sıcakta kızartma tüketimi - alkolün sıcakta zararları
Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi'nden dahiliye uzmanı Dr. Mustafa Budak, tatilde kızartılmış yiyeceklerden uzak durulmasını, zeytinyağlı hafif yiyeceklerin tercih edilmesini önerdi.

Tatil yörelerinin klasik mönüsü olan açık büfelerde bulunan yiyeceklerin hepsinin yenmemesi gerektiğini belirten Dr. Mustafa Budak, açık büfelerdeki hafif yiyeceklerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Dr. Budak, tatilde mutlaka sabah kahvaltısı yapılması gerektiğini belirterek şunları söyledi: "Tatil yapıyoruz diye geç yatıp, öğün atlamak sakıncalıdır...

"Güne mutlaka kahvaltı ile başlanmalı. Kahvaltı ürünlerinden azar azar yenilmeli ve meyve yemeye de özen gösterilmelidir...

"İçecek olarak taze sıkılmış meyve suyu, limonlu açık çay, kafeini az sütlü kahve içilmeli, domates, biber ve salatalık gibi yeşil sebzeler de unutulmamalıdır...

"Kızartmalar tatilde cazip gelebilir. Kendinizle savaşın ve bu savaştan galip çıkın. Daha çok zeytinyağlı ve hafif yiyecekleri tercih edin."

Alkole dikkat

Kızartmalar ve yağlı gıdaların kötü huylu kolestrolün artmasına neden olduğunu kaydeden Dr. Budak, "tatilde akşam yemeklerine mümkün olduğu kadar sade, hazmı daha kolay olan çorba çeşitleri ile başlanmalı...

"Bol salata, ızgara balık, tavuk tercih edilmeli. Yemeğin yanında bir kadeh kırmızı şarap da içilebilir. Tatlı olarak da ağır hamur tatlılar yerine, sütlü tatlılar tercih edilmelidir...

"Unutmayınız ki, tatil de alkol kullanmak zorunda değilsiniz. Tatil dönüşü sağlıksız beslenme nedeniyle hem kilo alarak hem de sağlığınız bozularak dönebilirsiniz" diye konuştu.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 299
favori
like
share