Çivit Otu - Isatis Tinctoria

Son güncelleme: 10.06.2009 00:11
  • Çivit Otu - Isatis Tinctoria

    Çivit otu (Isatis tinctoria), turpgiller (Brassicaceae) familyasından köklerinden "çivit mavisi" olarak adlandırılan boya elde edilen bir bitki türüdür. Anavatanı Avrasya, Kafkasya civarlarıdır.

    noimage

    Bilimsel Sınıflandırma
    Alem: Plantae (Bitkiler)
    Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
    Sınıf: Magnoliopsida (İki çenekliler)
    Takım: Brassicales
    Familya: Brassicaceae (Turpgiller)
    Cins: Isatis
    Tür: Isatis tinctoria

    Çivitotu (Isatis tinctoria) ise daha çok Av rupa ve Asya'da yetişen, turpgillerden otsu bir bitkidir. Köke yakın olan dip yaprakları uzun, mızrak biçiminde, gövde yapraklan tüylü, küçük sarı çiçekleri de salkımlar halin dedir. Çivit elde etmek için bu bitkilerin taze yaprakları kurutulduktan sonra suda bekleti lerek mayalanmaya bırakılırdı. Yapay çivit üretiminin gerçekleştirilmesi ve bir sanayi dalına dönüşmesiyle bitkilerden elde edilen doğal çivit, dolayısıyla çivit ağacı ve çivitotu tarımı önemini yitirdi.

    İndigo adıyla da bilinen yapay çividi ilk kez 1880'lerde Alman kimyacı Adolf von Baeyer laboratuarda bireşim yoluyla elde etti. 1897'de sanayi çapında üretimine başlanan ve aynı yıl pazarlanan bu ürün 1907'den sonra hemen hemen tümüyle doğal bitkisel çividin yerini almıştı. Çünkü yapay çividin hem maliyeti daha düşüktü, hem de bu boyarmaddeyle boyanan dokumalarda renk tonu deği şiklikleri olmuyordu.
#10.06.2009 00:11 0 0 0