Deprem Sırasında Araba Kullanırken Ne Yapmalısınız

Son güncelleme: 13.06.2009 13:28
  • noimage

    Depremden sonra pek çok kişi arabasına atlayıp yola çıkacaktır. Yoğun bir trafik sıkışıklığı olması kaçınılmazdır. Peki deprem anında ne yapılmalı?


    Ancak unutmayın ki, gereksiz yere trafiği işgal eden her araç, ambulans, itfaiye, sivil savunma ve arama-kurtarma aracı gibi can kurtarmak için yola çıkan ekiplerin gecikmesine neden olur.

    Deprem anında trafikte iseniz kaza ve çarpmalara dikkat edin ve önlemeye çalışın. İlk anda yavaş yavaş sağa yanaşıp durun. Motoru durdurun, kontak anahtarı yerinde kalsın, pencereleri kapatın ve kapıları kilitlemeden çıkın. Bu sizin zarar görmeniz halinde araçların trafiği engellenmemesi için önemli bir tedbirdir. Özellikle İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerde deprem ve acil durum yolları oluşturulmuştur. Bu yolları gereksiz yere işgal etmeyin.

    Otoyol veya şehirlerarası yollarda, yoldaki ve yanından geçtiğiniz yerleşim birimlerindeki anormal durum, yangınları cep telefonu veya yol kenarındaki acil telefonlarla ilgililere haber verin. Eğer otoyolda iseniz yolun kenarındaki aydınlatma direklerine, trafik işaretlerine, varsa ses yalıtım duvarlarına dikkat edin devrilebilir. Büyük kamyon ve tankerlerden uzak durun. Tünel giriş ve çıkış yakınlarında durmayın, park etmeyin. Buralarda yamaç kaymaları, kaya düşmeleri yaşanabilir. Viyadük, üst geçit veya köprülerin büyük bir depremde yıkılma tehlikesi olduğunu unutmayın. Buralarda park etmeyin, yol güvenliği ilgili bilgi almadan hareket etmeyin. Radyonuzu açın deprem hasarları ve yol durumuyla ilgili bilgi almaya çalışın.
#13.06.2009 13:28 0 0 0