Mezgit Hakkında Bilgi Takım Hazırlanışı Ve Avlanışı

Son güncelleme: 13.06.2009 17:28
  • Mezgit Balığı - Mezgit Hakkında - Mezgit Avlaması

    MEZGİT: Gadidae familyasından olup bilimsel adı Gadus Euxinus'dur. Dikkati çeken özelliği üç adet sırt yüzgeci olmasıdır. Sularımızda en fazla Karadeniz'de bulunur. Ayrıca Marmara, Ege ve Akdeniz'de de bulunur.

    Vücudu uzun elips şeklindedir. Yan taraflarından biraz basıktır. Ortalama boyu 20 cm'dir. 40 cm olanlarına da rastlanılır. Derisi ince olup küçük yumuşak pullarla kaplıdır. Bütün yüzgeçleri dikensizdir. Karın ve yan yüzgeçleri ufaktır. İki tane kıç yüzgeci vardır. Kuyruk yüzgeci palet biçimindedir. Başı normal büyüklüktedir. Ağzı geniştir. Çenelerinde batıcı dişler bulunur. Alt çene üst çeneye göre daha kısadır, gözleri iricedir. Yan çizgi düzgün olup kuyruğuna kadar uzanır. Rengi kirli sarı ile karışık kurşunidir. Karnı beyazdır. Göğüs yüzgeçlerinin dibinde siyah leke bulunur.

    Mezgit balığı yaz mevsimi hariç diğer mevsimler boyunca yumurtalı durumdadır. Karadenizde ve diğer sularda 30-40 mt.'den daha derinliklerde ve dipte yaşamayı tercih eder. Şiddetli kış aylarında kuzey rüzğarlarının etkisiyle ortaya çıkan kuvvetli akıntıyla bir kısm sürüler İstanbul Boğazından Marmara'ya geçer. Bu nedenle Mart başında Marmara'da yumurta bırakırlar. Mayıs ayında 5-6 cm. boya erişmiş yavrular, kıyıları, ana ve babaları ise kanalları takiben Karadeniz'e çıkarlar. Bu bakımdan Mezğite sularımızda Karadeniz'in balığı diyebiliriz. Eti yumuşak ve lezzetlidir. Çapari ve Köstekli olta takımıyla tutulur.

    OLTA TAKIMI

    Çapari:
    Balık malzemesi satan dükkanlarda değişk boylarda temin edilebilir eğer kendiniz yapmak isterseniz.
    1- İsteğe bağlı olarak 10 - 20 adet 5 ila 3 numara iğne (beyaz)
    2- Hindi tüyü veya gagalanmayı göze alırsanız martı tüyü
    3- ipek ve naylon kırmızı ip
    4- Misina (Beden 60-80 numara köstekler 30-35 numara)
    5- Akıntının setliğine göre 250 gr veya 400 gr iskandil (Kurşun)
    İğneler köstek olarak teker teker baglanır bağlandıktan sonra tüyler kırmızı iple iğnelerin üzerine bağlanılır bütün iğneler tamamlanınca köstekler bedene bağlanır ve çapariniz hazır.

    Köstekli:

    Olta kısmı 35-40 numara kalınlığında 3 veya daha fazla köstekten oluşur ve kösteğin biri (isteğe bağlı) kurşunun dibine diğerleri ise bedene takılır. Derinliklerine ve akıntılar gözönde tutularak 90-150 gram ağırlığında iki tarafı delik olan kurşunun alt deliğine 35 cm uzunluğunda 35 numara kalınlığında bir köstek takılır. Üst deliğe ise 2.5 metre uzunlugunda 40 numara kalınlığında beden eklenir. Beden 35 numara kalınlığında (aslında misina seçimi size kalmış birşey) 20 cm uzunluğunda 2-3 adet köstek ilave edilir. Kösteklerin birbirine deymemesi için aralarındaki mesafe 20 cm - 5 cm olarak hesap edilir. Kösteklere kısa saplı olan 1-2 numara olan iğne bağlanır. Beden oltanın ucundaki fır döndüye bağlanarak olta takımı hazırlanır.
#13.06.2009 17:28 0 0 0