Bu ürünlerin isimleri nereden geliyor ?

Son güncelleme: 05.06.2009 16:03



  • Gündelik hayatınızda önemli yer etmiş olan 10 farklı teknolojik ürünün isimlerinin nereden geldiğini biliyor musunuz?Teknoloji artık reddedilemez bir biçimde hayatımızın içine işlemiş durumda. Kimisi ile gündelik işlerimizi yaparken, kimisi ile oyun oynuyoruz, kimisi ile de oturup müzik dinliyoruz. Bunların yanında sanal ortamda öyle isimler var ki, her gün girip bir kontrol etmezsek olmuyor. Hiç merak ettiniz mi bilinmez, ancak sizin için iPod'dan BlackBerry'ye, Twitter'dan Windows 7'ye, gündelik hayatta ikonlaşmış isimlerin öyküsünü topladık.
    .
    iPod :



    Apple'ın MP3 oynatıcılar kulvarındaki gelişim sürecinde izlediği stratejiyi Steve Jobs şöyle nitelendiriyor: Mac, Apple'ın üreteceği diğer cihazlar için bir bağlantı noktası gibi olacak. Apple 2001 yılında, yeni MP3 oynatıcısı duyurulmadan önce, bir isim bulunabilmesi için bağımsız yazar Vinnie Chieco'yu işe aldı. Steve Jobs'ın yukarıda belirtilen sözlerinden ilham alan Chieco, bu konuda bir beyin fırtınası estirdi. En sonunda, ilk prototipin adeta bir kabuk gibi sert ve tek parça plastikle kaplanmış olmasından etkilenerek cihaza "Pod" adını verdi. Daha sonra iMac ile bağlantı halinde olacağından, tam uyumluluk sağlanması amacıyla başına "i" konuldu ve cihazın ismi "iPod" olarak belirlendi.
    . BlackBerry:



    Kanada'nın meşhur markası Research In Motion, 2001 yılında yeni kablosuz e-posta cihazına isim bulabilmek için Lexicon Branding'den yardım istedi. Danışmanlar, RIM kurucularını e-posta kelimesinden uzaklaştırmak istediler. Cihazın işleviyle ilgili bir isim vermek yerine, duyanları heyecanlandırabilecek bir isim bulmak istediklerini belirttiler. E-posta kelimesinden gittikçe uzaklaşan danışmanlar, eğlenceyi ve cihazın bir şeylerin parçası olduğunu çağrıştırabilecek bir isim bulmak yoluna gittiler. Sonra, cihazın üzerindeki tuşların ufak meyve çekirdekleri gibi göründüğünün farkına varan Lexicon ekibi, strawberry (çilek), melon (kavun) ve daha pek çok çeşitli meyvenin ismini önerdiler. İki kelimenin bir araya gelmesinden oluşacak ismin çok hoş duracağına inanan RIM, cihazın siyah renginden etkilenerek BlackBerry (böğürtlen) ismini seçti.
    . Firefox:



    Aslında Mozilla'nın bu ürün için bu ismi seçmesinin mantığı tam olarak belli değil. Firefox ilk çıktığı zaman, ismi Firebird'dü. Ancak bu isim, başka bir açık kaynak projesiyle aynı isme sahipti. Bu yüzden Mozilla yetkilileri eski ismi red panda olan tarayıcının adını Firefox olarak
    değiştirdiler. Bunun nedeni sorulduğunda ise, "hatırlaması kolay, özgün ve en önemlisi biz sevdik!" diyorlar. Fazla söze gerek yok galiba.
    . Twitter:



    Twitter'ın kurucularından Biz Stone, 2006 yılında Jack Dorsey'nin hazırladığı uygulamayı ilk gördüğünde kuşların çıkardıkları kısa seslerle birbirleriyle iletişmesini anımsadığını belirtiyor. "Herkes cıvıldıyor ve iyi vakit geçiriyor!" diyen Stone, ilk etapta twttr ismini takdim ediyor. Bu isim üzerinde düşünen ekip, biraz sesli harf eklemeye karar veriyor ve yeni isim twitter olarak belirleniyor. Stone'un belirttiğine göre twitter, insanların "cıvıldamalarıyla" oluşturduğu çok güçlü bir sosyal ağ. Tabii bilmekte fayda var, "tweet" kelimesinin Türkçe karşılığı ise cıvıldamak. .

    Windows 7 :



    Windows 7'nin isminin çok kısa bir öyküsü var aslında. Microsoft'tan Mike Nash'in belirttiğine göre Windows 7, Microsoft'un 7. işletim sistemi olacak. Microsoft, 7 sayısının uğur getireceğine inandığı için bu yeni işletim sistemine Windows 7 adı vermiş.
    . ThinkPad :



    Dizüstü bilgisayarlar 1992'den sonra sahnedeki yerini aldı. IBM yeni piyasaya süreceği dizüstü bilgisayarı için ağza dolanabilecek bir isim arayışına girdi. Bunun için ThinkPad ismi önerildiğinde kabul edildi. Ancak IBM'in sorunu isimde hiç sayı olmamasıydı ve ThinkPad'i diğer dillere çevirmek istemiyorlardı. Ancak ThinkPad ismi galip çıktı. Son olarak ise ThinkPad, 2005 yılında Lenovo'ya satıldı.
    . Android:



    Aslında Android isminin nereden geldiği tam olarak net değil. Çünkü Google, bu konuda çok bir açıklama yapmadı. Open Handset Alliance'a katılan telefonlar için işletim sistemi üreten Google, 2005 yılında bu işe Android Inc. ismiyle başladı. Herhalde bu isim onların çok hoşuna gitmiş olsa gerek ki, değiştirme gereksinimi duymamışlar.
    . Wikipedia:


    Wikipedia'nın özelliğini hepimiz biliyoruz. Eski model o büyük ansiklopediler yerine, artık bir bilgiye ulaşmak istediğimizde Wikipedia'yı kullanıyoruz. Bildiğiniz üzere Wikipedia'da, insanlar girip yazıları düzenleyebiliyorlar. Hem bu yüzden, hem de sitenin amacına uygun iki kelimelik bir isim bulabilmek için isim olarak Wikipedia belirlenmiş. Belirtmekte fayda var, wiki kelimesi, birden çok yazarın yardımcı olduğu internet siteleri için kullanılıyor.
    . Mac OS X:



    Aslında burada X, Romen rakamı olarak kullanılıyor. Tahmin edebileceğiniz gibi, Mac OS 9'dan sonra Mac OS X geldi. İşin ilginç yanı Apple'ın her X sürümünü farklı kod adlarıyla isimlendirmesi. X için Cheetah, Puma, Jaguar, Panther ve Leopard isimli işletim sistemleri şu anda mevcut. 10.6 sürümü için ise Snow Leopard, Lynx ve Cougar isimlerinin düşünüldüğü söyleniyor.
    . Red Hat Linux:


    Red Hat (kırmızı şapka) isminin oluşmasında birkaç önemli madde var.
    1.Kırmızı, batı tarihinde özgürlük ve otoritenin değişmesini sembolize eder
    2.Kuruculardan Marc Ewing, koleje giderken büyükbabasının Cornell Lacrosse şapkasını takarmış. Okulunda teknoloji alanında tanındığı için, herhangi bir problemi olana "kırmızı şapkalı çocuğa git" denirmiş.
    3.Ewing, projelerini Red Hat 1, Red Hat 2 gibi sayılarla isimlendirirmiş. Linux projesine başladığında ise, projenin ismini Red Hat Linux koymuş.



#05.06.2009 16:03 0 0 0