Çil Ve Leke Tedavisi

Son güncelleme: 05.06.2009 20:07
  • çil - çil lekesi - yüz lekeleri
    Güneş ışınlarıyla ortaya çıkan güneş lekeleri cildi güneşin zararlı ışınlarından korumak için oluşan savunma dokusudur ve hastalık değildir ama ciddi kozmetik kusur olarak algılanabilmektedir.Normalde cilde rengini veren melanin denilen maddenin dengesiz bir şekilde çoğalması sonucu oluşur. Melanin melanosit adlı hücrelerden salgılanan cildi güneş ışınlarından koruyan kahverengi bir pigmenttir.Güneş ışığına karşı verilen kişisel cevap farklılığı güneş lekesi ve çil olarak karşımıza çıkar.Çok değişik renk, şekil ve derinlikte olabilmektedir.
    TEŞHİS:Şahıs güneş lekelerinin oluşumu hatırlar ve güneşten dolayı olduğunu bilir,çil genellikle çocukluk yaşlarından beri vardır.Gebelik lekesinin (kloazma) oluşumu ve tedaviye verdiği cevap çok farklıdır.Birbirlerine çok benzer ama gebelik lekesinin tedavi şansı daha azdır.

    LEKE TEDAVİSİ:

    Genel olarak polikilnik şartlarında yüzden tabaka kaldırmaya yarayan düşük yoğunluklu asitli kremler ve güneş koruyucu önerilir,yeterli düzelme sağlanmazsa diğer uygulamalara geçilir.
    LASERLE LEKE TEDAVİSİ:

    Laser tedavisinde lekeli bölgeye çok kısa süreli yüksek enerjili belirlenmiş dalga boyunda ışık uygulanır.Uygulanan bu ışık ciltten daha koyu olan bölge tarafından fazla tutulduğu için cilt zarar görmezken lekeler ısınır. Isınan lekeler ince tabaka şeklinde dökülür.Laser yüzeyel lekeleri yok ettiği gibi lekeyi yapan derin plandaki melanositleride etkileyerek lekenin asıl sebebini yok eder. Bu sayede kökten çözüm sağlanarak lekeler kalıcı olarak yok edilir.

    Laser uygulaması esnasında yüzdeki lekelerle birlikte yaşlılık ifadesi veren kılcal damarlarda yok olmaktadır ve aynı alandaki ince kırışıklıklarda gerilemektedir.

    KİMYASAL PEELİNG İLE LEKE TEDAVİSİ:

    Doğumsal lekeler,güneş lekesi ve çil gibi ciltten daha koyu renkli oluşumlar kimyasal peeling ile ciltten ince bir tabaka kaldırılarak tedavi edilmektedir.Bu yöntemde etkinlik yetersiz kalabilmekte tamamen düzelme elde edilememektedir.
    Güneş lekesinde ciddi ölçüde sağlanan gerileme tatmin edici sonuç verir güneş koruyucularla güneşin etkisinin azaltılması tekrar oluşumunu geciktirir.Dik güneşe maruz kalındığında tekrar oluşabilir.

    Kimyasal peelingle tedavinin sonunda lekeler azaldığı gibi tazelenen ciltte daha kırışıksız,genç ve parlak bir görünüm elde edilir.

    Çil ve lekenin kişisel yatkınlık olduğu için tekrarından korunmak amacıyla özellikle yaz aylarında güneş koruyucu kremler kullanmak gerekir.

    Gebeliğe bağlı olarak oluşan lekelerin oluşum tarzı çok farklı olduğu için gerek kimyasal peeling gerekse laser yeterince etkili olamamakta ve % 60-70 oranında tekrarlamaktadır.Gebelik lekesinde her iki tedavi yöntemini de uygulamamakta
#05.06.2009 20:07 0 0 0