Cezayir Menekşesi - Vinca

Son güncelleme: 10.06.2009 00:03
  • Cezayir Menekşesi Hakkında - Vinca - Cezayir Menekşesi Bitkisi - Cezayir Menekşesi Yetiştiriciliği

    Cezayir menekşesi, Apocynaceae familyasından Vinca cinsini oluşturan yer örtücü bahçe bitki türlerinin ortak adıdır.
    Yaprakları yaz kış dökülmez ve karşılıklı şekilde dizili bulunurlar. Mor, eflatun, beyaz renkte çiçekleri vardır. Çiçek yaprakları beş parçalıdır. Ilıman iklimde, nemli ve ışık alan yerlerde gelişir. Toprağı besin maddelerince zengin olmalıdır. Bahçede grup olarak yetiştirilebilir. Avrupa, Kafkaslar ve Türkiye'de doğal olarak yetişen türleri vardır.
    Kök salar ve saldığı yerde yeni bir bitki oluşturur. Geniş ve üstüne basılmayan mekanlarda, çok güneş ihtiyacı duymadan yeşil bölgeler oluşturmada kullanılabilir.

    Büyük Cezayir menekşesi (Vinca major)

    noimage

    Bilimsel sınıflandırma
    Alem: Plantae (Bitkiler)
    Bölüm: Magnoliophyta(Kapalı tohumlular)
    Sınıf: Magnoliopsida (İki çenekliler)
    Takım: Gentianales
    Familya: Apocynaceae
    Cins: Vinca L.
    Türler
    Orta Cezayir menekşesi (Vinca difformis)
    Otsu Cezayir menekşesi (Vinca herbacea) Türkiye
    Büyük Cezayir menekşesi (Vinca major) Türkiye
    Küçük Cezayir menekşesi (Vinca minor) Türkiye

    Cezayir menekşesi, zakkumgiller famil yasından birkaç tür bitkinin ortak adıdır. Hepsi de Vinca cinsi içinde yer alan Cezayir menekşesi türlerinden bazıları sürünücü ve çokyıllıktır; bazıları ise yukarı doğru büyüyen biryıllık bitkilerdir. En yaygın üç türden biri olan küçük Cezayir menekşesinin (Vinca mi nör) anayurdu Avrupa'dır. Kısa saplı, oval ve parlak yeşil yaprakları kışın dökülmez. Top rak üzerinde sürünen dalları birbirine girerek hasır gibi bir görünüm oluşturan bu tür ilkba har başlarında mavi çiçekler açar. Sürünücü özelliği ve güzel çiçekleri yüzünden küçük Cezayir menekşesi mezarların üzerini süslemekte kullanılır ve belki de çokyıllık oluşu yüzünden sonsuz yaşamın simgesi sayılır.

    Büyük Cezayir menekşesi (Vinca majör) de Avrupa kökenlidir. Oldukça uzayan bir sarılıcı bitki olan bu türün çiçekleri morumsu ma vi, yuvarlakça yapraklan çoğunlukla beyaz kenarlıdır. Çiçekçiler bu türü pencere önü çi çeklikleri için yetiştirirler. Madagaskar Ceza yir menekşesi (Vinca rosea) öteki türlerin tersi ne sarılıcı ya da sürünücü değil, yukarı doğru büyüyen bir bitkidir. Genellikle 45 santimet reden kısa olan boyuyla küçük bir çalı görü nümündedir. Yaz ve sonbahar boyunca bitki nin üzeri kırmızı, pembe ya da beyaz çiçekler le kaplıdır.

    Cezayir menekşesi gölgeli yerlerde iyi yeti şir. Sürünücü türlerin gövdesi toprağa değdiği yerlerde köklenir. Bu yeni gövdeler kesilip toprağa daldırılarak bitki çoğaltılır. Bu yönte me "daldırma" denir. Biryıllık olan Madagas kar cezayirmenekşesi ise tohumdan yetişti rilir.
    Cezayir menekşesinin bazı bölümleri lösemi ve yara tedavisinde, ayrıca ana sütünü kes mek ve akan kanı dindirmek için kullanılır.
#10.06.2009 00:03 0 0 0