Hamilelik Öncesi Yaptırmanız Gereken Testler

Son güncelleme: 11.06.2009 17:43
  • Hamile kalmadan önce yapılması gerekli testler - Hamilelik testleri

    Hamile kalmadan önce genel bir fiziksel muayene, hamilelik döneminde yeni tıbbi sorunlarla uğraşmak zorunda olmayacağınızdan emin olmanızı sağlar. Bu fiziksel muayenede Pap Smear testi (Rahım ağzındaki kanser başlangıcı olabilecek herhangi bir hücresel değişikliği belirleyen bir test) ve meme muayenesi de olmalıdır. Hamilelikten önce yapılması önerilen laboratuvar testleri kızamıkçık ve kan grubudur.

    Eğer 35 yaşında veya daha ileri yaştaysanız, mamografi testi yaptırmak da iyi bir fikirdir.
    Eğer HIV (AİDS) veya hepatite maruz kaldıysanız doktorunuzdan bu hastalıklar için test yapmasını isteyiniz. Eğer ailenizde diyabet gibi başka tıbbi sorunlar varsa test yaptırmanız gerekip gerekmediğini sorun. Eğer kansızlık veya sürekli düşük yapma gibi başka kronik tıbbi sorunlarınız varsa, doktorunuz belli testler önerebilir.

    ~ Röntgen ve Diğer Görüntüleme Testleri

    Diş hekimliğinde kullanılanlar dahil olmak üzere radyasyon içeren herhangi bir tanı testi yaptırmadan önce hamilelik testi yaptırın. Radyasyon içeren testler, röntgen ve bilgisayarlı tomografidir. Eğer bu testleri âdet döneminizden hemen sonra yaptıracak şekilde ayarlarsanız hamile olmadığınızdan emin olabilirsiniz. Eğer bu testleri mutlaka yaptırmanız gerekiyorsa doğum kontrol yönteminizi kullanmaya devam edin.

    Olası Hamilelik Testleri

    Mevcut tıbbı sorunlarınıza ve aile geçmişinize bağlı olarak doktorunuz hamile kalmadan önce birçok test yapabilir. Bu testlerden bazıları şunlardır:
    • Fiziksel muayene
    • Pap Smear
    • Meme muayenesi (eğer en az 35 yaşmdaysanız ayrıca mamografi)
    • Kızamıkçık testi
    • Kan grubu ve belirlenmesi
    • HIV (eğer risk faktörlerine maruz kaldıysanız) (AİDS virüsü)
    • Hepatit (eğer risk faktörlerine maruz kaldıysanız)
    • Kistik fîbroz taraması ülkemizde bu hastalık ender şekilde görülür. Bu nedenle rutin inceleme önerilmemektedir. (Ç.N.)

    Hamile kalmadan önce yapılan bir diğer test de preimplantasyon genetik tanı (PGD) testidir; genellikle b uygun bebek uygulaması esnasında, s Tüp bebek yöntemlerinde embriyo, bir yumurta ve sperm birleştirilerek rahim dışında oluşturulur, daha sonra kadına yerleştirilir.

    PGD testi ile bazı kalıtımsal hastalıklardan sorumlu genleri belirlemek için embriyo kadına yerleştirilmeden önce genetik test için birkaç hücre alınır. Amaç, ciddi genetik hastalıklardan sakınmak için sağlıklı embriyolar seçmektir.

    Teknik, kistik fıbroz, Down sendromu, Duchenne kas distrofisi (kas erimesi) hemofili, TaySach hastalığı ve Tumer sendromunu incelemek amacıyla kullanılır. Normal (etkilenmemiş) bir embriyo rahme yerleştirilir ve doğuma kadar gelişmesine izin verilir.
#11.06.2009 17:43 0 0 0