Yoksa Siz De Mi Alışverişkoliksiniz ?

Son güncelleme: 04.06.2009 08:09
  • Uzun zamandır görüşmediğiniz bir arkadaşınız sizi akşam yemeğine davet ediyor. Aynı gün en sevdiğiniz markanın %70 indirim yaptığını duyuyorsunuz hem de sezon ürünlerinde. Seçiminiz ne olurdu?

    Bulduğunuz her fırsatta mağazaları gezmek istiyorsanız, birçok markanın indirim haberlerini titizlikle takip ediyorsanız, fiyatı düştüğü için ayağınıza küçük gelen bir ayakkabıyı satın alıyorsanız, sadece beyaz gömlek almak için girdiğiniz mağazadan elinizde poşetlerle çıkıyorsanız siz de bir alışverişkoliksiniz!
    Alışveriş düşkünü hatta bağımlısı olmanın iyi ve kötü yanları var. İsterseniz önce iyi yanlarından başlayalım.
    Bir davete katılmak, spora gitmek, işe gitmek, arkadaşlarınızla buluşmak için hazırlanmak istediğinizde "giyecek hiçbir şeyim yok" sözünü söylemezsiniz. Eğer planlı biriyseniz dakikalar içinde hazır olabilirsiniz.İndirim haberlerini dikkatle takip ettiğiniz için uygun fiyata kıyafet, ayakkabı ve aksesuar alabilirsiniz.
    Arkadaşlarınız nasıl bu kadar ekonomik fiyata alışveriş yaptığınızı merak edebilir.
    Şimdi gelelim madalyonun diğer yüzüne yani alışveriş bağımlısı olmanın kötü yanlarına
    Eğer sürekli alışveriş yapıyorsanız dolabınız ne kadar büyük olursa olsun kıyafetlerinizi düzenlemekte zorluk yaşayabilirsiniz. Birbirine karışan kıyafetler arasında seçim yapamayabilir ve her gün aynı kıyafetleri giyebilirsiniz.
    Sadece fiyatı uygun diye aldığınız ayağınıza uymayan bir ayakkabı ya da sizin bedeninizde olmayan kıyafetler dolabınızda yığılır. Siz de onlara uzaktan bakıp, koleksiyoncu olduğunuzu düşünebilirsiniz.Oysa ki siz onları giymek için almıştınız değil mi?
    Ve gelelim en korkunç tarafına; kredi kartı ekstrelerine. 6 taksit, 9 taksit hatta 12 taksitle yaptığınız alışverişler kredi kartı limitinizi doldurabilir. Bütün ay boyunca çalışıp kazandığınız parayı daha maaşınızı aldığınız ilk gün kredi kartı ödemesi için harcamak zorunda kalabilirsiniz. Ay sonuna doğru azalan nakit para ve artan ihtiyaçlar. Yeniden kredi kartı çemberi içine girebilirsiniz.
    Peki ne yapmak gerekir? Nasıl hareket etmek gerekir ki alışveriş bağımlılığından kurtulabilirsiniz?
    Öncelikle alışverişe çıkarken alışveriş yapmayı sevmeyen bir arkadaşınızı yanınıza alın. Mesela erkek arkadaşınızı! Giydiğiniz kıyafeti beğenmemesi sizi de caydırabilir. Kendinize alışveriş bütçeleri belirleyin. "Bu ay için sadece X liralık alışveriş yapacağım" diyerek kendinize söz verin ve sözünüzü tutmaya çalışın. Dolabınızda bir temizlik yapın ve giyemediğiniz kıyafetleri ayırın. Sadece sevdiğiniz ve yeni kıyafetleriniz dolapta kaldığınızda objektif gözle bakarak aslında alışveriş yapmaya ihtiyacınız olmadığını görebilirsiniz.
#04.06.2009 08:09 0 0 0