Ramayana Destanı

Son güncelleme: 04.06.2009 19:55
  • Ramayana Destanı nedir - Ramayana Destanı hakkinda bilgiler

    Ramayana Destanı

    Ramayana, Hint halk ozanı Valmiki tarafından yazılmış bir destandır.
    Dünyanın en bilinen ve Hindistan'ın en önemli iki destanından olan Ramayana, 24.000 beyitin oluşturduğu yedi bölümü içerir. Üç büyük Hindu tanrısından biri olan Vishnu'nun "yeniden doğumlarından biri olan Prens Rama'nın yaşadıklarını konu edinen destan, eski Hint (Hindu) kültürü, dini, sosyal ve siyasal yaşamı hakkında içerik barındırır. Türkçe'ye Korhan Kaya tarafından çevrilen eser, bir kitabevi tarafından 2002 yılında 304 sayfa olarak basılmıştır.

    Yunan destanlarında Odysseus'un Troya'dan İthaka'ya yolculuğundaki gibi Prens Rama da Hindistan'ın kuzeyinden güneyine seyahat eder ve yolculuk sonunda Seylan'a ulaşır.

    Bölümleri

    1. Bala Kanda (Çocukluk)
    2. Ayodhya Kanda (Ayodhya şehri)
    3. Aranya Kanda (Orman)
    4. Kişkindha Kanda (Kişkindha)
    5. Sundara Kanda (Güzel)
    6. Yuddha Kanda (Savaş)
    7. Uttara Kanda (Son)

    Ramayana; her ne kadar dünya çapında bilinen bir destan olsa da; Hindistan sınırları içinde gelenekselleşmiş, dinsel inanışın getirdiği bir yaşam biçimi haline dönüşmüştür. Birçok Hintli çocuk, Ramayana'dan alıntı öykülerle büyür. Destanın bir çok kısmı, törenlerde sergilenen oyunlara, film ve kitaplara konu olmuştur.

    Konu özeti

    Kral olan babası, kızı Sita'yı Tanrı Şiva'nın yayını çekebilecek savaşçıyla evlendirmeye söz vermiştir. Rama, bu yayı çekerek kırar. Ancak Kralın ikinci karısı, kralın verdiği sözü bozarak, Rama'yı, nişanlısı Sita'yı ve Rama'nın kardeşi Lakşman'ı sürgüne gönderir. Rama ile Sita'nın aşkı, birçok zorluklarla mücadelenin ve 14 yıllık sürgünün ardından, evlilikle sonuçlanır. Bu büyük hikâye; karanlıkla aydınlığın mücadelesinde aydınlığın zaferi olarak betimlenmektedir.
#04.06.2009 19:55 0 0 0