Anne kız ilişkisi

Son güncelleme: 25.06.2009 20:01
  • noimage

    Yakın ilişkilerde çatışmaların olması kaçınılmazdır. Bu tarafların kötü oldukları ya da hasta oldukları anlamına gelmez. Ancak ilişkide çatışmalara neden olan sürekli ve değişmeyen bir takım davranış kalıpları varsa kişilerin mutsuz olmaları da kaçınılmazdır.

    Sürekli olarak gergin bir anne-kız ilişkisinde tepkiler, fanteziler, ifade edilemeyen duygular ve hepsinden önemlisi, geçmişte yapılamayanlar yüzünden ilişki çıkmaza girmiştir. İlişkilerde süregelen bir çatışma varsa önce hatalı tutum ve davranışların ne olduğunun fark edilmesi gerekir.

    Sağlıklı bir anne, kızı için yavaş yavaş bir güven ve koruma bağı oluşturur ve daha sonra, yıllarla birlikte adım adım kızının özgürlüğünü tanır. Çocuğunu olduğu gibi kabullenir, dinler, işitir. Çocuğu dinlerken onu kendinden ayrı bir birey olarak görebilmeli; kendi isteklerini beklentilerini yansıtmadan işitebilmeli, ilkin onu olduğu gibi görüp kabul edebilmelidir. Bu çocuğun hiçbir davranışına karışılmayacağı, her yaptığının kabul edileceği anlamına gelmez.

    Sağlıklı anne çocuğunun gereksinimlerinin her zaman farkındadır. Çocuğun bağımsızlık kazanma yönündeki ilk hareketlerini fark edip, yüreklendirmek gerekir. Anne çocuğun kendi dünyasını keşfedebilmesi için izin vermeli, sevgisini tehdit amacıyla kullanmamalıdır. Çocuğun büyüdüğünü gördüğünde annenin telaşlanması anlaşılabilir bir duygudur ancak yine de onun 'büyümesine', otonomi kazanmasına yardımcı olmaya çalışmalıdır. Aşırı titiz anneler kendisini sadece her şey kontrolü altındayken güvende hisseder, bu yüzden de çocuğunun bağımsızlığını fark etmeden zora koşabilir.

    Sorunu çözebilmek için:

    Öncelikle ortada bir sorun olduğunun ve bu sorunla ilgili duygularınızın farkına varın.

    Anlaşmazlığın ne olduğunu görebilmek için bu günü geçmişten ayırın (Sadece o andaki olaya, davranışa bakmak)

    İçinde bulunduğunuz durumdaki payınızın ne olduğunu anlayın.

    Yaşayacağınız değişim konusunda duyduğunuz kaygıyla başa çıkmayı öğrenin.

    Adım adım yol alın, hedefinize ulaşmada küçük adımlar belirleyin, değişiklik çoğu kere birden bire olmaz.

    alıntı
#09.06.2009 18:07 0 0 0
  • Emeğinize sağlık. Teşekkürler.
#25.06.2009 20:01 0 0 0