasıl bir sisteme ihtiyaç var diye sorarsanız, hiç değilse 1 Ghz'lik bir işlemciye sahip olmamız gerekiyor. Buna ek olarak en az bir Geforce 3 ekran kartına ihtiyacınız var fakat böyle bir makina ile görsel şölenden mahrum kalacağınızı unutmayın. Açıkçası bahsi geçen sistemler, henüz piyasaya çıkmamış bir yapıt için oldukça minimal gözüküyor.

    noimage Yüksek hızda kazalar bir başkadır Müziklere geldiğimizde teknodan hip hop'a kadar çeşitlilik olacağı belirtilen oyunun bu dalda NFS-Underground serilerine rakip olabileceği merak konusu. Özellikle PC ekranında EA çıtayı yükseltmişken, Crashday gibi yeni oyunların işleri hiç de kolay değil. Fakat görülüyor ki Moonbyte Studios işi iyi kotarmış. Underground-1 ilk çıktığında hemen aklıma küçükken büyük ilgiyle oynadığım Street Rod 1&2 gelmişti. Tıpkı NFS'deki gibi yeni araçlar alıyorduk, onları modifiye ediyorduk ve yarışları katılıyorduk. Hatta EA'nin Street Rod'dan esinlendiğini bile ciddi şekilde düşünüyorum. Buna karşın Crashday'in video ve ekran görüntülerini gördüğümde Stunts'ı hatırlayıp, adeta şok olmuştum. Yaşlı Stunts'ın özelliklerini gelişen teknolojiyle harmanlamak oldukça iyi fikir. Umuyoruz ki Crashday hakkında gördüklerimiz ve duyduklarımız gerçektir. Eğer öyleyse yarış oyunları dünyası NFS'den sonra farklı bir yöne doğru kayacaktır. Yani PC ve PS2'lere yeni bir bomba düşüyor diyebiliriz. Umarız hayal kırıklığına uğramayız. Oyuna dalıp gerçek hayatı unutmayın...
#03.06.2009 09:12 0 0 0
  • Crashday Konusuna Benzer Konular
  • Böyle bir şey olamaz.! Hiç alakalı konu bulamadık.
  • Plastik Gıda Ambalajı 03.06.2009 09:12