Murat Bardakçı

Son güncelleme: 12.06.2009 23:54
  • Murat Bardakçı - Murat Bardakçı Kimdir - Murat Bardakçı Biyografisi

    Murat Bardakçı, gazeteci, yazar, müzisyen. 1955 yılında İstanbul'da doğdu, ekonomi öğrenimi gördü.

    noimage

    Tam adı Murat Gökhan Bardakçı'dır. Musikiye Dr. Selahattin Tanur'la tambur ve eser meşkederek başlayan Murat Bardakçı, Tanur'dan "icazet" aldı, Ekrem Karadeniz'le teori, teori tarihi ve ses sistemi üzerine çalıştı, Fahire Fersan ve Vecdi Seyhun'dan yararlandı, ilgi alanını daha sonra musiki tarihine yöneltti. Abdülbaki Gölpınarlı'dan şarkiyat kaynakları ve metodolojisi alanlarında büyük ölçüde faydalandı. Bu arada Türk ve İslam Müziği'nin tarihiyle ilgili kitap, belge, fotoğraf, film ve ses kaydı gibi arşiv malzemesi topladı, geniş bir nota kolleksiyonu oluşturdu.

    Dedesi, Denizli, Elazığ, Çorum ve Konya valilikleri yapmış, Milli Mücadele kahramanlarından Cemal Bardakçı'dır.

    Babası 2004 yılında ölen gazeteci İlhan Bardakçı (d.1926);annesi Nemika Bardakçı'dır.

    Türk Müziği Tarihi'yle ilgili çok sayıda araştırması yayınlanan Murat Bardakçı, Sabah Gazetesi yazarlığından 2007'nin Nisan ayında istifa etmiştir.
    Murat Bardakçı Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılış dönemine ilişkin araştırmalarıyla bilinir. Sultan Vahdettin üzerine Şahbaba kitabını yazmıştır. 2006 yılında Kanal D'de yayınlanan 'Son Osmanlılar' dizisini de Murat Bardakçı yazmıştır. 2008 yılı sonlarında 1915 Ermeni techir olaylarını konu alan "Talât Paşa'nın Evrak-ı Metrukesi" adlı kitabı yazmıştır. Söz konusu kitabın hazırlanmasında dönemin sadrazamı olan Talât Paşa'nın özel arşivinden faydalanmıştır.
#12.06.2009 23:54 0 0 0