Tarihi Şehir Mardin Turizmin Gözdesi

Son güncelleme: 11.06.2009 20:37
  • Yedi bin yıllık bir tarihe sahip olan Mardin'i ziyaret eden turistlerin sayısında yaşanan artış devam ederken, tarihi kentte otel ve butik evler turistlerin gözdesi oldu.

    Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2001 yılında UNESCO'ya dünya kültür mirasına aday şehir gösterilen Mardin, artık hem değişiyor hem de gelişiyor. Yüzyıllardan beri birbirinden ayrı din, dil ve ırkların hoşgörü içerisinde yaşadığı tarihi kentin kültürel mekanlarda hummalı bir restorasyon çalışması devam ediyor. Ortalama her yıl 500 ile 700 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği tarihi kentin kültürel yapısı ve mimari dokusu turizm yatırımcıların gözdesi haline geldi.

    Mardin'de son yıllarda artan turist sayısı ve yatak kapasitesinin az olması nedeniyle turizm yatırımcılarını harekete geçirdi. Son dört yılda Mardin'de 2 otel olmak üzere 3'te butik otel hizmete açılırken, son olarak, geçtiğimiz günlerde 11 milyon YTL'ye mal olan 250 yataklı Yay Grand Otel Mardin turizminin hizmetine açıldı. Açıldığı günden beri rezervasyonları tamamen dolan otelin sahibi Mehmet Yay otelin yatak kapasitesine artırmak için ek bina yapmak için girişimlerine başladığını söyledi.

    Erdoba Konakları, Babil Konakları ve Artuklu Kervansarayı ardından Mardin'de Tatlıdede Butik oteli isimli dördüncü butik otel de hizmete girdi. 540 yıllık tarihi geçmişi bulunan otel geçtiğimiz ay turizmin hizmetine girdi. 16 oda 40 yatak kapasitesine sahip olan butik otelin sahibi Mahmud Tatlıdede, Mardin'in turizm alanında son yıllarda kaydettiği gelişmeden sonra yıllardır yaşadığı Adana ilinden gelerek kendi memleketimde butik otel açtığını belirterek, bundan sonra turizm alanında Mardin'e hizmet vereceğini söyledi.

    Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar, tarihi kentin tanıtımında çekilen dizi ve filmlerin büyük katkısı olduğunu belirterek, "Turistlerin kenti günübirlik ziyaretleri ile doğan ihtiyaç, dolayısıyla beslenme ve barınma alanında yatırımların gün geçtikçe artmasına neden oluyor. Bundan da büyük mutluluk duyuyorum. Tarihi kentin tanıtılması için düzenlenen organizasyonla kentte çekilen dizi ve filmlerin turistlerin tarihi kente gelmesine vesile oluyor. Tarihi mekanları ve müzeyi ziyaret edenlerin sayısıyla havaalanına inen yabancı yolcu sayısını derleyerek çıkan rakamlarla 2007 yılının ilk 6 ayında Mardin'i 400 bin kişi ziyaret etme fırsatı buldu. Bu bizleri sevindirdi. Mardin'in daha geniş kitleler tarafından ziyaret edilmesi için tanıtımlarımız devam ediyor. Mardin'in, Dünyanın Misafir Odası olarak kabul görmesi, bizleri sevindirmiştir. İş adamlarımızı kendi topraklarında yatırım yapmaya davet ediyorum. Hedefimiz 2008 yılında yerli ve yabancı turist sayısının bir milyonu bulmasıdır" dedi.

#11.06.2009 20:37 0 0 0