Memenin Kanser Dışındaki Tümoral Hastalıkları

Son güncelleme: 03.06.2009 17:09
  • Kadın Hastalıkları - Meme Kanseri - Kadın Sağlığı

    Muayene sırasında ele gelen her kitle kanser olmayacağı gibi şüpheli durumlarda üst tetkiklerle teyid etmekte de yarar olacaktır. Yılda bir kez yapılan doktor muayenesi

    Muayene sırasında ele gelen her kitle kanser olmayacağı gibi şüpheli durumlarda üst tetkiklerle teyid etmekte de yarar olacaktır. Yılda bir kez yapılan doktor muayenesi ve her ay adet sonrasında düzenli olarak yapılan kendi kendine muayenin meme kanserinden korunmada oldukça büyük önemi vardır. Memede kitle ile kendini gösteren hastalıkların bir çoğu görünüm olarak kansere benzemekle birlikte iyi huylu hastalıklardır.Bu tip lezyonları kanserden ayırmak için ultrasonografi ve mammografiden yararlanılmaktadır.40 yaşın altındaki kadınlarda meme dokusu daha yoğun olmasına bağlı olarak mamografinin bazen güvenilir sonuçlar verememesinden dolayı bu yaşlardaki hastalarda ultrasonografik tetkikler tercih edilir.Amerikan kanser birliğinin bildirisine göre 40 -50 yalarındaki kadınlar 2 yılda bir,50 yaşından büyük olan kadınlar ise yılda bir kez mammografik incelemeye tabi tutulmalıdırlar.

    Memenin kanser dışındaki, iyi huylu sayılabilecek tümoral hastalıklarının başında fibrokistik hastalık gelmektedir. Bundan daha az görülen diğer hastalığı ise fibroadenomdur.

    Memenin fibrokistik hastalığı ; daha çok orta yaş hastalığıdır. 30 lu yaşlardan sonra menopoza kadar olan dönem içinde rastlanma olasılığı daha sıktır.Yine sıklıkla memenin üst ve dış kadranında görülür.Genellikle bir kaç milimetreden 5-6 cm ye kadar değişen boyutlarda kistik ( içi sıvı dolu ) kitlelerdir.Çoğunlukla bir şikayete neden olmamakla birlikte bazen ağrı,hassasiyet ve şişlik gösterebilirler.En sık ele gelen kitlenin kanser olmasından korkularak hekime başvurulur.Fibrokistik hastalığın meme kanseri ile ilişkisi tartışmalı olmakla birlikte,genel kanı fibrokistik hastalığı olan kadınlarda meme kanseri görülebilme insidansı olmayan kadınlara göre 3-4 kat daha yüksektir.

    Fibroadenom ; Fibrokistik hastalıktan sonra memenin 2 sıklıkta görülen iyi huylu tümoral hastalığıdır.Ama genellikle 20 - 30 lu yaşlarda görülür.afaibrokistik hastalığın aksine sıklıkla tek bir kitle şeklindedir.Nadiren birden fazla olurlar. Tek olmaları açısından kanser ile de karışırlar.Bu da fibrokistik hastalık gibi genel olarak bir şikayete neden olmamakla birlikte hekime getiren en sık şikayet ele gelen kitledir.Kansere dönüşme potansiyeli yok denecek kadar az olmakla birlikte hem böyle bir ihtimali ortadan kaldırmak hem de hastanın rahatlamasını sağlamak açısından cerrahi yolla çıkarılmalarında bir sakınca yoktur.
#03.06.2009 17:09 0 0 0