Vali Recep Yazıcıoğlu Başpınar Köprüsü

Son güncelleme: 13.06.2009 00:22
  • Vali Recep Yazıcıoğlu - Başpınar Köprüsü - Başpınar Köyü - Recep Yazıcıoğlu - Erzincan - Vali Recep Yazıcıoğlu Köprüsü

    Keban barajı çalışmaları sırasında 1974 yılında barajda su tutulmaya başlanmış ve göllenme alanı Kemaliye'ye kadar uzanmıştı. Bu nedenle de Karasu üzerindeki Başpınar Köprüsü sular altında kalmıştır. Köprünün sular altında kalacağı daha önceden bilindiğinden DSİ Genel Müdürlüğü ile karayolları Genel Müdürlüğü arasında 1971'de bir protokol imzalanmış ve bir köprü yapımı kararlaştırılmıştır.

    noimage

    Bu konu yöre halkınca sürekli gündemde tutulmuş ancak ilgili kurumlara her türlü başvuruya rağmen olumlu bir sonuca ulaşılamamıştır. Sonunda Bayındırlık Bakanlığı köprünün maliyetinin yüksek olduğu ve ekonomik olmayışından ötürü de yapılamayacağını bildirmiştir. Zor duruma düşen yörede yaşayanlar karşıdan karşıya suyun azaldığı mevsimlerde karaya oturan bir feribot ve küçük kayıklarla geçmeye çalışmışlardır. Sonunda dönemin Erzincan Valisi Recep yazıcıoğlu'nun çabaları ile Başpınar Köprüsü'nün yapımına 1993 yılında başlanmış, maddi finansı ise Kemaliye halkının yardımları, İl Özel İdaresi'nin ayırdığı ödenek ve DPT'nin yatırımları ile sağlanmıştır. Köprünün 1997 yılında yapımı tamamlanmıştır.

    Vali Recep Yazıcıoğlu'nun elim bir kaza sonucu ölümü üzerine bu köprüye Onun adına izafeten Vali Recep Yazıcıoğlu Köprüsü adı verilmiştir.

    Bu köprünün yapım hikayesi ve bu konuda Vali Recep Yazıcıoğlu'nun çabaları Ayşe Kulin'in Köprü isimli kitabında detayı ile anlatılmıştır.
#13.06.2009 00:22 0 0 0