Çocuklarda Cinsel Kimlik Gelişimi

Son güncelleme: 09.04.2012 14:39
  • Çocuklarda Cinsel Kimlik Gelişimi - Cinsel Kimlik Gelişimi

    Çocuklar beş yaş civarında cinsel kimlik bulma çabası içine girerler. Erkek çocuklar baba rolünü be nimserler. Babaları gibi annelerine yakınlaşırlar.

    Oedipus, Shakespeare'in eserlerinde bir erkek çocuktur. Shakespeare, Oedipusun kraliçe olan anne psikanalizin de konusu olduğundan, bu du kahramana atfen 'Oedipus kompleksi' olarak geçmiştir.

    Çocuklar beş yaş civarında cinsel kimlik bulma çabası içine girerler. Erkek çocuklar baba rolünü be nimserler. Babaları gibi annelerine yakınlaşırlar. An etmeye başlarlar. İşte, çocuğun iç dünyasında sessizce kurduğu bu dü için bu sıkıntılı bir dönemdir. Çünkü baba güçlüdür. Ayrıca, anne ile ba yakınlık vardır. O hal zorluğunu ve imkan safına geçer. Baba ile özdeşleşmesi erkek kimliğinin kazanılması için beklenen aşamadır. Bu aşamaya ulaşan çocuk için bu, Oedipus krizinin çözümüdür.

    Baskın bir anne ite silik karakterli bir baba varlı ğında rekabet de olamayacaktır. Çünkü çocuğun kar anne için mücadele edeceği, sonunda gücü nü kabul edip, davranışlarını taklit etmeye değer bul yoktur. Böyle baskın bir anne için müca sorunu yaşanacaktadır. Gücünü kabul edip özdeşleşeceği bir baba yoksa çocuk böyle bir figürü yakın çevresinde arar. Yakın çevresinde, model alabi leceği güçlü bir erkek figürü de yoksa kriz çözüle durumda Oedipus kompleksinden söz edilir. Sonuç olarak bu dönemde elde edilmesi gereken cin aşamasına ulaşılamamıştır.

    Cinsel kimlik arayışı sadece beş yaş döneminde ve bu kadar değil Fakat bu dö neme ait konması gereken tuğla yerine konamamış tır. İleride bu kendini hep belli eder. Diğer gelişme aşamaları olağanüstü olur da, bu durumu kompanse ederlerse belki bu dönemin olumsuz etkisi ortadan kalabilir. Böyle olmadığı takdirde çocuğun erkek kim geçilir, ancak eskilerde kalan bu eksiklik kendini hayat boyu belli eder. Bu çocuk, yeteneklerini sergileyemeyen, güvensiz, aile yaşantısında başarısız, bir yetişkin ada yıdır.

    Oedipus ve Electra Karşı Cins Ebeveyn ile Özdeşleşme

    Oedipus erkek çocuk olduğu için erkek çocuk Kız çocuklarının babaları için anneleri ile girdiği rekabete yine Shakespeare'in karakterlerinden biri olan kız çocuk adına atfen Electra krizi denir. Kri zin çözülememe hali komplekstir.

    Bu, kendi cinsine karşı, karşı cins için verilen bir mücadeledir. Amaç; karşı cinsin ilgisini çekmede ken için seçilen ilk örnekler çocuğun ebeveyni için anne leri ile erkek çocukları da annelerinin dikkatini çek mücadeleye girişirler. Topuklu ayakkabı giymek, ruj sürmek, kaçan çorap istemek gi bi. Ya da bilek güreşi yapmak, boks eldiveni istemek gibi.

    - Dört yaşındaki oğlumla boks maçları yapıyoruz. Odanın ortasına ip gererek adeta gerçek bir arena ku ruyoruz. Parlak çikolata ambalaj kâğıtlarından dişlik Eşim, gerekli hallerde suyumuzu ve havlumuzu veri yor. Beni yenebilmek için aşın bir güç ve çaba harca dığına şahit oluyorum. Onu hiç bir oyunda bu kadar hevesli ve canla başla çalışırken görmüyorum.

    - Dört yaşındaki kızımı aynanın karşısından ala rujlarımı, farlarımı deniyor. Geçen hafta ağlaya bağıra kaçan çorap aradık kendisine.

    Karşı cinsin ilgisini çekebilmek için, aynı cinsle cazibe yarışları yapılır. Bu durumun oldukça zorlayıcı bir durum olması nedeni ile kriz diye adlandırıldığını söylemiştik. Bu cazibe yarışları sayesinde çocuk ken di cinsi ile iyice özdeşleşir. Cinsiyetine özgü rolü be gözlenir. Onun gibi, hatta ondan üstün olma çabası gösterilir. Sonunda, kendi cinsindeki ebeveyn le mücadele yerine, o cins kabul edilir. Yani aynı cin (Oedipus-Electra krizinin çözümü).

    Önceleri aynı cins ebeveynin güç ve cesareti ile olan özdeşleş ile özdeşleşerek cinsel kimliğin ilk kilometre taşını oluştu rur.

    Özdeşleşme Figürü

    Özdeşleşme, kişilik gelişiminde önemlidir. Asıl önemlisi, çocuğun özdeşleşeceği güvenilir figürleri yakın çevresinde bulabilmesidir. Kız çocukları için an baba, o güne kadar çocuk la kurdukları ilişkinin güvenilirliği ve başarısı ölçüsün tarafından özdeşleşmeye kabul ya da red görürler.

    Özdeşleşme figür yoksunluğu, kız çocukları için ya erkeklerden ürken ya da onlara aşırı cinsellikle yaklaşan bir kişiliğin, erkek çocuklar için işe annesine bağımlı, üretken olamayan bir kişiliğin temellerini atar.

    Doç.Dr.Sabiha Paktuna Keskin
    Pediatrist, Pediatrik Nörolog
#05.06.2009 15:49 0 0 0
  • merhaba 5 yaşıda bir oğlum var babasının ayağını oynarmış gibi sanki mastürbasyon yapıyor nasıl davranmalıyız kızmalımıyız yoksa görmezden mi gelmeliyiz benim kızacağımı düşünüp bana yapamıyor utanıyor
#09.04.2012 10:24 0 0 0
  • Çocuk Pedagog'undan Yardım Alınız..
#09.04.2012 14:39 0 0 0