Churchill Yöntemiyle Dipçik Ayarlama

Son güncelleme: 10.06.2009 18:28
  • Churchill Yöntemiyle Dipçik Ayarlama - Churchill - Dipçik Ayarlama

    Yivsiz av tüfeği ile yapılan atışlarda mutlak başarı atıcıya uygun bir tüfekle olmaktadır. Herkesin bildiği gibi yivsiz av tüfeklerinde gez olmamakta ve gezin göreceği vazife göz ile yapılmaktadır. Her atışta göz uygun yerine konulabilinmelidir. Bu da ancak atıcının vücuduna uygun bir tüfekle olabilir.

    Herkesin bildiği ve tüfek alırken uyguladığı bir yöntem vardır. Tüfek ele alınır kol "L" şeklinde tutulur ve dipçik kolun içine yerleştirilir ve tetiğin işaret parmağının ilk boğumuna gelip gelmediğine bakılır. Eğer tetik parmak boğumundaysa tüfek uygun denilir. Bu sadece tüfeğin uygun dipçik boyunu göstermektedir ve daha titiz bir uygulama ile tüfek uygunluğu test edilmek isteniyorsa başka yöntemlere baç vurulmalıdır. R.Churchill'in testide bunlardan biridir.

    İngiltere'nin meşhur bir silah yapımcısı ve Scotland Yard'ın danışmanı olan Robert Churchill'in önerdiği tüfeğin uygunluk testi böyledir.

    Test için öncelikle 1x1 metre ebadında kare şeklinde bir hedefe ihtiyacınız vardır. Bunu bu boyutlarda alacağınız çıtalar ile yaptıktan sonra üzerini kalınca açık renk bir kağıtla kaplayabilirsiniz. Hedefin ortasına 10 cm. çapında parlak renkte bir nokta koyduktan sonra ve hedefi de göz hizanızın yüksekliğinde arkası emniyetli bir yere yerleştirdikten sonra hedefiniz hazırlanmış olacaktır.

    Hedefe atış yapacağınız uzaklık 16 yard ( 14.63metre) olacaktır.
    Hedefe atış uzaklığının 16 yard olmasının sebebi Churchill'in açıklamalarına göre hedefteki her 1 inch'lik hata tüfek dipçiğinde 1/16 inch'lik bir düzeltmeyi gerektirmektedir.
    Hedefe belirlediğiniz bu uzaklıktan ava atar gibi normal atış pozisyonunuzda rahat 5-6 atış yapın. İki gözünüzde açık olsun ve bütün dikkatiniz hedefe yönelsin. Yivli tüfek gibi nişan alınmamalı sadece tüfek iyi omuzlanarak (tam olarak yerine oturtularak) atış yapılmalıdır.

    16 yard mesafeden yapılan atışta grupman oldukça dar olacaktır. Şimdi yapılacak olan, saçmaların en yoğun olduğu bölgeyi işaretlemektir. Bu işaretlediğiniz yerin daha önce hedef üzerine koyduğunuz 10 cm çapındaki noktaya düşey ve yatay olarak mesafesini ölçtükten sonra atış yapılan noktadan uzağa düşen her inch'lik mesafe için dipçik üzerinde 1/16 inch'lik düzeltme yapýlacaktýr. Ölçümde alacağınız not bir örnek verirsek şöyle olacaktır; 3 inç yukarıda ve 2 inch sağda gibi.

    Tüfek üzerindeki düzeltmeler nasıl yapılacak?

    Solak olmayan atıcılar için söylersek;

    Eğer atışınız yukarı gelmişse ağaç inceltilerek dipçik alçaltılmalı.

    Eğer atışınız sola gelmişse ağacın sol tarafını incelterek gözün sağa kayması sağlanmalı.

    Eğer atışınız sağa gelmişse sol taraftaki ağaç kalınlaştırılmalı ve gözün sola kayması sağlanmalı.

    Eğer atışınız aşağıya gelmişse ağaç yükseltilmeli ve gözünde yukarı kayması sağlanmalıdır.

    Solak atıcılar için yana olan düzeltmelerin tersi yapılırken düşey olanlar aynen uygulanır.

    Bu düzeltmelere bakıldığında yivli tüfeklerde yapılan gez ayarlamasıyla aynı olduğu görülür burada gez yerine tüfeğin üzerinde pozisyon alan gözümüz vardır.
    Bu düzeltmeler yapılırken dikkat edilmesi gereken ağaç üzerinde yapılacak inceltme ve kalınlaştırmaların daha önce ölçtüğünüz hedef ile sizin atışınız arasındaki inch olarak mesafenin, her inch'inin 1/16'sý kadar olmasıdır.
    Bir örnek verirsek atışınız hedeften 4 inch aşağıya ve 4 inch'de sağa gelmişse dipçik 4/16 inch yükselmeli ve bu kadarda sola gelmelidir.
    Dipçiğin yükseltilmesi belki ince mantar tabakaların ağaç üzerine yapıştırılması ile olsa da ağacı alçaltmak(törpülemek) bu işi bilen biri tarafından yapılmalıdır

    Verilen ölçüler bizim sistemimize uymamaktadır. Aslına sadık kalınmak için yazılarda çevrilme yapılmamıştır. Çevrim tablosunu kullanabilirsiniz.

    1 cm. = 0.394 inch
    1 metre = 3.28 feet = 39.4 inches
    1 kilometre = 0.621 statute mile
    1 inch = 2.54 cm.
    1 foot = 30.48 cm
    1 yard = 0.914 metre
    1 statute mile (1,760 yards) = 1.61 kilometre
#10.06.2009 18:28 0 0 0