Can Güney

Son güncelleme: 07.06.2009 03:27
  • Can Güney - Can Güney Kimdir - Can Güney Biyografisi

    Can Güney, 3 Nisan 1971'de İstanbul'da doğdu.

    noimage

    1988 yılında İstanbul Yapı Meslek Lisesi'ni bitirdi. Lise yıllarında, Duran Duran ve Andy Taylor'a olan hayranlığı kısa zaman sonra müzik yapma isteğine dönüştü ve ilk gitarını aldı.

    Müziğe başlangıç hikayesini, müziğin hayatındaki yerini ve önemini şu sözlerle özetliyor, "Birgün lise arkadaşlarımdan birisi, 'Biz neden grup kurmuyoruz ki' dedi ve grup kurmaya karar verdik. Ben de grupta gitar çalmak istedim ve bir gitar satın aldım. Daha sonra, üniversite sınavından, o gün provam olduğu için erken çıkmıştım. Sadece müzik yapmayı istiyordum ve üniversiteye girmek veya başka bir işle uğraşmak gibi bir amacım olmadı."

    Lise yıllarında arkadaşlarıyla kurduğu grup Speedfire ile heavy metal coverları icra ettiler. Speedfire, Milliyet gazetesinin düzenlemiş olduğu Liseler Arası Müzik Yarışması'na katıldı. Pop-Rock formatındaki şarkıyı Şevval Sam seslendirdi. Bu performansla grup, beste dalında Türkiye çapında üçüncü olurken, bayan vokal dalında da biricilik aldı.

    Lise'den mezun olduktan kısa bir süre sonra Melih Tahir Cihan'la Cry isimli rock grubunu kurdular. Cry, Bodrum Top-Rock Festivali ve Gülhane Rock Festivali gibi birçok fesivale katıldı ve Erkin Koray gibi isimlerle aynı sahnede, bağımsız programlarda yer aldı. Ayrıca Cry, o dönemde, Türkiye'de en çok konser veren rock grubu ünvanını da aldı. Grubun tüm elemanları yaşça birbirine çok yakındı ve hep birlikte askerlik görevini yerine getirip, ardından müziğe beraber devam etme kararı aldılar. Ancak askerlik dönüşü, grubun diğer elemanları farklı mesleklerle uğraşmak istediler ve grup bu şekilde dağılmış oldu. Cry'ın dağılmasının ardından Can Güney, Fatih Kısaparmak, Harun Kolçak, Yonca Lodi, Grup Vitamin, Grup Turkuaz ve daha birçok ünlü isim ve grupla sahne performanslarına, konserlere ve stüdyo kayıtlarına imza attı.
    1996 yılında, kuruluş aşamasında olan Ayna grubu'na dahil oldu. Bu grupla, birçok albüm çalışması yaptı ve 1000'in üzerinde konser verdi.
    90'lı yılların başından itibaren oluşturmaya başladığı müzikal birikimlerini ve bestelerini (ağırlıklı olarak neo-klasik tarzda), Nisan 2009itibariyle, Can Güney Project adı altında müzikseverlerin beğenisine sunmaya hazırlanıyor ve bu doğrultuda grup arkadaşlarıyla yoğun bir stüdyo çalışması sürdürüyor.

    Can Güney, Ayna grubunun gitaristi ve Erhan Güleryüz'ün yan solistidir.Gitar üstünde çok iyi bir hakimiyeti vardır bazı konserlerde dişleriyle çaldığı görülmüştür ve ayrıca sırtına alıpta çaldığıda görülmüştür gitarı. Şu sıralar Kadıköy Barlar sokağında Gitaristanbul isimli dükkânında gitar ve ekipmanları satmakta ve profesyonel enstrüman dersleri vermektedir. Ayrıca bir dönem Kadıköy'ün sevilen stüdyolarından Studyo Dino'yu da işletmiştir. Çeşitli mekanlarda grubu ve çeşitli sanatçılarla ve stüdyolarda çalmaya devam etmektedir.
#07.06.2009 03:27 0 0 0