Masa ve Sofra Düzeni (Belli Başlı Bir Takım Kurallar)

Son güncelleme: 03.06.2009 21:37



  • Çorba kaşığı. Sofra düzenlerken çorba kaşığı sağ baştan birinci sıraya konulmalıdır.

    Ordovr çatal bıçağı Bu çatal ve bıçak soğuk ve sıcak ordövrler için kullanılır. Ana yemeklerde kullanılan çatal ve bıçağa çok benzer fakat biraz daha küçüğüdür. Bıçak tabağın sağ tarafında, sağ baştan ikinci sıraya, çatal ise tabağın sol tarafında, sol başa konur.

    Balık çatal bıçağı Bu çatal ve bıçak balık için kullanılır. Bıçak sağ baştan üçüncü sıraya, çatal ise sol baştan ikinci sıraya konur.

    Ana yemek Bu çatal ve bıçak ise ana yemekler için kullanılır. Bıçak tabağın hemen kenarına sağ tarafa, çatal ise tabağın yine hemen kenarına sol tarafa yerleştirilir.

    Kahvaltı Çatal ve kahve kaşığı kahvaltı için kullanılır. Ya da yemek sofranızda tatlı çatalı, bıçağı ve kaşığı olarak bulunur. Eğer masanızın daha zengin ve şık görünmesini istiyorsanız, kahvaltı sofrası düzenlerken ekmek tabağı kullanabilirsiniz. Tabağın sol kenarına da yağ bıçağı koyabilirsiniz. Ancak kullanılan malzemelerle ilgili değişiklikler de yapabilirsiniz. Örneğin balık yemeğiniz varsa ve bir sos hazırladıysanız kahve kaşığını sos kaşığı olarak da kullanabilirsiniz.

    Kusursuz bir sofra hazırlamak için...

    Sofra düzeni yenen yemeğin şekline ve özelliğine göre değişiklik gösterebilir. Günümüzde yeni trend, sofra kurulurken masa örtüsü üzerine taze çiçek yaprakları ve renkli boncuklar serpiştirmek. Masa, mönü ve yer kartlarıyla süslenebilir.
    Misafirleri yemek hakkında bilgilendirmek için bu kartlar masada herkesin görebileceği bir yere koymak yeterlidir. Masada temizlik ve kullanılacak takımların birbiriyle uyumlu olması önemlidir. Yemek masası düzenlerken, masaya önce temiz, ütülü ve sofra takımlarıyla uyum sağlayacak bir örtü serilir. Yemek tabağı, masanın kenarından iki parmak içeri konur. Tabağın sağına keskin tarafı sola gelecek şekilde yemek bıçağı, tabağın soluna çatal koyulur. Mönüde çorba varsa kaşık, bıçağın sağına yerleştirilir. Bıçak konmayan sofralarda, çatal kaşığın önünde, bıçağın yerini alır. Su ve içki bardağı, sağ tarafta bıçağın uç kısmına doğru yerleştirilir. Masanın uygun yerine tuzluk, biberlik ve çiçek yerleştirilir. Çorba tabakları ya masadaki düz yemek tabaklarının üzerine ya da servis masasına konulur. Kirli çorba tabağı ve kaşığı sağdan alınır. Tatlı ve meyve servisine geçmeden önce masadaki fazla kuverler kaldırılır. Sağdan küçük tatlı tabakları, çatal, bıçak ya da kaşık verilir. Tatlı veya meyve masaya getirilir, herkes dilediği kadar tabaklarına alır.

    Oturma düzeni

    Davetiniz için birden fazla masa kullanıyorsanız, ortak sohbet noktaları olan kişileri bir araya oturtabilirsiniz. Ancak hitabeti güçlü olan kişileri farklı masalara oturtmaya özen göstermeniz daha uygun olacaktır.
    Mönü ve yer kartlarının uygun ebatlarda olmasına ve okunaklı yazılmasına özen gösterin.

    Samimi bir ortam...

    Eğer konuklarınız yakın dostalarınızsa ve protokol kurallarını uygulamak zorunda değilseniz, sofra düzeninde daha rahat olabilirsiniz. Genel sofra kurallarını uygulayıp, konuklarınızın oturma düzenlerini kendi tercihlerine bırakabilirsiniz. Böyle bir sofra düzeninde küçük sehpaları kullanabilirsiniz.

    Resmi bir davette...

    Kalabalık ve süslü bir masaya oturduğunuz zaman en dışta bulunan çatal-bıçaktan başlayacağınızı daima hatırlayın.
    Yemek yemek için çatalı sağ elinize alabilirsiniz.



#03.06.2009 21:37 0 0 0