Nusaybin iklim ve bitki örtüsü

Son güncelleme: 01.07.2009 00:09

  • İlçemiz yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağıslıdır. Yağışlar genellikle yagmur seklindedir. Kar yagisi çok nadirdir. Yaz aylarinda sicaklik 40-450'lere kadar çikabilmektedir. Yörede yillik ortalama sicaklik 18.90C'dir. Sicaklik ortalamalari mevsimlere göre büyük farkliliklar gösterir. En soguk aylar aralik-ocak, en sicak aylar ise temmuz ve agustostur. Yillik ortalama yagis miktarlari 456.4 M3 /m2dir. En çok yagis nisan ayinda, en az yagis ise agustos ayinda olmaktadir. 2000 yilinin yazi, bütün Türkiye'de oldugu gibi, son yüzyilin en sicak yazi olarak ifade edilmistir.

    Ilçenin dogal bitki örtüsü steptir. Çagçag Deresi'nin geçtigi Bunistra Vadisi ile Akarsu, Pinarbasi ve ilçe merkezinde sebze ve meyve bahçeleri bulunmakta, bu bahçelerle iç içe önemli miktarda kavak agaci yetistirilmektedir. Daglik bölgelerde bagcilik yapilmaktadir. Ilçe topraklarinda ilçenin simgesi haline gelmis pamuk basta olmak üzere bugday, arpa, mercimek, misir, susam ve sebze yetistirilmektedir. Son yillarda zeytincilik de önemli bir gelisme göstermistir. Yöre eskiden orman bakimindan oldukça zengindi. 1900 yillarina kadar ilçenin kuzey tarafi, ova ile birlestigi noktaya kadar, asirlik mese agaçlariyla kapliydi. Bu tarihlerden sonra Almanlar, Haydarpasa-Bagdat Demiryolu'nun yapildigi yillarda lokomotifleri isletmek için bu ormanlari keserek ciddi bir doga katliami yapmislardir. Kesilen agaçlarin tasinmasi için Durakbasi'ndan Yandere köyüne geçici bir demiryolu hatti dösemislerdir.

    Halen ilçenin kuzey tarafi, baglik alanlarin disinda, tamamen meseliklerle kaplidir. Mevcut ormanlar enerji ormanlaridir; son yillarda yapilan tarla açilimlari ve tahripler sonucu eski ihtisamlarini kaybetmislerdir. Bozuk baltalik durumundaki mese ormanlarinda sakizagaci, disbudak, sögüt ve çinarlara da rastlanmaktadir Yöredeki agaç çesitleri kavak, çam, mese ve çesitli meyve agaçlaridir. Ayrica sadece Nusaybin'de yetisen "Teraki" meyvesi vardir. Kabuklu ceviz büyüklügünde, tüysüz ve sert olan bu meyvenin farkli ve güzel bir tadi vardir. Türkiye'nin sadece güneydogusunda yetisen "Duvberan" adli mantar da mantarlar arasinda lezzet bakimindan dünyada bir numaradir. Bu mantarlar ile ilkel kosullarla köylerde sabun yapiminda kullanilan, halk arasinda "Sinok" olarak adlandirilan yabanfistigi da (bitim) ilçeye özgü ve incelemeye deger farkliliklardir. Öte yandan ilçemizde bolca yetisen "kapari" (sahfel) otu (ansiklopodilerde "gebreotu" adiyla anilmaktadir), oldukça büyük, beyaz çiçekli, dikenli ve genellikle yere yatik özellikleriyle dikkat çeken; çiçek tomurcuklari ilaç ve kozmetik sanayiinde kullanilabilen bir bitkidir.
#11.06.2009 21:14 0 0 0
  • emeğine sağlık...teşekkürler
#01.07.2009 00:09 0 0 0