Tulumba tatlisi tarifesi bilen varmi?

Son güncelleme: 26.10.2008 17:01
  • Tulumba tatlisi tarifi bilen varmi?

    Kitaptlardaki tarifeye göre yaptigim zaman,
    bir türlü tuturamiyorm.

    Simdiden tesekkür ederim!
#23.05.2005 01:58 0 0 0



  • Tulumba Tatlısı

    Malzemeler



    2 su bardağı un
    2 çorba kaşığı tereyağı
    3 çay bardağı su
    1 limon
    6 su bardağı kızartma yağı
    8 çay bardağı şeker
    1 fincan pirinç unu
    1 fincan şurup
    1 fincan İrmik
    3 yumurta
    Vanilya
    Tuz


    Şekeri beş su bardağı suyla kaynamaya bırakıp kevgirle birkaç defa karıştırın. Şurup kıvama gelmek üzereyken yarım limonun suyunu ilave edin. Şurubun kıvamını anlamak için bir kaşık sokup çıkarın. Son damlalardan birini baş parmağınızın tırnağına akıtın, damla yayılmıyorsa şurup kıvama gelmiştir. Ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
    Çelik bir kaba su, tuz ve parçalanmış tereyağını koyup ısıtın. Un ve pirinç ununu eleyip irmikle karıştırarak kaynamaya başlayan suya ilave edin. Unu tahta spatulayla hafif ateşte iki-üç dakika hızlıca karıştırıp hamur pişme kabına ve spatulaya yapışmayacak hale gelene kadar pişirin. Başka bir çelik kaba alıp biraz soğuttuktan sonra yumurtaları hamura tek tek kırırak iyice yoğurun (hamurun içine bir yumurtayı kırın; karıştırarak iyice yoğurun; sırasıyla ikinci ve üçüncüyü de kırıp yoğurun). Ardından hamura biraz şurup ilave edip karıştırın.

    Kızartma yağını 150-160 derece sıcaklıkta ısıtın. Hamuru tulumba tatlısı kabına doldurup orta sıcaklıktaki yağa 5 cm boyunda parçalar halinde sıkın. Tulumbalar hafif sertleşince karıştırıp her tarafının iyice kızarmasını sağlayın. Tulumba tatlısı yaparken en önemli nokta tatlıyı gerektiği gibi pişirmektir. Hamuru sıktığınızda yağın sıcaklığı düşük olmalıdır. Hamur kabardıktan sonra sıcaklığı biraz yükseltebilirsiniz. Ayrıca hamuru yavaş yavaş kızartarak gevrekleşmesini de sağlamalısınız.

    Tulumbaları kevgirle alıp yağını süzdükten sonra hemen soğuk şuruba atarak karıştırın. Şurubu çekip ağırlaşanları bir kaba çıkararak dizin. Tulumbaların gevrek şekilde kızarması ve nemli olmayan bir yerde muhafaza edilmesi gerekir.


    noimage


    AFİYETLE YE ABLAMIN ARKADAŞI
#23.05.2005 03:32 0 0 0
  • Sagolasin Cr@ckman!


    Bu tarifeyi hic kendin denedinmi?
#23.05.2005 22:46 0 0 0
  • Asena arkadasim cr@ckman kardesim o tarifi denedimi denemedimi bilemiyorum ama sana benim evimdeki kitaptan denedigim bir tarifi yazicam bayagida uzun ama yazmaya basliyayim .Yanliz sunuda soyliyeyim ben bu tarifle tulumba tatlisini bircok kez yaptim bu tarifle yaptigini o anda yiyeceksin kaldigi zaman disarda satilanlar gibi sert kitir kalmiyor yumusuyor bilesin.Simdi tarif geliyor ...

    Malzemeler:
    3,5 su bardagi elenmis un,2 su bardagi su,1/2cay bardagi küllü su (ben bunu bulamadigimdan onu katmadim),50gr.tereyagi veya margarin,10 kadar yumurta,1 fiske tuz,1 kasik seker.

    Surubu icin:
    10 bardak seker ,6 bardak su,birazda limon suyu .

    Kizartmak icin : Aycicek yagi ...

    Yapilisi :

    1 - Tulumba tatlisinin surubu evvelden hazirlanir,sogutulur.Soyleki : 10 bardak seker,6 bardak su ile kaynatilir .Limon suyu ilave edilir,Kaynatarak biraz koyuca bir surup elde edilir.

    2 - Iki bardak su,küllü su,50 gr.tereyagi,tuz,bir kasik seker hepsi birlikte bir tencereye katilir,kaynamaya birakilir.Kaynamaya baslayinca un birden dökulur,tahta kasikla hizli hizli yine ates uzerinde karistirilir.Bes dakika devam edilir.Atesten alinir,iliyinca yogurulur.

    3 - Icerisine 7-8 yumurta kirilir , elle yumurtalar guzelce yedirilir , sertse iki yumurta daha kirilir,onlarda karistirilir.En sonunda bir fincan su katilir,tekrar karistirilir.Tulumba tatlisi kalibindan veya ucu disli torbadan kolayca gececek hamur olmali.Ne cok kati nede cok yumusak.

    4 - Orta ateste kizdirilan yag icerisine tulumba kalibindan munasip buyuklukte hamur SIKILIR ,cevirmek suretiyle her tarafi iyice kizartilir.Delikli kepce ile yagi suzulerek alinir soguk serbete atilir,tatlisini cekmesi icin baska bir kepce ile suruba iyice daldirilir.Ikinci parti kizarana kadar surupta bekletilir.Ikinci parti kizarmaya baslayinca suruptan alinir,Sekeri biraz suzulur.Servis tabaklarina istif edilir ..

    AFIYET OLSUN..

    Valla parmak gitti yaz yaz ama olsun bir fayda dokunacagini dusunerek yazinca bunun onemi kalmiyor insallah denersin kolay gelsin

#24.05.2005 10:03 0 0 0
  • Merakimdan soruyorum bu nasil su


    2 - Iki bardak su,küllü su
#24.05.2005 12:08 0 0 0
  • Küllü su şöyle elde edilir; odun ya da odun kömürü külünden bir bardak alınır,

    beş bardak su içerisine karıştırılır, beş dakika kadar kaynatılır,

    ateşten alınıp durulması için bekletilir.

    Üzerinde çalkalanıp bulanmasına meydan vermeden duru suyu alınır.



    Tulumba tatlılarının hamuru için suyuna bir-iki kaşık küllü su koymak faydalıdır.
#24.05.2005 14:43 0 0 0
#24.05.2005 14:59 0 0 0
  • change kardesim gerekli aciklamayi yapmis gercektende bu sekilde elde edilebiliyor ama ben hic yapmadim ona ozel odun veya komur olacak filan uzun is ben küllü su koymadan yaptim oda oluyor ama bilemiyorum belkide kitir olmasini muhafaza eden sey acaba küllü sumu diyede dusunmedim degil
#24.05.2005 15:09 0 0 0
  • walla bunu bilmiyodum
    bidaha kül yemem ben
#24.05.2005 15:32 0 0 0
  • Sevgili arkadasim Denizkizi,

    bana zahmet edip tulumba tarifesini yazdigin icin cok sagol.


    Ellerin dert görmesin.

    Hemen yarin tarifene göre deniyecegim.
#26.05.2005 01:18 0 0 0
  • Rica ederim ne demek Asena Afiyet Olsun Simdiden
#26.05.2005 01:37 0 0 0
  • Ellerine saglik ***DeNiZKiZi*** olsada yesek canim cekdi vallaha
#28.05.2005 01:51 0 0 0
  • Teknolojide bir o kaldi zaten ***kArTaNeSi*** yani diyorum ki soyle pc e bi cekmece yapsalar hani o kadar teknoloji ilerlese bizde oyle cekmeceye ikramlardan koysak karsiya yollasak hayal degilmi iste ama sunuda unutmayalim bir zamanlar karsidan gorupte konusacaksin telefonda konusurken denilmiste hadi be sende denmis buda o ise donmesin
#28.05.2005 02:10 0 0 0
  • Bu tulumba busefer olacak herhalde
#21.09.2005 09:38 0 0 0
  • Ellerine Emegine Saglik Tesekkürler
#27.09.2005 00:08 0 0 0
  • TaRiF iCiN sAgOL Ellerine saglik
#28.10.2005 18:45 0 0 0
  • eline emegine saglık
#15.11.2005 16:56 0 0 0
  • ELLERİNE SAĞLIK TEŞEKKÜRLER
#23.12.2005 00:54 0 0 0
  • Bende var sanırım.Hala ihtiyacın varsa pm den haber ver bana lütfen
#25.12.2005 15:48 0 0 0