İlhan Erşahin

Son güncelleme: 06.06.2009 03:10
  • İlhan Erşahin - İlhan Erşahin Kimdir - İlhan Erşahin Biyografisi

    1965' te İsveç' te doğan İlhan Erşahin, müzik yaşamına oldukça geç başlamış. 16 yaşında ilk kez tenor saksafonu eline almış, 19 yaşında ciddi olarak etüd etmeye başlamış ve bugün başarıyla sürdürdüğü profesyonel müzik kariyerinin ilk tohumlarını atmış.

    noimage

    Müzik Yaşantısı

    İlhan Erşahin, 20' li yaşlarında New York' ta müzik kariyerini sürdürmeye karar veriyor ve ünlü müzik okulu Berklee' den aldığı bir burs ile Amerika Öyküsü başlıyor. "İsveç çok fazla hayal gücüne imkân vermiyordu. New York farklı, eğer müzik söz konusuysa New York' la hiçbir şehri karşılaştıramazsınız" diyen sanatçı, ayrıca bu şehirdeki rekabetin gücünü de vurguluyor. Berklee Müzik Okulu' ndaki eğitiminden sonra İtalyan usta Joe Lavano ile çalışmalarına başlayan sanatçı, ardından Wallace Rooney, Jeff Williams, Cameron Brown, Victor Lewis, Eddie Henderson ve Valery Ponomarev gibi ünlü isimlerle sahneyi paylaşarak kariyerine devam ediyor.Berklee Müzik Okulu'ndan bu yana, on sene içinde, New York'un rekabet ortamında inandığı müziği adına çabalarını sürdüren sanatçı, bugün verdiği çabanın ürünlerini topluyor. Kendisi, her yetenekli sanatçı gibi, tabii daha fazlasını, daha iyisini amaçlıyor, yaratıcılığın sınırlarını her geçen gün biraz daha fazla zorluyor.

    İlhan Erşahin' in Türkiye' de sahneye ilk adım atışı, tatil için Bodrum' a geldiği ve izleyici olarak bulunduğu bir caz klübünde oluyor. Sahneye çıkıyor ve Nüket Ruacan, İmer Demirer, Tuna Ötenel ve Nezih Yeşilnil' e eşlik ediyor, daha sonraları yaz tatillerinde sık sık Türkiye' ye gelerek The Marmara ve Roxy' de çalıyor ve 1994' te 4.Uluslararası Akbank Caz Festivali'nde dinleyicisi ile asıl buluşmasını gerçekleştiriyor. Ardından, 1996' da 3.Uluslararası İstanbul Caz Festivali'nde çalıyor. 1997' de ise Eddie Henderson ile Cemal Reşit Rey Konser Salonu' nda basından ve izleyiciden büyük bir ilgi gören konserini gerçekleştiriyor.

    Müzik eleştirmenlerine göre İlhan Erşahin gelecek vaadeden bir müzisyen. Saksafon çalış tekniğini Sonny Rollins ve Joe Henderson gibi efsane isimlerle kıyaslıyorlar. Ama o, sürekli bir yaratıcılığın peşinde olduğundan, kendisini bu tür benzetmelerle sınırlandırmak istemiyor. Yaptığı müzikte Türk geleneksel motiflerinden funk müziğe kadar çeşitli ezgiler bulunduğunu ve her tür müziğe karşı açık olduğunu vurguluyor. Herkesi derinden etkileyen "Ezan" isimli bestesi bu tür çalışmalarının bir ürünü.

    Albümleri

    İlhan Erşahin' in 1995' te çıkan "She Said" isimli albümünde İlhan Erşahin' in dokuzu kendisinin, biri de Aşık Veysel' in "Uzun İnce Bir Yoldayım" olmak üzere on kompozisyonu var. "She Said", sanatçının Özgün bir sound yakaladığı, akustik yapısıyla yer yer naif tatlar veren, zoru başararak sade kalabilen bir çalışması.
    İlhan Erşahin, "She Said" albümünden sonra, bugüne değin, "Our Song", "Home" ve "Wax Poetic" ve "Virgo" olmak üzere dört albüm daha gerçekleştirdi.
    Yurtdışı konserlerin yanısıra, daha önceki yıllarda İlhan Erşahin Trio ve "Wax Poetic" olarak Türkiye' nin çeşitli kentlerinde konserler veren sanatçı, son olarak Ekim 2001' de 11. Akbank Caz Festivali kapsamında, İstanbul'da Eric Truffaz ile sahne aldı.
#06.06.2009 03:10 0 0 0