Diş çürümesi - Diş çürümesinin nedenleri



Diş çürümelerinde bakteri plağı karbonhidratlı gıdalar ve bünyesel faktörler etkili oluyor.

Diş çürükleri daha çok koyu renklenmelerle birlikte görülen oyuklar olarak algılanmaktadır. Önlenebilir bir hastalık olmasına karşın dünyada diş çürüğü deneyimi yaşamayan çok az insan vardır.
Süt dişleri normal dişlere oranla daha çok organik madde içerdikleri için daha kolay ve hızlı çürüyor. Bu nedenle ağız bakımına yetişkinler kadar dikkat etmeyen çocukların süt dişleri çok çabuk çürümeye yüz tutuyor.

Diş çürümesinde ırk (en çok Anglosaksonlarda yaygındır) ileri yaş gebelik süt verme çok yumuşak besin alma (böylece dişler çiğneme hareketini yeteri kadar yapamamaktadır) besin eksikliği (içinde A ve D vitamini kalsiyum fosfor flüor gibi mineraller olan besinlerin yokluğu hatta azlığı çürüme yapar) iç salgıbezlerinin iyi işlememesi dişlerin ağız içindeki dizisinin değişmesi (yanlış oturtulmuş bir köprü gibi) tükürüğün kimyasal veya fiziksel değişmeye uğraması (tükürük normal durumda çürümeye karşı etkilidir; değişmesi çürüme yapabilir) vb… gibi etkenler rol oynar. Diş çürümesi bazı durumlarda bir meslek hastalığı olarak da ortaya çıkabilir.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 1575
favori
like
share