Ağlama nöbetlerine son

Son güncelleme: 06.06.2009 07:09
  • noimage



    20 saniyelik akupunktur seansları, minik bebeklere de çare oluyor. İşte uygulanan yöntem ve özellikleri..




    Medical Park Sağlık Grubu Göztepe Hastane Kompleksi Kanser Hastanesi Tamamlayıcı Tıp Uzmanı Dr.Yusuf Özgür Çakmak, 3 hafta ile 3 aylık bebekleri akupunturla tedavi ederek, ağlama nöbetlerine son verdiklerini söyledi. Akupunktur araştırması ile 2009 Japonya Fizyoloji Bilimler Kongresi'nde ödül alan ve 2009 Dünya Akupunktur Kongresi'ne Türkiye'den tek konuşmacı olarak davet edilen Dr.Yusuf Özgür Çakmak, bebeklerde görülen kolik ağrısını anlattı.

    "20 saniyelik, haftada 3 günlük seanslar"

    Günde ortalama 3 saat ağlayan ve 3 ayın altındaki bebeklerin yaklaşık olarak yüzde 10-30'nda görülen kolikin artık ağrısız ve dertsiz bir çözümü var. Genellikle 3-4 haftalıkken başlayan ve 3 aya kadar da devam eden, hatta bazen 6 aya kadar bile uzayabilen kolik ağrıları için çare arayan anneler, akupunktur ile bu sorunu kolayca ortadan kaldırabilecekler. Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Kanser Hastanesi Tamamlayıcı Tıp Uzmanı Dr.Yusuf Özgür Çakmak, bilimsel adıyla infantil kolikin sebebinin tam olarak bilinmediğini belirterek, "Bebeklerde görülen gaz ağrısı, ağlama nöbetleri ya da bilimsel adıyla infantil kolik, 3 hafta ile 3 aylık bebeklerde haftanın en az 3 günü günde en az 3 saat süren ağlamalar olarak tanımlanmakla birlikte bu tanım dışına da çıkabilmektedir. Sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte anormal barsak haraketleri, gece-gündüz döngüsünün algılanmasını sağlayan melatonin hormonu dengesizlikleri öne çıkan muhtemel nedenler olarak görülmektedir. Akupunturla tedavi dünyada uzun süredir yapılmaktadır. 2009 yılında İsveç'de yapılan bir araştırmanın sonuçları akupunktur uygulamalarının infantil kolikte etkili olduğunu kanıtlamıştır. Yapılan araştırmada akupuntur grubunda ağlamaların istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde azaldığını göstermiştir. Bizde haftanın 3 günü 20 saniyelik seans şeklinde yapıyoruz. Kolik ebeveynler ve diğer aile bireyleri arasındaki ilişkilere de büyük zararlar verebilmektedir. Bebeğin devam eden ağlamaları, ebeveynler üzerinde bebeğe istediğini yeteri kadar sunamadığı hissi uyandırarak stres, depresyon, mutsuzluk hissi uyandırabilmektedir. Eğer ağlamalar gece saatlerinde yoğunlaşıyorsa bu olumsuzluklara uyku bozukluklukları ve bölünmüş uykular da eklenerek bitkinlik ve tükenmişlik yaratabilmektedir. Apartmanda yaşayan aileler için de sürekli devam eden ağlamalar komşuluk ilşkilerini dahi zedeleyebilmektedir.Kolik tedavisi için kullanılan tedaviler çoğu kez etkili olamamaktadır" şeklinde konuştu.

    Medical Park Sağlık Grubu, Göztepe Hastane Kompleksi Kanser Hastanesi Tamamlayıcı Tıp Uzmanı Dr.Yusuf Özgür Çakmak, kolikle ilgili sorularımızı yanıtladı:
    İnfantil kolik nedir?
    Bebeklerde görülen gaz ağrısı, ağlama nöbetleri ya da bilimsel adıyla infantil kolik, 3 hafta ile 3 aylık bebeklerde, haftanın en az 3 günü günde en az 3 saat süren ağlamalar olarak tanımlanır. Sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte anormal barsak haraketleri, gece-gündüz döngüsünün algılanmasını sağlayan melatonin hormonu dengesizlikleri öne çıkan muhtemel nedenler olarak görülmektedir.
    Aileye etkileri nasıl oluyor?
    Kolik ebeveynler ve diğer aile bireyleri arasındaki ilişkilere de büyük zararlar verebilmektedir. Bebeğin devam eden ağlamaları, ebeveynler üzerinde bebeğe istediğini yeteri kadar sunamadığı hissi uyandırarak stres, depresyon, mutsuzluk hissi uyandırabilmektedir. Eğer ağlamalar gece saatlerinde yoğunlaşıyorsa bu olumsuzluklara uyku bozukluklukları ve bölünmüş uykular da eklenerek bitkinlik ve tükenmişlik yaratabilmektedir. Apartmanda yaşayan aileler için de sürekli devam eden ağlamalar komşuluk ilşkilerini dahi zedeleyebilmektedir.
    Kullanılan ilaçlar etkili mi?
    Kolik tedavisi için kullanılan tedaviler çoğu kez etkili olamamaktadır. En sık kullanılan ilaçlar simeticon ve disiklomin içerikli olanlar olmasına rağmen.simeticon' a yönelik yapılan son bilimsel araştırmalar yararlı olmadığını ortaya koymaktadır. Disiklomin ise apne, senkop, nöbet, koma ve ölüme kadar uzanan bir yan etki spektrumuna sahiptir ve 6 ay öncesinde kullanımı ise önerilmemekte.
    Akupunktur ilaca göre daha mı etkili?
    Kolik ağrısı için Akupunktur dünyada uzun süredir yapılıyor. 2008 yılında isveç'te Karolinska Enstitütüsü ve Göteborg Üniversitesince yapılan araştırma ile akupunktur uygulamalarının infantil kolikte etkili olduğunun kanıtlamıştır. 40 bebek üzerinde yapılan araştırma Simeticon ile karşılaştırılan akupunktur grubunda ağlamaların şiddetinin, süresinin ve sıklığının istatistiksel olarak anlamlı şekilde azaldığının gösterildiğini bildirdi.

    Bebeklerde nasıl uygulanıyor?

    MedicalPark Göztepe'de kolik şikayetiyle gelen bebeklere, aynı metodu uyguluyoruz. Sadece 2 iğne ile 20 saniye süren ve haftada 3 defa yapılan japon akupunkturu uygulamaları ile bebeklerde kısa sürede sonuç alıyoruz. Aileler son derece memnun kalıyorlar. Akupunktur bebekler ve hayvanlarda etkili olduğu bilimsel olarak gösterilmesi ile bu tedavinin plasebo ya da psikolojik etkili olduğunu düşünen çevrelere de en iyi cevap olduğunu düşünüyorum.

    Annesinin beslenmesi ile bebeğin koliki arasında bir bağlantı var mıdır?

    Yapılan araştırmalar emziren annelerin diyetlerinden buğday, yumurta, süt ürünleri ve fındığın çıkartılmasının faydalı olduğu gösterdi.
    Kolik tehlikeli midir? uzun ağlama nöbetleri bebek için hayati tehlike taşır mı?

    Kolik bebeklerin hiçbir organik sorun olmadığında karşılaşabildikleri bir sorun olmasının yanında bazen ciddi problemlerin de habercisi olabilir. Beyinle ilgili problemler,menenjit, inek sütünü sindirememe, orta kulak sorunları ve hatta idrar yolu enfeksiyonları da yüzde 5 oranında kolik sebebi olabilmektedir.Bu nedenle kolikli bebeklerin öncelikle ciddi bir tetkiki yapılarak bu sorunların elenmesi gerekir.
    Neden sadece bazı bebeklerde görülüyor?

    Koliğin kesin sebebi bilinmemekle beraber kolikli bebeklerde ağlamalar sırasında yapılan incelemeler barsak gazlarının normal düzeyde olduğunu ortaya çıkardı. Koliğin nedenine yönelik araştırmalar sorunun gazdan daha çok artmış barsak hareketlerinde olduğunu gösterir nitelikte.20 saniyelik akupunktur uygulamalarında da hedef alınan sinirler barsak haraketini etkileyenler. Bununla birlikte 3-4 ay civarında koliğin yavaş yavaş ortadan kalkması aynı dönemde oturan melatonin hormonunu da mekanizmalarda etkili olduğu düşüncesini doğurdu ki bu hormonun geceleri salınmasının da akupunktur tarafından dengelendiği yine yapılan çalışmalarca gösterilmişti.
    __________________
#06.06.2009 07:09 0 0 0