Zeyno Kız

Son güncelleme: 04.06.2009 20:28
  • Zeyno Kız - Yaşam Hikayesi - Zeyno

    Uzaklarda ilkel çağlardan kalma törelerin hakim olduğu aşiret yasalarının hüküm sürdüğü köyün birinde Zeyno adında güzeller güzeli bir genç kız yaşıyormuş. Zeyno kız sarı saçları uzun boyu ile çok zarif ve alımlı biriydi. Daha on beş yaşına basmıştı. Babası abisini evlendirmek için berdel ile Zeyno'yu amcasının oğlu ile zorla evlendirmek ister. Zeyno kız avcıdan kaçan bir ceylan gibi ürkek ve çaresizdir. İstemese bile zorla kabullenmek zorunda kalacağını biliyordu. Aşiret toplanmış ve karar alınmıştı töreler böyleydi. Alınan kararlar harfiyen yerine getirilecekti.
    Geçen zaman Zeyno kızın aleyhine işliyordu. İstemediği bir evlilik kapıya dayanmıştı. Zeyno kız kurbanlık koyun gibi kurulan ihtişamlı bir düğünle evlendirilir. Bir ara kendini öldürmeyi düşünmüş ama ip boğazındayken annesi yakalamış ve başarısız olmuştu.
    Zaman su gibi akmaktaydı. Zeyno kızın çocukları olmuş ve istemese de hayattan zevk almaya çalışıyordu. Derken kocası inanılmaz bir şeyi gerçekleştirdi. Zeyno kızın üzerine bir de koma getirmez mi?
    İşte ölümün başlangıcı da buydu aslında. Artık yaşamasının bir anlamı kalmamıştı. Üç kız çocuğuyla birlikte baba evine dönemezdi. Zaten akraba olduğu için kolay kolay boşanamazdı. Çünkü ailesinin namusuydu. Başka biriyle boşanıp evlenemezdi. Kaç kez çocuklarını bırakıp baba evine kaçtıysa da sonunda aşiretin ileri gelenleri araya girip geri götürürler. Yeni eşinde çocukları olmuştur artık. Kocası Zeyno kıza yabancı gibi davranmakta ve umursamamaktadır. Zeyno kızın daha gencecik yaşta hayatı zindan olmuştur. Bütün bu yaşananlar üzerine sonunda evi terk etmeyi kafasına koyar. Artık hiçbir şey gözüne görünmez. Bir gün sağlık karnesinin gününün dolduğunu ve müracaat için başvuracağını bahane ederek şehre gelir. Terminalden biletini alır ve hiç kimseye haber vermeden bilinmez bir yolculuğa ilk adımını atar. Gittiğini haber alan abisi ve diğer aşiret mensupları peşine düşerler ve kaçışını soruştururlar ama öğrendikleri tek şey tek başına oluşu ve gidişi. Gittiği şehir ve kaldığı adres konusunda hiçbir bilgi elde edememişlerdi.
    Zeyno kız bir meçhule doğru yol alır ve kim bilir hangi karasularda yüzmekte ve bir gün karaya vuracak. Kimse izine henüz rastlayamadı ve aramalar devam etmektedir
#04.06.2009 12:44 0 0 0
  • Yurdumuzda halen yaşanılan bir töreyi çok güzel anlatan bir paylaşım olmuş emeğine sağlık Nehir...
#04.06.2009 20:28 0 0 0