Sıla Yolu'nda sahte furyası

Son güncelleme: 11.07.2009 23:01
  • Bulgaristan ve Sırbistan'daki bazı işletmeler, para kazanmak için bu yıl da gözlerine karayolundan Türkiye'ye gidecek Avrupa'lı Türkler'i kestirdiler. Yollarda çok sayıda sahte Hürriyet, sahte ADAC ve sahte Türk restoranı levhaları bulmak mümkün. Siz siz olun, para tuzağına düşmeyin.



    Bulgaristan-Türkiye sınırı yakınındaki bazı büfelerde Türkçe yazılar görmek mümkün.Ancak burada satılanlar damak tadına hitap etmiyor.


    Avrupa'da yaşayan yüzbinlerce Türk, karayolundan Türkiye'ye gitme hazırlığı yapıyor. Yolculuğun sorunsuz ve güvenli geçmesi için Hürriyet Sıla Yolu ekibi olarak önceden incelemelerde bulunduk. Karayolundan gidenlerin sayısının giderek artmasını fırsat bilen bazı işletmeler, yollara yine sahte levhalar asarak Türk sürücüleri çekmeye çalışıyorlar. Özellikle Bulgaristan ve Sırbistan'ın bazı bölgelerinde yol boyunca Türkler'e hitap eden levhalar görmek mümkün. Ancak bunların çoğu gerçeği yansıtmıyor.

    PARA TUZAĞI

    Hürriyet Gazetesi bu yıl da Avrupa'lı Türkler'e destek olmak için Sırbistan'ın Niş kenti yakınındaki Hotel Nais'ta hizmet istasyonu kuracak. Hürriyet muhabirleri yaz sezonu boyunca bu hizmet istasyonunda bulunarak Türk yolculara yardımcı olmaya çalışacak. Ancak bunu fırsat bilen bazı benzin istasyonları, kendi panolarına Hürriyet levhasını asarak Türk sürücüleri yanıltmaya çalışıyorlar. Türkiye dönüşü, Niş-Belgrad arasında gelen Jugo Petrol benzin istasyonu bunlardan bir tanesi. Belgrad'a yaklaşınca karşınıza çıkan bu benzincinin Hürriyet Gazetesi ile bir alakası yok. Geçtiğimiz yıl Hürriyet'i arayan çok sayıda Türk sürücü, "Bizden fazla para aldılar" diye benzin istasyonu hakkında şikayette bulunmuştu.

    PASAPORTUNU ALIYORLAR

    Türk sürücüleri yanıltmak için asılan diğer bir levha ise Alman Otomobil Kulübü ADAC ile ilgili. Özellikle Sırbistan'ın Pirot bölgesinde (Niş'ten sonra, Bulgaristan'a giderken) çok sayıda sahte ADAC levhası görüyoruz. Aracı bozulan sürücülere hızlı bir hizmet vaad edilen bu levhalara kanıp tamirhaneye girenlerden genellikle yüksek miktarda para alınıyor. Bu tamircilerin ADAC ile bir işbirliği yok. Bize gelen şikayetlere göre aracı bozulan kişinin önce pasaportunu alan sahte ADAC tamircileri, istedikleri parayı alana kadar pasaportları elinde tutuyorlar. Pasaportu olmayan sürücü de ülkeden çıkamayacağı için bu parayı vermek zorunda kalıyor.

    YEMEKLERE DİKKAT

    Bulgaristan ve Sırbistan'da "Nefis Türk yemekleri", "Türk lokantası", "Ucuz yemek" gibi çok sayıda levhaya rastladık. Ancak bu levhaları asan büfelerin hiçbirinde Türk yemekleri bulamadık. Genellikle tost veya sandviç satılan bu yerlerde ciddi bir hijyen sorunu da var.

    HÜRRİYET ARAŞTIRDI

    Hürriyet Sıla Yolu ekibi, izin sezonu öncesi yollarda incelemelerde bulunup yetkililerle görüştü
#08.06.2009 11:44 0 0 0
  • tesekkurler
#06.07.2009 21:58 0 0 0
NaZ NaZ foto
  • Bulgaristan simdide domuz gribi olmadigina dair rapor istiyormus eger raporun yoksa güzel bir fatura kesiyormus, dün hollanda gazetesindede okudum bir gurbetciden 400 euro almislar sirf raporu yok diye adam konsolosluga sikayet etmis
#11.07.2009 12:19 0 0 0
  • Lanet olsun oraya,ordan sagsalim gecene kadar insanlar ne korkular yasiyo.
#11.07.2009 23:01 0 0 0