İkiz doğum annenin bağışıklık sistemini zayıflatıyor

Son güncelleme: 09.06.2009 19:42
  • ikiz doğumlar
    İkiz bebek doğurmanın annelerin bağışıklık sistemini zayıflattığı belirtildi. Araştırmaya göre, ikiz bebek doğurmuş ve 64 yaşından sonra enfeksiyon hastalıklarından ölen annelerin oranı, ikiz bebek doğurmamış annelere göre daha yüksek.

    Finlandiya'daki Turku Üniversitesi'nde görevli Samuli Helle başkanlığındaki ekibin yaptığı araştırma PNAS dergisinde yayımlandı. Araştırmaya göre, ikiz bebek doğurmuş ve 64 yaşından sonra enfeksiyon hastalıklarından ölen annelerin oranı, ikiz bebek doğurmamış annelere göre daha yüksek.

    Araştırmada, 1702 ile 1859 yılları arasında doğan 800 kadının kayıtları karşılaştırıldı. Bilim adamları, 65 yaşına kadar yaşayan kadınlar arasında ikiz bebek doğuranlarda tüberküloz ve başka enfeksiyon hastalıklarından ölümlerin 6 kat daha fazla olduğunu tespit ettiler. Genç yaşta ikiz bebek doğuran annelerin ileride enfeksiyon hastalıklarından ölme riskinin daha yüksek olduğu belirtildi.

    Bilim adamları, gebelik ve bağışıklık sistemi arasındaki ilişkinin tam olarak çözülmesi için, yaşayan anneler üzerinde araştırmalar yapılması gerektiğini kaydettiler.
#09.06.2009 19:42 0 0 0