Donuk Omuz - Omuz Periartriti Ve Donuk Omuz Egzersizleri

Son güncelleme: 10.06.2009 08:29
  • Omuz periartriti nedir?
    Omuz ekleminin hareket açıklığının kaybedilmesine omuz periartriti (OP) denir. Adezif kapsülit ve donuk omuz olarak da adlandırılır.

    OP' nin belirtileri nelerdir ?
    En önemli belirti omuz hareketlerinde her yöne kısıtlılıktır. Hasta saçını tarayamaz, elini sırtına değdiremez, asker selamı veremez, ....vs. Ayrıca özellikle geceleri artan şiddette omuz ve kol ağrıları vardır.

    OP'nin sebepleri nelerdir ?
    Omuz periartritinin bir çok sebebi vardır. Bazen bu sebeplerin birden fazlası bir araya gelebilir. Şeker hastalığı, iltihaplı romatizmalar, boyun fıtığı ve kireçlenmeleri, akciğer hastalıkları, omuz çevresi kasların yapışma yerlerindeki zorlanmalar ve tendinitler en önemli sebepleridir. Ancak bazen hiçbir sebep bulunamayabilir.

    OP'nin seyri nasıldır ?
    Omuzdaki ağrı ve hareket kısıklığı başlıca 3 aşamada seyreder.

    Erken dönem: Başlangıçta omuz çevresinde çok şiddetli ve hareket kısıtlığı vardır. 3-8 ay kadar sürer.

    Yapışıklık dönem : Bu dönemde ağrı biraz azalmış fakat hareket kısıtlığı daha da belirginleşmiştir. Bu dönem 4-6 ay kadar sürer.

    Üçüncü dönem : Ağrı iyice azalmıştır, ancak hasta omuzunu hiç hareket ettiremez. Bu devre 1-3 ay kadar sürer. Bu devreden sonra omuz hareketlerinde kısmen iyileşme olur. Eğer iyi tedavi edilirse omuz hareket açıklığı hemen hemen eski haline gelir.

    Omuz periartritinin tedavisi nasıl olmalıdır ?
    Omuz eklemini hareketsizlikten korumak en önemli koruyucu tedbirdir. Başlangıç döneminden soğuk uygulamalarını, ilerlemiş dönemlerde ise daha çok sıcak uygulamalar iyileşmede katkıda bulunur.

    Derin ve yüzeysel ısıtıcı, elektroterapi, eklem hareket açıklığı egzersizlerini içeren fizik tedavi kürleri bugün için en iyi tedavi yöntemdir. Hastalığa sebep olan faktörler de ihmal edilmemelidir. Omuza yapılacak eklem içi veya bazı hastalarda eklem çevresine yapılacak enjeksiyonlar iyi sonuçlar vermektedir.

    Omuz periartriti için yapılacak egzersizler:
    Egzersiz 1 (sarkaç):

    Ağrısız taraftaki kolunuzla bir masanın kenarından tutunuz. Gövdenizi öne doğru eğiniz, ağrılı kolunuzu öne-arkaya, öne ve daireler çizecek şekilde sallayın. Bir süre sonra elinizle bir ağırlık alın.

    Egzersiz 2 ( makara ) :
    Tavanda yada duvardaki bir çengele ip geçiriniz. İpin her iki ucunu sağ ve sol elinizle tutunuz, sağlam kolunuzla ağrılı kolunuzu havaya kaldırın.

    Egzersiz 3 ( tırmanma egzersizi ) :
    Yüzünüz duvara dönük olarak ellerinizle duvara tırmanınız.

    Egzersiz 4 (elle omuz germe) :
    Hasta omuzunuzu önden çaprazlayarak dirseğinizden tutarak ağrılı omuzunuzu geriniz.


    noimage
#10.06.2009 08:29 0 0 0