Evlilikte Duygusal Zeka

Son güncelleme: 06.06.2009 09:16


  • noimage

    Evlilikte Duygusal Zeka

    Arastirmacilar, sorunlarin degil, davranis biçimlerinin hayati alt üst ettigini söylüyor. Duygusal zeka iste bu dönemde devreye girerse, basinizin üstündeki kara bulutlar, pembeyle yer degistirebilir. Çünkü duygusal zeka sayesinde birçok konuya, karsi tarafin gözünden bakabiliyor ve haksizlik olarak algiladigimiz her seyi derinlemesine görebiliyoruz. Kisacasi sonu kötü bitecek bir evlilik, mutlu bir yuvaya dönüsüyor.

    Bütün evlilikler geleneksel anlamiyla "Bir yastikta kocamak" için basliyor. Büyük heyecanlarla yasanan ilk beraberlikler ve o ilklerin dayanilmaz cazibesi... Ask duygusu yenileniyor, içinizde sevgi çogaliyor ve karsi tarafa cosarak akiyor... Artik yepyeni bir hayat var önünüzde... Güzel bir beraberlik ve kimbilir belki de mutlu bir yuva... Evet, güzel ve mutlu bir yuvanin hayalini kim kurmaz ki? Üstelik keyifli bir beraberlik yasiyorsa. Özlemle beklenen teklife tabii ki "hayir" demek düsünülemez bile... Evlilik telasi ile yeni bir yapilanmaya hazir hissediyorsunuz kendinizi. Nikah masasinda söylenen "evet"ler hayatinizda yeni açilan sayfanin da ilk sözcükleri oluyor. Sonra gelenekler, birbirine asik insanlarin duygu yogunluguna karismaya basliyor. Zorunluluklar, sorumluluklar birbiri ardina diziliyor. Hayatin akip giden çarkina çelme takmaya ugrasirken, birbirinizi de kimi zaman anlayamaz oldugunuzu görüyorsunuz. Küçük tartismalar basliyor önceleri, büyük ve güçlü barismalarla noktalanan. Bu manzara size yabanci, ortam biraz farkli derken büyüyor yeni bir gerginlik ansizin, kiriyor, incitiyor, aldirmaz görünüyor ve kizdiriyorsunuz. Taraflar bir maçin galibi olmaya sanki dünden hevesliymis gibi mücadeleye basliyor yine. Kisacasi, zaman içinde yasiniz, çevreniz ve deneyimlerinizle degisiyorsunuz. Bu degisimleri yumusak geçislerle evliliginize tasimayi beceremiyorsunuz. Iste bu noktada duygusal zeka denilen sihirli degnek devreye girip, görevini üstleniyor. Duygusal zeka konusunda arastirmalar yapan aile terapisti Psikolog Iklim Öz, bu sihirli formülünü anlatiyor.

    Evlilikte duygusal zeka ne kadar önemli?
    Evlilikte duygusal zekanin her zaman devrede olmasi gerekir. Esler arasinda evlilik içi sorunlar yasaniyorsa, önce kendi analizlerini yapmalari sarttir. Duygusal zeka uyudugu zaman, sorunlar bir çig gibi büyümeye baslar.

    Evlilik kisileri nasil bir psikolojiye sokuyor?
    Evlilik kanunlar önünde pekistirildikten sonra, evlilik sürecinde birden fazla boyut basliyor. Evliligin sosyal boyutu, evliligin kurallari, evlilikteki roller ve evliligin duygusal boyutu... Evlilik terapilerine basvuran çiftlerde, en çok rastlanan sorunlarin basinda, esler arasindaki iletisim sorunu ve bu iletisimsizlikten dogan problemler gelmektedir. Iste bu noktada duygusal zeka çok önemlidir.

    Duygusal zeka kisiye ne kazandiriyor?
    Duygusal zeka olarak adlandirdigimiz, karsi tarafi anlayabilme, algilayabilme ve ayni zamanda da kisinin kendi duygularini ifade edebilme beceerisi çok öenmlidir. Toplumumuzda kisileri duygusal ve mantikli gibi iki gruba ayiriyoruz. Üstelik mantikli olarak nitelendirilen kisilerden övgüyle, digerlerinden de elestiriyle söz ediyoruz. Oysa ki, her alinan kararin altinda duygular yatar. Insan kendisine yapilan bir harekete cevap vermeden önce duygularina basvurur. Duygusundan aldigi mesajla düsüncesini gelistirir, sonunda da bu düsüncesini eyleme döker. Bu gerçegi göz önüne alirsak duygusal insan, mantikli insan ayrimina girmemek gerektigini görüyoruz. Ayrica yetisme yöntemlerimizdeki yanlisliklar da duygusal anlamda bosluklar yaratilmasina neden oluyor. "Erkekler aglamaz" diye büyütülen erkek çocuklari, "kizlar öyle her yerde gülüp, konusmaz" diye telkinde bulunulan kiz çocuklari ileri yaslarda kendi duygusal dünyalarina yabancilik duyuyor. Bu anlamda bakildiginda yetiskin olduklarinda ve evlendiklerinde birbirlerinin duygularini anlamamalari da çok sasirtici degil.

    Duygusal zeka sayesinde evlilikleri kurtarmak mümkün olabilir mi?
    Önceleri zeka bir bütün olarak ele aliniyordu. Son yillarda zekanin birden fazla alanda islevsel oldugu ortaya çikti. Bu açidan baktigimizda evliliklerde duygusal zekanin ne kadar gerekli oldugunu görüyoruz. Bir evlilikte duygusal zekanin varligi, uyumu son derece olumlu etkilemektedir. Evlilik terapilerinde çiftler terapi süresince bu alandaki bosluklarini çok iyi farkedebiliyorlar. Bir anlamda empati kurmayi da deneyimlemis oluyorlar. Empati; bir kisinin diger bir kisinin yerine bir an için geçerek, onun gibi hissetme ve onun gibi algilama becerisidir. Yani bir baskasinin gözleriyle dünyaya bakmak ve bir baskasinin duygulariyla bir an için yasamaktir. Esinin üzüldügü her hangi bir olayi saçma bulan es, eger duygusal zekasini isin içine sokarsa, söz konusu olan üzüntünün hiç de saçma olmadigini farkeder. Kirici, yipratici bir çok konusmanin ve davranisin da bu sekilde önüne geçilmesi mümkün olacaktir.

    Esler en çok neden sikayetçi


    Esim beni anlamiyor.
    Esim bana sevgi sözcükleri söylemiyor.
    Esimle duygularimi paylasamiyorum.
    Esim benimle sohbet etmiyor.
    Esim bana zaman ayirmiyor, basbasa kalamiyoruz.
    Esim benim ilgilerime karsi ilgisiz.
    Esim çok duyarsiz biri.

#06.06.2009 09:16 0 0 0