Balık Bakımı ve Sağlığı

Son güncelleme: 07.06.2009 20:14



  • Akvaryum ve Malzemelerinin Seçimi

    Evimizde akvaryumumuzu koymak için ayırabildiğimiz en geniş bölümü tespit edipyine akvaryumumuz için ayırabildiğimiz en fazla bütçeyle pürüzsüz ve problemsiz bir akvaryum seçmeliyiz. Akvaryumumuzdaki olası pürüzçizik vb. defolar ilerleyen dönemde bu boşluklara parazitlerin yerleşmesini ve üremesini sağlar... 60cm'lik bir akvaryum satın aldığımızı düşünerekşimdi de buna uygun malzeme seçeceğiz. İlk önce Akvaryum suyumuzun temizliğini ve oksijen dengesini oluşturacak bir Filtre ve Hava Motoru alacağız. Filtreler standart olarak içi süngerlibir hava üfleme borusu ve havayı dışarıdan alan kısa bir hortumu olan mıknatıslı pervanesiyle bu motoru çalıştıran basit bir sistemden oluşur.Bu basit sistemde çalışan uygun boyutlardaki herhangi bir Filtrebizim akvaryumumuzun boyutları için uygundur. Yapacağımız şey belli aralıklarla Filtre süngerini ve pervanesini yıkayarak temizlemek olacaktır. Filtrelerindaha profesyonel kullanımında Dış Filtre ve Dip Filtresi gibi uzun aralıklarla temizlenen ve akvaryum içinde yer tutmayan çeşitleri de mevcuttur. Hava motorları daha çok dekoratif olarak kullanılsa da bu dinlendirici görünümü sağlamasının yanı sıra Akvaryumumuza sağlayacağımız 'daha fazla oksijen' bizim için çok daha önemlidir. Oksijen almasını sağladığımız balıklarımızın gerekli sabit ısıda yaşaması için ısıtıcı alamaya geldi sıra... Alacağımız ısıtıcımümkünse kendinden termostatlı ve profesyonel bir ısıtıcı olmalıdır. Elektrikli akvaryum malzemeleri içinde tehlike yaratabilecek en önemli malzeme olan basit ısıtıcıların camları çatlayabilir yada ısı dengeleri birden artarak balıklarınıza zarar verebilir...


    Akvaryumumuzdaki doğal dengeyi tam anlamıyla kurabilmek için almamız gereken fakat bizlerin çok da önemsemediği şeyBitkilerdir.Bitkiler suyun dengesindeoksijen oluşumunda küçük ve korunması gereken balıkların saklanması için doğal ortamın sağlanmasında son derece büyük önem taşır. Yine bu ortamın dengesi için hazırladığımız tatlı su akvaryumunda Bataklık odunu dediğimiz Kütük olarak satılan odunlar da çok faydalıdır.Bunlar bizim doğadan toplayabileceğimiz odunlar değildir lütfen dikkat edelim. akvaryumumuza dışarıdan ekleyeceğimiz herhangi yabancı bir şey suyun dengesini altüst edebilir! Balıklarımızın ve bitkilerimizin sağlıklı gelişimi için ışıklandırma da çok önemlidir. Herhangi bir ışık kaynağı yerinebu amaç için satılan Gro-lux florasan lambalar ideal seçim olacaktır. Bitkilerin yerleştirilmesi ve yine doğal ortamın sağlanması için zemine serilecek kumun alınmasıylaakvaryumumuzun kurulması için gereken tüm ekipman sağlamış olacağız...

    Akvaryum Düzenlenmesi
    Balıklarımızı çok sonra yerleştireceğimiz ve - kullanacağımız içinAkvaryumumuza çeşme duyu koyabiliriz. Bunun dışında isteyenler içme suyu da kullanabilirler fakat yapacağımız işlemler değişmeyecektir.

    Öncelikle akvaryumun temiz olduğundan emin olmalıyız ve temizlik yaparken kesinlikle deterjan ve diğer temizleyiciler kullanılmamalısadece kaya tuzu ile dezenfekte edilmelidir!

    Akvaryuma su doldurduktan sonra yerini değiştiremeyeceğimiz için bu seçim önceden ve direk güneş ışığı almayan bir yer olarak yapılmalıdır.

    Uygun miktarda su koyduktan sonra (akvaryuma koyulacak diğer ekipmanın kaplayacağı yer hesaplanarak) iyice temizlendiğinden emin olduğumuz akan su altında yıkanmış olan zemin kumumuzun bitki köklerini kapatacak miktarda yerleştirilmesine başlayalım.. Kum'un sudan önce koyulmamasının sebebiakan suyunyerleştirdiğimiz kumu dalgalandırarak bulandırması ve şeklinin bozulmaması içindir.

    Kumun istediğimiz şekilde biçimlendirilmesinden sonra yapacağımız şey akvaryumun aldığı lt.'ye uygun -lama yapmaktır.Litre hesabıakvaryum boyutlarının birbiriyle çarpılmasından elde edilir.Örnek:60cm(uzunluk)X 30cm(yükseklik)X25cm(derinlik) birbiriyle çarpılınca elde edilen 45 rakamı bizim akvaryumumuzun 45 lt.su aldığını gösterir. Buna göre yapacağımız -lama için uygun miktarda dezenfekten ve su dengeleyiciyi ekleyerek 3-4 saat kadar suyu dinlendireceğiz. Bu sırada ısıtıcımızı çalıştırabilir ve bitkilerin yerleştirilmesi için gereken ısıyı hazırlamış oluruz.*(24-26 derece)

    Suyun dinlenmesinden sonrabitkilerin ekilmesi ve filtrenin çalıştırılması ile istenilen ideal suyumuzun oturması için 3 günlük bir bekleme sürecine geçebiliriz... Bu süreç sabırla bekleyebilenler için 1 hafta olabilirse çok daha ideal olacaktır!

    Balıkların Seçimi ve Yerleştirilmesi
    Balıklar yerli üretim değilse genellikle Singapur vb.uzak ülkelerden uzun bir yolculuk ile geldikleri için oldukça yıpranırlar. Balıkların bu yolculuk sırasında anestezi ile uyutulduklarını ve size ulaşana kadar en az 2-3 değişik su ve ortamda beklediklerini ayrıca farklı farklı yerlerden gelmiş balıklarla aynı ortamı paylaştıklarını bilmenizolası kayıplar ve hastalıklara üzülmemeniz için önemli bir bilgi olacaktır! Tropikal balıklardan oluşan bir akvaryum hazırlayacağımız için "hangi balık hangi balıkla yaşar?" konusunda bilgi sahibi olmamız gerekir.Hemen her akvaryumcuda bulunan bilinen uygun türlerden bazıları;

    Lepistes:Çok doğurgan bir balıktırerkeklerindeki alımlı renkler akvaryumunuzu neşelendirecektir. Beyaz Benek hastalığına olan yatkınlığı bilinmelidir.

    Platy:Canlı doğuranlardan olup kırmızı ağırlıklı canlı renkleri nedeniyle tercih edeceğimiz balıklardır. Dayanıklı ve barışçıl balıklardır.

    Kılıçkuyruk:lımlı erkekleriyle akvaryumumuz için uygun olan Kılıçkuyruklar da canlı doğuranlar sınıfındandır.Diğer balıklara rağmen daha sert ama saldırgan değildir. Akvaryumdan zıplamalarına karşı dikkatli olunmalıdır.

    Neon:Son derece şık görünümleri ve grup halinde dolaşmalarıyla akvaryumumuz sağlayacakları ışıltı onlar için olmazsa-olmaz dememizi sağlayacaktır. Neon sayısı bu grup görünümünün sağlanması açısından diğer balıklardan fazla olmalıdır.

    Black Molly:Siyah rengi ile akvaryumumuza belirgin farklı bir canlılık getirecek olan Black Molly'ler da canlı doğurur.

    Çöpçü:Dip balıkları olarak bilinen Çöpçü balıklarının bir çok türü vardırbunların hepsidiğer balıklarla uyumlu olarak yaşarlar. Zemindeki yem artıklarının temizlenmesi için büyük fayda sağlarlar.

    Vatoz:Diğer balıklardan apayrı kendi dünyasında yaşarmışçasına tek başına dolaşması ve kemiksi sert derisi ile ilginç bir görünümdedirler. Camların ve akvaryum içindeki malzemelerin temizliğini de o'na bırakacağız..

    45 lt. olarak tespit ettiğimiz akvaryumumuza maksimum 80 tropikal balık koyabiliriz. İstediğimiz miktarda balığı seçtikten sonra sıra yerleştirmeye geldi. Poşette olan balıkları o şekilde akvaryumun içine bırakarak ikisinin ısısının aynı olmasını sağlayacağız. Burada eğer imkanınız varsa bir karantina akvaryumuna sahip olmalı balıklar ısısı arttırılmış ve -lı bu suda bekletildikten sonra akvaryuma konulmalıdır.

    Daha sonra torba dikkatle açılarak balıklar tek tek akvaryuma bırakılmalı ve izlenmelidir. Sağlıklı bir balıkyüzmekte zorlanmamalıhareketli olmalı sabit bir yerde durmadan dengeli yüzmeli ve rahat solunum yapıyor olmalıdır.

    İlk kuruluştan sonraki aydan itibarensuyun 1/3ünün düzenli olarak ayda 1 defa değiştirilmesi gerekir. Filtre temizliği ise motordan hava çıkışının azalmasıyla hatta henüz bu olmadan yapılmalısünger sadece duru suyla yıkanmalıdır. Her su tazelenmesinde akvaryum tekrar -lanmalı ve dezenfekte edilmelidir. Camda oluşan tortu ve yosunlar mıknatıslı temizleyicilerledipte oluşan fazla artıklar ise bir hortum yardımıyla çekilerek alınmalıdır. Bu bahsettiğimiz işlemler düzenli olarak yapıldığı süreceakvaryumunuzdaki suyun tamamının değiştirilmesi hiçbir zaman gerekmezayrıca su dengesinin baştan oluşturulması gerektiğinden sağlıklı da değildir. Bu işlem içinuzun bir süre geçeceğindenbalıkların muhafazası çok zor olacaktır.

    Balık Bakımı

    Akvaryum balık cinsine göre yeterli büyüklükte olmalı ve hiçbir balık kavanozlarda beslenmemelidir.
    Balıklara günde 2 veya 3 kez birkaç dakika içinde bitirebilecekleri kadar yem verilebilir. Fazla yemlemek hem balıklar için sağlıksızdır hem de akvaryumunuzun çabuk kirlenmesine ve yosunlanmasına yol açar.
    Filtre motor sistemi akvaryuma uygun özelliklerde olmalı ısısı daima aynı düzeyde tutulmalıdır. Balıklar ısı değişikliklerinden olumsuz etkilenirler.
    Ortama oksijen ve doğal yem özelliği sağlayan canlı bitkiler konmalıdır. Dekorasyon için güvenliği sağlamak amacıyla girintili çıkıntılı malzemeler tercih edilmelidir.
    Balıklarda paraziti önlemek için düzenli olarak -lama yapılmalıdır. Hastalıklardan korunmak için tuzlama yapıp yabancı yerlerden balık satın almamaya özen gösterilmelidir. Mümkünse bütün balıklar aynı yerden alınmalıdır.
    Biriken artık maddelerin kısmen atılması ve eksilen minerallerin tamamlanması açısından 1/3 oranındaki düzenli su değişimleri çok önemlidir. Bir akvaryum hortumu aracılığıyla akvaryumunuzun suyunun 1/3'ünü boşaltıp yerine dolduracağınız temiz bir kapta üzeri açık dinlenmiş suya balık sağlığını tehdit eden klor ve ağır metalleri nötralize etmek için iyi bir su hazırlayıcı preparat eklemek gerekir.
    Büyük akvaryumlarda düzenli su değişimleri ayda bir de yapılabilir. Önemli olan su değişimlerini belirlenmiş periyoda göre düzenli bir şekilde yapmaktır. Akvaryumunuzun boyutlarına göre seçeceğiniz iyi bir filtre ilesuyun tamamını değiştirmeye hiç bir zaman gerek duymazsınız. Aslında genel doğru da budur.

    Günlük Bakım
    Sabah ışıklar açıldıktan 15-20 dk sonra balıklar kendine gelir. Bizim de kendimize sormamız gereken sorular şunlardır:

    Renklerinde veya vücutlarında bir anormallik var mı?
    Hırpalanmış bir balık var mı?
    Dışkıları normal mi?
    Solungaçların ikisi de düzgün mü çalışmakta?
    Üreme durumunda olan var mı?
    Hepsi rahat şekilde yem yiyebiliyor mu?
    Diğerlerini rahatsız eden bir balık var mı?
    Suyun ısısı ne durumda?
    Filtreler ve hava motorları çalışıyor mu?

    Maddeler halinde yazılınca çok fazla iş varmış gibi görünse de aslında bu maddeleri kontrol etmek 1-2 dk. dan fazla sürmez. Bu faktörleri kontrol ettikten sonra balıkların yemlerini verip işe gideriz. Akşam geldiğimizde aynı durumları tekrar gözden geçiririz ve bir yemleme daha yaparız.

    Sabahları yemlemeleri yapmadan önce ışıkları açıp balıklara uyanmaları için en az 15 dk. vermek gerekir.

    Gece ise yedikleri yemleri sindirebilmeleri için ışıkları kapamadan en az 3 saat önce yemlemeyi yapıp daha sonra yem vermemeliyiz. Ayrıca ışıklandırma sisteminin açık olduğu saatleri ne kadar düzenli tutarsak balıklar için o kadar faydalı olur. Çünkü balıklarında bir "BİYORİTİM" leri vardır ve bunun düzenli olması sağlıkları açısından önemlidir.

    Balık Sağlığı
    Tüm canlıların sağlığıçevresindeki yaşam koşullarının sağlıklı olmasıyla orantılıdır.Ancak;balıklar kendi yaşam koşullarının tercihini hiçbir şekilde yapamadıkları için Tüm sağlıkları sizin yapacağınız seçimlere bağlıdır.

    Balık hastalıklarını önlemek içinbalıklarınızı hep aynı yerden almayabalık kepçenizi dezenfekte etmeye su kimyasının doğruluğuna dikkat edip ve filtre sisteminin bakımını düzenli olarak yapın.

    Bilmelisiniz ki iyileşmesi çok kolay olabilecek küçük bir enfeksiyon bilegeç fark edildiği yada fark edilmediğinde balıklarınızın kaybedilmesine neden olabilir. "Yeni balık aldım ve eski balıklarımın da hepsi öldü" yada "aldığım balık daha 1 saat geçmeden öldü" gibi sık yaşanan durumlarda su kimyasıbalığın ortam değişindeki fizyolojik değişimleri ve gözle görülemeyen bakteriler önem taşır. Sizler sadece gereken ilgi ve dikkatle yapabildiklerinizle bu kayıpları en aza indirmeye çalışmalısınız.

    İthali yapılan yada üreticiden toptancıya gelen balıklarson satıcıya gelene kadar su ısısında değişimçok sayıda balığın dışkılarıyla suyu yıpratmasıkimi zaman anestezi altında nakledilmeleri neticesinde yıpranma stresuyanamama ve hastalık bulaşması gibi olağan sonuçlar yaşarlar. Balık alırken bunları bilerek hareket ederseniz yapacağınız koruma ve bakım çok daha bilinçli olacaktır. Tüm akvaryum severler için genel tavsiyemiz;yeni aldığınız balıklar için ısısı arttırılmış ve -lı olan küçük bir karantina akvaryumuna sahip olmanızdır.Bunu uygulayabildiğiniz sürece hem yeni balıkların iyileştiğini hem de eski balıklarınıza gelebilecek zararı en aza indirmeye başladığınızı fark edeceksiniz.





#07.06.2009 20:14 0 0 0