Muammer Ketencoğlu

Son güncelleme: 06.06.2009 03:28
  • Muammer Ketencoğlu - Muammer Ketencoğlu Kimdir - Muammer Ketencoğlu Biyografisi

    Akordiyon ustası Muammer Ketencoğlu Türkiye'de çağdaş sanatçılar arasında Rebetiko, Batı Anadolu Folklorü ve Balkan müziğinde en tanınmış isimdir. Ketencoğlu, geleneksel müzik alanında dünya ölçüsünde oluşturduğu kariyeri ile uluslararası düzeyde aranan bir sanatçı haline gelmiştir.

    noimage

    1964'te İzmir'in Tire ilçesinde doğdu. Öğrenim gördüğü körler okullarında iyi bir müzik eğitimi aldı. Akordeon, piyano ve bateri çaldı. İlk albümü "Sevdalı Kıyılar"ı 1993'te, Rebetiko müziği ile ilgili hazırladığı seçkileri de 1994 ve 1996 yıllarında yayınladı. Ermeni, Gürcü, Azeri ve Orta Asya geleneksel müziklerini içeren dört ayrı kasetten oluşan ve etnomüzikolog kimliğini ortaya koyan "Halklardan Ezgiler" dizisini 1995'te yayınladı.

    Köklerini Doğu Avrupa geleneksel müziğinden alıp Amerika'da gelişen Klezmer müziği ile ilgili seçkisi "Klezmer Müziğinin Öncüleri" ise 1995'te dinleyiciyle buluştu.

    1996'dan başlayarak hem Rebetiko müziği çaldığı topluluğu "Kompania Ketencoğlu" ile hem de "Bir Balkan Yolculuğu Topluluğu ile Türkiye'de ve yurt dışında pek çok etkinliğe katıldı. Mart 2003'te Kompania Ketencoğlu'na eklediği yeni repertuar ve müzisyenlerle Muammer Ketencoğlu ve Zeybek Topluluğu'nu kurdu. 2006 yılında Muammer Ketencoğlu ve Kadın Sesleri Topluluğu'nu kurdu.
    Batı Anadolu geleneğindeki zeybek havalarından oluşan albümü "Karanfilin Moruna"yı Nisan 2001'de, Bir Balkan Yolculuğu Topluluğuyla kaydettiği albümü "Ayde Mori"yi ise Eylül 2001'de dinleyiciyle buluşturdu. Son albümü 2006 Eylül ayında yayınlanan Balkan Yolculuğu oldu. Bu albüm topluluğun trafik kazasında hayatını yitiren klarinetçi üyesi Aytunç Nevzat Matracı'ya ithaf edilmiştir.
    Çeşitli gazete ve dergilerde dünyanın her yanından geleneksel müzikle ilgili yazıları yayınlanan sanatçı 1995 Kasımından bu yana her hafta Açık Radyo 94.9'da "Tuna'nın Beri Yanı" adlı programı hazırlayıp sunmaktadır.

    Albümleri

    İzmir Hatırası
    Balkan Yolculuğu
    Ayde Mori
    Karanfilin Moruna
    Sevdalı Kıyılar
#06.06.2009 03:28 0 0 0