Felçli hastaları ayağa kaldıracak

Son güncelleme: 06.06.2009 07:12

  • noimage


    Ankara Hacettepe Teknoparkı'nda çalışan genç araştırmacılar, felçli hastaların ayakta durmasını ve yürümesini sağlayacak bir pantolon geliştiriyor. Pantolon, bel, kalça, diz ve ayak bileği eklemlerini sabitleyerek hastaların kendi ayakları üzerinde durmasını sağlayacak.

    Projeye iki yıl önce başladıklarını belirten Prof. Dr. Ufuk Kemal Gülsoy, omurilikteki sinir iletiminin vücudun aşağısına ulaşamamasıyla oluşan paraplejik hastalığının boşaltım ve cinsel kontrolsüzlük gibi pek çok yaşamsal işlevin de yitirilmesine neden olduğunu belirtti. Gülsoy, "Bu sistem, kasları pasif olarak hareket ettirip ölmelerini, dolaşımsal hastalıkların ortaya çıkmasını, kemik erimesini, deri hastalıklarının oluşmasını engelleyecek" dedi.

    Gülsoy, bu yeni teknolojinin bugüne kadar üretilen ortez ve protezlerden farkını ses komutuyla çalışması ve yeterli özgürlük sağlaması olarak ortaya koydu. Projeyi bitirmeye çalıştıklarını dile getiren Gülsoy, "Projemiz TÜBİTAK destekli olmasına rağmen henüz TÜBİTAK'tan bir maddi yardım alamadık" dedi.
#06.06.2009 07:12 0 0 0