Mardin'in Yemek Kültürü de Gün Işığına Çıkıyor

Sahip Olduğu Tarihi, Mimari ve Kültürel Yapısıyla Yerli ve Yabancı Turistlerin İlgisini Çeken Mardin'in Şimdi de Yemekleri Gün Işığına Çıkarılıyor.


Sahip olduğu tarihi, mimari ve kültürel yapısıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Mardin'in şimdi de yemekleri gün ışığına çıkarılıyor.

Mardin Valiliği'nin girişimleri ve Erdoba Butik Oteli'nin ev sahipliğinde 3-10 Eylül tarihleri arasında bir hafta boyunca sürecek olan 'Mardin Gastronomi ve Mardin Mutfağı Şenlikleri' kapsamında dünyaca ünlü aşçılar tarafından Mardin'deki restoran, ev ve otellerde çalışan aşçılara hijyen başta olmak üzere Mardin mutfağı, gastronomi, güvenli gıda ve gıda muhafaza ile hakkında seminerler verilecek. Tarihi kentin tanıtımı için Valilik olarak bütün imkanları seferber ettiklerini belirten Vali Mehmet


Kılıçlar, "Bu organizasyon ile özelikle turizmi daha canlı tutmak amacındayız. Dünyaca ünlü aşçılar aracılığıyla yöresel Mardin mutfağını garnitür ve sos kültürü ile tanıştırıp açık hava müzesi olan tarihi kente gelen yerli ve yabancı turistlere eşsiz bir damak zevki sunmayı hedefliyoruz" dedi.

Otel Polat Rönesans, Ülker ve Abalte Makarnanın sponsorluğunda yapılacak olan 'Mardin Gastronomi ve Mutfak Şenlikleri'ne katılacak olan dünyaca ünlü Alacart Şeflerinden Süleyman Engin, amaçlarının tarihi ve mimarisi ile tanınan kentin yemeklerini de gün ışığına çıkarmak olduğunu söyledi. Bir hafta boyunca sürecek olan etkinliklerle Mardinliler başta olmak üzere kenti ziyarete gelen yerli ve yapancı turistlere yapacakları gösterilerle unutulmaz anlar yaşatacaklarını belirten Engin, "İnanç ve kültür

mekanları kadar bu mistik kentin yemekleri de olağanüstü bir damak tadına sahip. İşte bunları gün ışığına çıkarmak ve bu cevhere sahip aşçıları eğitmek için Valilikle birlikte bir çalışma başlattık. Turizm kenti olan şehirdeki farklı din ve ırklara ait mutfak kültürünü de gün ışığına çıkaracağız. Bizi tanıyan herkes sanat kokan Mardin'i ve Mardin'in yemeklerini konuşmalı. Yemek yapmak baştan başa bir sanattır. Bu eşsiz sanatı edebiyat, hayal gücümüzle tabaklara yansıtarak al benimizi artıracağız. Bu

organizasyonda desteklerini esirgemeyen başta Vali Mehmet Kılıçlar ve Halk Eğitim Müdürü Şeyhmus Sümer olmak üzere emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum" diye konuştu.

Mardin Mutfak Şenliklerinin son gününde ayrıca Şef Süleyman Engin ve Veysel Eren dünya mutfağının en seçkin yemeklerinden dekorlu tabaklar yaparak vatandaşlara da açık olacak olan bir sergi açacak.

Mardin' in Yöresel Yemekleri



Mardin' in kendine has yemekleri değişik tariflerin bir araya gelerek oluşturduğu görkemli bir ziyafet sofrasıdır. Sabırla hazırlanır ve damak tadı zirvede tutulur. Mardin' in yemeklerini kısaca sıralamak gerekirse:

Çorbalar: Un Çorbası, Mercimek Çorbası, Kelle Paça, Nohut Çorbası, Çorten, Ginedir Çorbası, Dövme Çorbası, Salçalı Yarma Çorbası, Domates ÇOrbası, Kışkek
Kebaplar: Soğan Kebabı, Patates Kebabı
Et yemekleri: Malzum, Kibbe, Mardin Çiğköftesi, Kelle Paça, Dobo, Firkiye, Güveç, Havuç Türlüsü
Tavalar-Kavurmalar-Kızartmalar: Semizotu Tavası Patates, Patlıcan, Biber (Kırmızı ve Yeşil), Kabak, Havuç Kızartması

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 1340
favori
like
share